Reuters: Eκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με το κλείσιμο της συμφωνίας

Reuters: Eκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με το κλείσιμο της συμφωνίας

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να πάρουν μια πρώτη ένεση ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, και πριν από την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα stress tests μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο, όμως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια για να επανέλθει η λειτουργία τους σε μια κανονικότητα.

Επομένως, ένα αρχικό ποσό μπορεί να παρασχεθεί στις ελληνικές τράπεζες πριν ακόμη η ΕΚΤ εκτιμήσει το ακριβές ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι υποδέχονται θετικά τα ελληνικά σχέδια για ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του 2015, με στόχο να μην τεθεί σε ισχύ το bail in, που προβλέπεται από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διάσωση των τραπεζών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έκτακτη ρευστότητα πριν από το τέλος των stress tests θα φέρει ενδεχομένως και πιο γρήγορα την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Η ΕΕ εκτιμά το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από 10 ώς 25 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό εξαρτάται από τα stress tests και τον έλεγχο ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.