Ευάγγ. Μειμαράκης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές

Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Δεν τον εμπιστεύομαι - Θα μιλήσω μαζί του μόνο με κασετοφωνάκι

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον Δ. Κοτταρίδη στα Παραπολιτικά

 

Ακολουθεί απόσπασμα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ. είναι έτοιμη για εκλογές….; Εσείς βλέπετε εκλογές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Άκουσα το πρωί πολλούς υπουργούς, παρότι τους κάναμε σύσταση στη Βουλή την Παρασκευή , να μην εκλογολογούν διότι δημιουργούν αστάθεια, και διότι οι εκλογές κατά βάση, αν γίνουν, το διακύβευμα θα είναι το εσωκομματικό τους… άκουσα πολλούς να επαναφέρουν το θέμα των εκλογών και κυρίως τον κ. Σκουρλέτη –γιατί τώρα θα τους ονοματίζω κιόλας- γαιτί όταν είπα στη Βουλή ότι μιλάνε για εκλογές μου έλεγαν «ποιος ;;; εγώ;;;»

Ο κ. Σκουρλέτης –λοιπόν- αλλά και άλλοι υπουργοί, μας μίλησαν για εκλογές, μας είπαν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με εκλογές, να «δώσει νέα εντολή ο λαός» είπε κάποιος άλλος… Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι αφού πήγαμε στο μνημόνιο, πρέπει ο λαός να δώσει την εντολή… δηλαδή πρώτα πήγαμε και μετά θα έρθει ο λαός    …. Και σκέφτομαι ότι ούτε οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται πια τον κ. Τσίπρα, τόσο πολύ αναξιόπιστος  έχει γίνει;;; Διότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε προ ολίγων ημερών, εβδομάδων,  στην κεντρική του επιτροπή και στην κοινοβουλευτική του ομάδα  ότι το θέμα το εσωκομματικό θα το λύσει το συνέδριό τους. Του είπαν μάλιστα αρκετοί εκεί μέσα ότι αν το κάνεις Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί το μνημόνιο και κάποιοι πιο τολμηροί του είπαν «Δεν πιστεύουμε να μας πας και για εκλογές»… Εάν λοιπόν πράγματι είναι τόσο «τακτικιστής» και δεν τον πιστεύει ούτε ο Σκουρλέτης ακόμα, ότι ένα εσωκομματικό του ζήτημα θα το λύσει εσωκομματικά  , στην κεντρική επιτροπή αλλά πιστεύει ότι θα μας πάει σε εκλογές που σημαίνει  ανακοπή της πορείας της χώρας για αρκετό καιρό και που πιθανόν να σημαίνει άλλο ένα μνημόνιο, ε τότε βρισκόμαστε προ ενός ο όποιός πραγματικά δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω, τον χαρακτηρισμό τον αφήνω στους Έλληνες πολίτες.

Θεωρώ πάντως πάρα πολύ σοβαρό, υπουργοί σαν τον κ. Σκουρλέτη, που τον ξέρουμε πάρα πολύ καλά , να μην τον εμπιστεύονται…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρακτικά μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει δεδηλωμένη και δεν μπορεί να βασίζεται ο κ. Τσίπρας να ψηφίζει η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ  τους νόμους που θα φέρει, είναι λογικό να θέλει να πάει σε εκλογές για να μπορέσει να έχει μια αυτοδυναμία , και να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμά του και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: κ. Κοτταρίδη αντιληπτό αυτό και απολύτως δημοκρατικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα το είχε πει και μάλιστα και πριν το μνημόνιο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλά, δεν είναι απαραίτητο ότι ήξερε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα έφευγε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ήξερε, ήξερε ότι τόση συνάδελφοι που την προηγούμενη φορά δεν είχαν ψηφίσει δεν θα ψήφιζαν και τώρα και πιθανόν να μην ψήφιζαν ορισμένοι ακόμα. Και ταυτόχρονα θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι το ήξερε πριν τους βάλει στο ψηφοδέλτιο.  Ο κ. Λαπαβίτσας, ο κ. Λαφαζάνης και άλλοι… τα είχαν δηλώσει αυτά, τα πιστεύουν οι άνθρωποι, εδώ και καιρό δεν είναι όψιμοι ούτε είναι με μια σκοπιμότητα προσωπική ή υπηρέτηση συμφερόντων. Το πιστεύουν, πιστεύουν στο Εθνικό Νόμισμα! Το είχαν δηλώσει , ήξερε ότι είχε κάνει μια «αχταρμά» κοινοβουλευτική ομάδα ο ίδιος για να αποσπάσει την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού … και την απέσπασε.

