Πιέσεων συνέχεια από το Βερολίνο εν όψει συμφωνίας «εξπρές»

Σόιμπλε

Αλίμονο …

Αυξάνει την πίεση το Βερολίνο μπροστά στο ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εντός των επομένων ωρών, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ’ αυτή την εξέταση γρήγορα αυτή την εβδομάδα, αν είναι απαραίτητο, όμως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα» δήλωσε.
Πηγή in.gr

Comments are closed.