Δύο είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Νίκος Κούτρικας

…ή 162 βουλευτές θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα πάρει την πρώτη δόση του νέου δανείου τις επόμενες ημέρες ενώ προβληματισμός υπάρχει για τα 10 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για το πότε θα κατατεθούν στον “ειδικό λογαριασμό” που έχει ανοίξει για τις Ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διαμηνύει από τις διακοπές του στη Σύρο ότι τα χρήματα θα μπουν σίγουρα τον μήνα Σεπτέμβριο στον “ειδικό λογαριασμό” αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία καταβολής τους εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη ικανοποίησή του για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Πάρα ταύτα ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις όπως μαθαίνουμε στο παρασκήνιο για εκλογές εάν δεν πάρει “ψήφο εμπιστοσύνης” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 162 βουλευτές μετά τις 20 Αυγούστου.

Ουσιαστικά δηλαδή “ρίχνει το γάντι” η κυβέρνηση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στους “διαφωνούντες” μετά από εισήγηση των κκ  Φλαμπουράρη, Βούτση, Φίλη, Κορωνάκη και Στέλιου Παππά καθώς και της κ. Γεροβασίλη.

Έτσι εάν δεν πάρει την “ψήφο εμπιστοσύνης” των 162 βουλευτών η κυβέρνηση οι ημερομηνίες για εκλογές που παίζουν είναι: 13 ή 20 ή 27 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να “εκμεταλλευτεί” επικοινωνιακά την ψήφιση του 3ου μνημονίου και την σταδιακή χρηματοδότηση της χώρας και να αποφύγει την “φθορά” από την αναμενόμενη φοροκαταιγίδα-περικοπών και μέτρων του επόμενου διαστήματος.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί “σοβαρό ρήγμα” στην κοινοβουλευτική του ομάδα ενώ πολλοί διαφωνούντες (όχι πολλοί αριθμητικά) δεν αποκλείουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ερώτημα όμως που κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει είναι το πόσοι αριθμητικά θα στηρίξουν τελικά την κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση εκλογών το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ντέρμπι με δυνάμεις του 35% – 35% να ανοίγουν χώρο για την δημιουργία ενός νέου “ευρωπαϊκού πολιτικού σχήματος” που θα εγγυηθεί τις μελλοντικές εξελίξεις προβάλλοντας την “χρηστή” διαχείριση της χρηματοδότησης της χώρας αλλά και τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

‘Όλα δείχνουν ότι οι “διαφοροποιήσεις” θα οδηγήσουν τις εξελίξεις ενώ στην αντιπολίτευση τονίζουν ότι είναι καθόλα έτοιμοι για εκλογές “αναδεικνύοντας” το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο από τα μνημόνια…

Comments are closed.