” Περί ΕΡΤ ο λόγος… “

Γιάννης Μαμουζέλος

email Γιάννη Μαμουζέλου στο Enimerosi24

Αγαπητοί αναγνώστες του Enimerosi24,

διάβασα τα σχόλια για την “αντίδραση” του Ποταμιού και ειδικότερα των δημοσιογράφων-βουλευτών του κ.κ. Θεοδωράκη και Αμυρά σε σχέση με την σημερινή εικόνα της (νέας) ΕΡΤ αλλά και την καταγγελτική ανοικτή επιστολή του συν.Ζακ Κοέν για τους συντελεστές και το περιεχόμενο μιας εκπομπής για τη Γάζα.

Ξεκινώ διατυπώνοντας προσωπική (ίσως όχι μόνο…) άποψη ότι στην προηγούμενη και στη σημερινή Βουλή πολλά μέλη της δεν έχουν καταλάβει το βάρος της ιδιότητας και του ρόλου τους, λαϊκίζουν ή αναλώνονται εύκολα σε θεατρινισμούς (συγγνώμη από τους ηθοποιούς για το χαρακτηρισμό…) ή είναι σε πολλά (από τις απόψεις, τα επιχειρήματα έως τα ελληνικά) κατώτεροι των περιστάσεων!

Επομένως μόνο σκοπιμότητες και το θεαθήναι μπορούν να εξυπηρετούν δηλώσεις, ανακοινώσεις ή -πολύ περισσότερο- ερωτήσεις στη Βουλή για το περιεχόμενο ή τη λειτουργία της ΕΡΤ (μετά το απονείδιστο μαύρο…) όταν ο φορέας ουσιαστικά βρίσκεται υπό επαναρρύθμιση ή επανασυγκρότηση μην πω και επανασυγκόλληση… Σε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες είναι φύσει αδύνατο να διαπιστώσει κανείς αν η δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλει και μπορεί να είναι δημοκρατική, πλουραλιστική, αντικειμενική, αξιοκρατική, παραγωγική, διαφανής κ.α. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τυχόν φάουλ ή ατοπήματα πρέπει να παραβλέπονται… Από τους εντός ή εκτός των τειχών…

Εκεί έκανε διάνα ο κ. Κοέν με τις ουσιαστικές ή τυπικές παρατηρήσεις του για το περιεχόμενο ή την αισθητική της εκπομπής και των συντελεστών, όχι γιατί αποκάλυψε προχειρότητα ή αμάθεια ή τυχόν σκοπιμότητες… Αλλά κυρίως γιατί φάινεται να φέρνει στο φως πόσο ελλιπές background (δημοσιογραφικά ή και τηλεοπτικά) υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση!

Ο κ. Κοέν (με τον οποίο δεν γνωρίζομαι προσωπικά ούτε έχω τίποτε κοινό…) δικαιολογημένα μάλλον θέλησε να ξεδιαλύνει μύθους ή ασάφειες για ένα (από τα πολλά) θέμα (ιστορικο-πολιτικο-θρησκευτικά) που στην Ελλάδα καλύπτονται από αμάθεια, ημιμάθεια, ασάφεια (καθόλου δημιουργική…), διαστρέβλωση, παραποίηση και μύρια άλλα…
Ασφαλώς και δεν είναι κατ’ ανάγκη Ισραηλινοί (στην καταγωγή και στην υπηκοότητα) οι Έλληνες εβραίοι ή ισραηλίτες ούτε αυταπόδεικτα σημαίνει ότι ασπάζονται την πολιτική ή τις επιλογές του. Βέβαια -για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν- είναι φυσιολογικό ότι οι διεσπαρμένοι εβραίοι (που ζούσαν σε άλλες χώρες και είχαν διάφορες υπηκοότητες) αισθάνονται ή αισθάνονταν ως συνεκτικό κρίκο το Κράτος του Ισραήλ (που δημιουργήθηκε το 1948) και όχι τον ομώνυμο λαό του παρελθόντος, όπως μάς επεξηγεί… Και φυσικά να νιώθουν κοντά στην πορεία, τις επιλογές ή τους κατοίκους του και να υπερασπίζονται να συμφέροντά του, οπουδήποτε κι αν ζουν ή οποιαδήποτε υπηκοότητα κι αν έχουν.

Βέβαια πρακτικά μπορεί για πολλούς να μη συμβαίνει αυτό και το μόνο που συμπίπτει είναι η θρησκεία. Όπως και χριστιανοί από Αφρικανικά κράτη που ζούσαν ή ζουν σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα πολλοί εσχάτως) δεν απεμπολούν την εθνική και φυλετική τους καταγωγή και ταυτότητα, απλώς και μόνο επειδή έχουμε κοινή θρησκεία.
Καλό θα είναι, με αφορμή τα παραπάνω, όλοι να φροντίζουν να μαθαίνουν και να ενημερώνονται περισσότερο για θέματα στα οποία θέλουν να εκφράσουν υπεύθυνη και σοβαρή άποψη, ειδικά όταν ο ρόλος τους de facto και de jure υποχρεώνει να είναι και υπεύθυνοι και σοβαροί!

Αλλά, φοβάμαι, ότι υπευθυνότητα και σοβαρότητα (δεν ανασύρω τα εντιμότητα, ήθος, αξιοπρέπεια κ.α. μην πέσει βαριά η συνταγή) είναι είδη εν ανεπαρκεία στην καταρρακωμένη ελληνική κοινωνία…

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Comments are closed.