Πανικός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει συμφωνίας και εκλογών

Πανικός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει συμφωνίας και εκλογών

Προβληματισμός στους αριστερούς διαφωνούντες

Δραματικές διαστάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό φέρνει η επικείμενη συμφωνία και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βλέποντας ότι αν γίνουν άμεσα εκλογές νιώθουν τον άμεσο κίνδυνο έξωσης τους όχι μόνο προσωπικά από τη Βουλή, αλλά κίνδυνο έξωσης των κομμάτων τους από αυτή (ειδικά στην περιπτωση του ΠΑΣΟΚ) και έτσι από χθες έχουν ξεκινήσει σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Στελέχη και βουλευτές κάνουν εισηγήσεις οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διαμηνύσουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα στηρίξουν και αυτή τη φορά τη συμφωνία, αλλά με την προυπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε εκλογές, αλλιώς να απειλήσουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά μπερδέμενο, πολυδιάστατο και αυτοαναφορικό σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει να είναι το αντιπολιτευτικό στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα μέτωπο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Μητρόπουλος βγαίνει όλη μέρα και νύκτα σε κανάλια και ραδιόφωνα κατακευρανώνοντας ταυτόχρονα τόσο την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα (ενώ ταυτόχρονα ψηφίζει ΝΑΙ) όσο και την εσωτερική αντιπολίτευση. Τα τελευταία 24ωρα το έχει τερματίσει όσον αφορά την κριτική στη νέα συμφωνία απειλώντας εμμέσως ότι θα την καταψηφίσει. Ο Λαπαβίτσας πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από τις κινήσεις Λαφαζάνη, το πολιτικό βάρος του οποίου έσπευσε σαφώς να υποβαθμίσει. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν αποσαφηνίζει τι θα κάνει και δεν βλέπει κανείς εύκολη συμπόρευση της σε δεύτερο ρόλο σε ένα σχήμα κάτω από τον Λαφαζάνη, τον Στρατούλη και τον Λεουτσάκο. Τον Βαρουφάκη μάλλον κανείς δεν τον θέλει πραγματικά μαζί του, αλλά η διείσδυση του στα ΜΜΕ καθώς και η δημοφιλία του που ακόμη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα είναι σίγουρα σημαντικό δέλεαρ.

Υπάρχει μάλιστα για τον Βαρουφάκη μια φημολογία ότι παρά τα θρυλούμενα συνεχίζει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείεται να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε με κάποιο τρόπο να μπει στη λίστα των βουλευτών που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός ή αν δεν μπει στη λίστα επειδή θα καταψηφίσει και αυτή τη φορά τη συμφωνία, να παραμείνει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον με κάποιο τρόπο. Αλλοι το προχωρούν πιο πολύ υποστηρίζοντας ότι αν ο Βαρουφάκης κρίνει ότι η συντήρηση του στα ΜΜΕ περνάει μέσα από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποκλείεται να τον δούμε να ψηφίζει ΝΑΙ στη Βουλή μεθαύριο, ώστε να μπει στις λίστες που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι συνεργασίες οργανωμένων ομάδων και σχημάτων στο χώρο της αριστεράς δεν ήταν ποτέ εύκολες και γρήγορες και αν οι εκλογές γίνουν άμεσα δεν μοιάζει ιδιαίτερα εύκολο να συμφωνήσουν σε κοινή κάθοδο, όπως κάποιοι θέλουν η Αριστερή Πλατφόρμα, η ΚΟΕ, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ, το σχέδιο Β του Αλαβάνου κλπ. Θα έχει πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον μια συνύπαρξη Λαφαζάνη, Ζωής, Αλαβάνου, Βαρουφάκη. Κάποιοι λένε ότι αν έβρισκαν ένα τρόπο συνεννόησης και αυτοσυγκράτησης μπορεί το σχήμα αυτό να δημιουργούσε την έκπληξη στις εκλογές, αλλοι λένε ότι αν κάτσουν όλοι αυτοί σε ένα τραπέζι να μιλήσουν σε 5 λεπτά το τραπέζι θα έχει μείνει μόνο του…

Comments are closed.