Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Λαφαζάνη ότι ρίχνει την κυβέρνηση

Τσίπρας - Λαφαζάνης

De facto στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Γεροβασίλη και την ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας – Μέσω… Σκουριών η αποδόμηση Λαφαζάνη από την κυβέρνηση – Οι εξελίξεις λύνουν το μυστήριο των εκλογών

Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών, μετά τη χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη για τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η κυρία Γεροβασίλη ουσιαστικά αναγνώρισε εχθές με τη δήλωσή της την de facto διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα και την απώλεια της δεδηλωμένης στη Βουλή. Το γεγονός αυτό προμηνύει ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα λύσουν το μυστήριο για το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Πρόκειται για την οριστικοποίηση ενός διαζυγίου, το οποίο παρά το θόρυβο που προκαλεί, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι κοινή συναινέσει. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, η συνύπαρξη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ του ευρύτερου τμήματος των «προεδρικών» και της  Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έμοιαζε αδύνατη. Η προσπάθεια από πλευράς των «προεδρικών» να πέσουν οι τόνοι και η επιχείρηση από πλευράς «λαφαζανικών» να τραβήξει την πλειοψηφία του κόμματος στην επιλογή ρήξης με του πιστωτές, δημιούργησαν ένα σκηνικό διάσπασης που εχθές πιστοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στον real.gr ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα δώσουν «πράσινο φως» στην εφαρμογή του μνημονίου, σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να αποδομήσει την παρουσία του κ. Λαφαζάνη στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αφορμή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνο Σκουρλέτη. Σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η παύση των εργασιών στις Σκουριές (κάτι που δεν είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα επί Λαφαζάνη) και επισημάνθηκε η «αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τη προστασία του δημόσιου συμφέροντος». Επιπρόσθετα στο ίδιο σημείωμα υπήρχε μια φράση – δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μόνο σαν καρφί στα πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη μπορεί να εκληφθεί:  «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος»…

Το βράδυ της Τετάρτης ο εσωκομματικός πόλεμος πήρε έκταση. Η κυβέρνηση, μέσω δήλωσης της Όλγας Γεροβασίλη, για πρώτη φορά σήκωσε το γάντι. Η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε:

«Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης έκανε λόγο για «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», ενώ τον κατηγόρησε για σύμπλευση απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Μέσα σε λίγες ώρες από την Αριστερή Πλατφόρμα υπήρξε απάντηση. Αφού πρώτα επέστρεψε την κατηγορία για σύμπνοια απόψεων με τον κ. Σόιμπλε, σημείωσε: «Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές. Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».

Πλέον – ακόμα και πριν τη Δευτέρα –  αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι κυβερνητικές προθέσεις. Δεν αποκλείεται οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινωθούν σήμερα. Αν γίνει πάντως κάτι άμεσα θα είναι είτε επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, είτε αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης. Και τα δύο σενάρια στο βάθος έχουν εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο, 13 ή 20 ή, πιο δύσκολα, στις 27 του μήνα. Πάντως μέχρι εχθές και πριν τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της διενέργειας των εκλογών τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σενάριο, δηλαδή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο θα δηλώσει ότι έχει χαθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου. Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, στο γραφείο του και θα είναι διαθέσιμος να δεχτεί τον πρωθυπουργό. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμά του, από την Παρασκευή το πρωί έως το Σάββατο το βράδυ, ο κ. Παυλόπουλος θα βρίσκεται στις Πρέσπες. Την Κυριακή θα είναι στην Αθήνα και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Ζάκυνθο.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.