Δάκρυα και αίμα υπόσχεται η αύξηση του ΦΠΑ στις εφημερίδες

Κυριακάτικες

Ταφόπλακα στις εφημερίδες και σε όσους εργάζονται σε αυτές, θα βάλει – στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, η αύξηση του ΦΠΑ από το μικρό συντελεστή στο μεσαίο! Απολύσεις, λουκέτα και κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, θα ακολουθήσει μετά από ένα τέτοιο μέτρο… Αφού η αύξηση της τιμής των εφημερίδων που μοιραία θα προκαλέσει η αλλαγή του ΦΠΑ, θα αποτρέψει και τους τελευταίους πιστούς αναγνώστες από το να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια τόσο ακριβή συνήθεια!

Ήδη το πλήγμα είναι τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς ότι το ψυχολογικό όριο του 1.000.000 πωλήσεων για τα κυριακάτικα φύλλα που έθεταν ορισμένοι τα πρώτα χρόνια της κρίσης, είναι προ πολλού παρελθόν… Όπως παρελθόν είναι το φράγμα των 500.000, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι πωλήσεις των κυριακάτικων εφημερίδων μετά βίας ξεπερνούν τις 400.000! Για παράδειγμα την Κυριακή 7 Ιουνίου οι πωλήσεις έφθασαν με το ζόρι 398.000!

Ως εκ τούτου είναι άγνωστο το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κλάδο, αλλά και στους υπόλοιπους επαγγελματίες του Τύπου, η αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ αυτή τη στιγμή… Προφανώς οι εκδότες θα επιχειρήσουν η αύξηση να απορροφηθεί από άλλες περικοπές (βλ. απολύσεις, μειώσεις κ.α) και να μην τη μετακυλήσουν όλη στην τελική τιμή της εφημερίδας… Αναπόφευκτα όμως, κάποια στιγμή – αν όχι αμέσως, θα αυξηθεί η τιμή των εφημερίδων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις πωλήσεις τους και το «σπορ» της ανάγνωσης εντύπων θα καταστεί είδος πολυτελείας! Εδώ όμως οι συνέπειες θα αφορούν στην κοινωνία και όχι σε έναν κλάδο της οικονομίας.

Comments are closed.