Ευκλ. Τσακαλώτος: Κανένα “κούρεμα” στις καταθέσεις

Ευκλ. Τσακαλώτος: Κανένα "κούρεμα" στις καταθέσεις

Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο εφαρμογής “κουρέματος” καταθέσεων. “Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν εντός του 2015” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των συναντήσεων. Απολύτως σαφές κατέστησε ο υπουργός άλλωστε ότι καμία πλευρά δεν έχει θέσει στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις.

“Κόκκινα” δάνεια

Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων φαίνεται πως αποτελεί το σημαντικότερο “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, η οποία βαίνει όπως όλα δείχνουν στην τελική της ευθεία με στόχο να ολοκληρωθεί το αργότερο τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από πέντε ώρες διαπραγμάτευσης από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των θεσμών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ακόμα να λύσουμε τρία τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο».

Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο συζητήθηκε χθες, παραπέμφθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να επανέλθει αύριο στο τραπέζι της κεντρικής διαπραγμάτευσης, αφού μεσολαβήσει και η απογευματινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό.

Αποκρατικοποιήσεις

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν επίσης ότι το νέο υπερταμείο απασχόλησε την σημερινή διαπραγμάτευση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πως θα λειτουργεί και τι μορφή θα έχει. Επίσης δεν έχουν καταλήξει για το πώς θα ενταχθούν τα υφιστάμενα έργα που τρέχουν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρεμβάσεις

Πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και πως θα κατανεμηθούν στον χρόνο. Έφεραν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει αναβολή στις αποφάσεις για την  φορολογία στους αγρότες, καθώς είναι υφεσιακό μέτρο.

Από φθινόπωρο τα εργασιακά

Επίσης οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για προσπάθεια μεταφοράς των αποφάσεων για τα εργασιακά για αργότερα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο με ανεξάρτητους φορείς και τον ILO. Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Μακροοικονομικό σενάριο

Ο νέος δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο Πέμπτη με επίκεντρο το μακροοικονομικό σενάριο, που περιλαμβάνει ύφεση και πρωτογενή πλεονάσματα που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Η συνολική στάση της Ελλάδας που πρέπει να συμφωνήσει πλέον σε πολύ λίγο χρόνο για να προλάβει την 20η Αυγούστου θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε σύσκεψη ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.