Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα

«Συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα καταθέτει η Κομισιόν»

Ξεκλειδώνει η πρώτη δόση

Το νέο, τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενέκρινε και επισήμως η Κομισιόν.

«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» ανέφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Μόλις υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους της Κομισιόν και του Προέδρου, Γιούνκερ» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαρ, επισήμανε ότι «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία».

«Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο προηγουμένως, είχε τηλεδιάσκεψη.

Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών συνιστά απόρροια της θετικής εισήγησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όπως διατυπώθηκε εξ’ άλλου και στις σχετικές ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια.

H ανακοίνωση του ESM

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τη συμφωνία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ.

Ο ESM διευκρίνισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπου η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία της.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τέλος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Τα χρήματα του ESM θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, την οικοδόμηση ενός ταμειακού «μαξιλαριού», την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης, από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με λογικό κόστος. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει με τη σειρά του, στην περαιτέρω μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.