Εγώ όμως σας λέω, το εξής σε αυτό το πρόβλημα… Το εντοπίσαμε και στη συζήτηση την Παρασκευή και του είπαμε «Δώσε λύση». Αυτός θα βρει η λύση. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι με τη δική του σκέψη , σκέφτεται ότι «θα κάνω εκλογές , θα είμαι πάλι πρώτος, θα έχω περιορίσει τους αντάρτες –γιατί θα κατέβουν μεν αλλά θα βγουν 15-20 – θα αλλάξω την Κωνσταντοπούλου και αν βγουν οι ΑΝΕΛ θα ξανακάνω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αν δεν βγουν θα κάνω με κάποιον άλλον. Αυτό δικαιολογεί εκλογές; Αυτό δικαιολογεί να πάμε τη χώρα πίσω αντί να βρει λύση και να προσπαθήσει να το λύσει καταρχήν εσωκομματικά και μετά κοινοβουλευτικά όπως προβλέπει το σύνταγμα. Εγώ βλέπω ότι είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα προσωπικό εσωκομματικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό εις γνώση σου, ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα και που πιθανός και εταίροι δεν θα το δουν με και μάτι ότι μας δίνουν τα χρήματα πάλι και θα πάμε για 5η φορά μέσα σε ένα χρόνο για εκλογές, αν προσθέσουμε  και τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοίκητές.  Άρα λοιπόν, εγώ …. καταρχήν θα πρότεινα στους Υπουργούς του να σταματήσουν την εκλογολογία, κάνει κακό και στους ίδιους και δείχνει πόσο αναξιόπιστος έχει καταντήσει ο Τσίπρας και στους ίδιους! Πράγμα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν άθελά τους εκτός αν θέλουν να τον προβοκάρουν τον άνθρωπο, οπότε αλλάζει το θέμα.  Πρώτον να σταματήσουνε την εκλογολογία και την αστάθεια. Δεύτερον να’ ρθεί ο ίδιος το ταχύτερο δυνατό είχαμε πει να έρθει Δευτερά μάλιστα, να έρθει Τρίτη δικαιούται και αυτός να κάνει πέντε μέρες διακοπές και δικαιούται να ξεκουραστεί να έρθει την Τρίτη την Τετάρτη όποτε είναι να πάρει τις αποφάσεις του να τις ανακοινώσει και η οικονομία να μπει σε μια σταθερή πορεία προς τα εμπρός με υλοποίηση του προγράμματος που ψήφισε, γιατί με τις δικές του συζητήσεις και του Καμμένου, ήρθαν αυτά τα μέτρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι αλλά τα ψηφίσατε και εσείς όμως.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν τα ψηφίσαμε. Ίσα ίσα  όχι μόνο δεν τα υιοθετούμε ούτε τα εγκρίνουμε και θα δώσουμε και μάχη για να τα αλλάξουμε , γιατί πιστεύουμε ότι διαπραγμάτευση δεν έγινε…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προχθές τι ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή δηλαδή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας , η οποία για μην υπάρξει άτακτη χρεοκοπία, για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή όφειλε να δώσει ψήφο στήριξης της πορείας αυτής. Τα μέτρα όμως τα διαπραγματεύτηκαν αυτοί και ήδη άρχισαν και να τα εφαρμόζουν, αν και μάλλον είναι ψηφισμένο πιο παλιά η εγκύκλιος Χαικάλη  , όπου ο κ. Τσίπρας πονηρά σκεπτόμενος έβαλε εκεί κάποιον από τους ΑΝΕΛ  και οι ΑΝΕΛ του πρότειναν τον Χαικάλη, γιατί μου φαίνεται ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να υπογράψει τέτοιες εγκυκλίους και να κάνει μειώσεις συντάξεων. Εγώ όμως θέλω να τονίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε , με την κοινή λογική να προχωρήσουμε προς το μέλλον και η χώρα να βρει μια ομαλότητα και σταθερότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκλογές από ότι βλέπω εσείς δεν θέλετε. Πέραν του σκεπτικού σας ότι είναι κακό για τη χώρα , μήπως θεωρείτε ότι και για τη ΝΔ οι εκλογές δεν ήταν καλό στην παρούσα φάση;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί να μην γίνουν εκλογές; Γιατί να μην τις θέλει η ΝΔ; Τι έχει να χάσει; Μα πάντα οι αντιπολιτεύσεις θέλουν εκλογές, κ. Κοτταρίδη, διότι ας υποθέσουμε ότι τις ξαναχάνουν (οι αντιπολιτεύσεις) και τι έγινε…;;; Δηλαδή αν γίνουν εκλογές τώρα και τις χάσει η ΝΔ , τι φοβάστε μη φύγω;;; Μα δεν είμαι δεμένος, ούτε έχω τέτοια προβλήματα , ούτε με αφορούν . Εγώ ξέρω ότι εάν ανακοπεί η πορεία της χώρας αυτό θα κοστίσει ένα νέο μνημόνιο. Διότι για να παραιτηθεί και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές   και να προκηρυχθούν οι εκλογές και να μπει η υπηρεσιακή , να γίνουν εκλογές και μετά να ξαναξεκινήσουν οι διερευνητικές και να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι ένας πολύτιμος βασικός χρόνος ο οποίος τη χώρα θα την πάει πάρα πολύ πίσω. Και όποιος και να έρθει στην κυβέρνηση είτε είμαστε εμείς, είτε οποιοσδήποτε άλλους –που κατά το δικό μου αφήγημα- εμείς θα είμαστε πρώτοι, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα για να μπορέσει η οικονομία να μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά. Και μάλιστα θα ξαναβρεθούμε περίπου σε ένα σκηνικό παρόμοιο με το ‘10 και τότε ο πολίτης δεν θα συγχωρεί κανέναν και αυτά ο πολίτης πρέπει να τα ξέρει από τώρα. Εγώ λοιπόν, τι είπα και ι πρεσβεύω, ότι το θέμα πρέπει να λήξει. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αστάθεια η αβεβαιότητα , που δεν βοηθάει κανέναν. Θέλει να βρει λύση που θα μπορέσει να το λήξει;;;  Εσωκομματικά, στο συνέδριο… κάπως;; Δικό του θέμα. Θέλει εκλογές;;; Εδώ είμαστε!! Δεν τις φοβόμαστε! Πάμε ! Και να δείτε ότι αν πάμε με αυτό το επιχείρημα θα καταλάβει ο ελληνικός λαός και να είναι σίγουρος και ο κ. Τσίπρας και εσείς ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη. Και θα είναι πρώτη διότι θα έχουν κατανοήσει ότι ο κ. Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να δραπετεύσει …. Άρα οι πολίτες καταλαβαίνουν… Θα έρθουν και τα εκκαθαριστικά και οι πολίτες θα καταλάβουν ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος, ότι οι δόσεις παραμένουν οι ίδιες    ότι φορολογικά θα πληρώσουν αυτά , ότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε, ότι έρχονται τα νέα μέτρα και όλα αυτά οι πολίτες θα τα συνεκτιμήσουν σε μια περίοδο που θα μας πάει τόσο γρήγορα για εκλογές μετά μάλιστα και από το δημοψήφισμα.

 

ΕΡΩΤΗΣH: Εγώ δεν καταλαβαίνω με ποιόν τρόπο μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, να επανέλθει μια σταθερότητα στην παρούσα φάση, εκτός από τις εκλογές…;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά, ούτε πρόκειται να του δώσω λύση. Αν θέλει ας με φωνάξει να τον συμβουλεύσω. Υποθετικά δεν μπορεί να συζητάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα. Προβλέπουν λύσεις και το Σύνταγμα και ο κανονισμός . Αν δεν τις βρει ας με φωνάξει να του τις βρω. Πάντως εγώ να κάνω δημοσίως προτάσεις, που δεν μου τις έχει ζητήσει κιόλας, δεν θα του υποδείξω εγώ τι να κάνει.     Είπαμε… να βάζουμε πλάτη, να δείχνουμε υπευθυνότητα , όχι και έτσι όμως.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για Μετανάστευση…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί, τίποτα δεν έχει κάνει. Τα αντίθετα μηνύματα έχει στείλει εδώ και 6 μήνες και η κυρία Υπουργός. Δεν μου αρμόζει να μιλάω έτσι αλλά  πρέπει να σας πω ότι καλά θα κάνει η κα. Υπουργός να δώσει την παραίτησή της και να τα αναθέσει σε κάποιον άλλον. Διότι πάλι ο κ. Τσίπρας θα το παίξει θύμα ότι επέλεξε μια κυρία η οποία δεν τα κατάφερε , ενώ ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές.  Ο ίδιος ευθύνεται και για τους υπουργούς του και για την πρόεδρο της Βουλής . Αυτός πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και να δώσει εντολές… Δεν εκτελούνται οι εντολές;;; Πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του Υπουργού. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σας φώναζε ο κύριος Τσίπρας στο Μαξίμου να σας συμβουλευτεί να του πείτε την γνώμη σας και σας έλεγε κύριε Μεϊμαράκη θέλω να κάνω μια νέα κυβέρνηση, θα βάλω μερικά  στελέχη από το Ποτάμι θα ζητήσω και από την κυρία Γεννηματά να μου στείλει δυο-τρείς ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να μπουν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση αυτή, θα στέλνατε ανθρώπους?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόλις με φωνάξει θα σας πω και την απάντηση.

Comments are closed.