Σταύρος Θεοδωράκης: Η κρίση είναι δική τους, οι λύσεις είναι δικές μας

Σταύρος Θεοδωράκης

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ

«Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Αποτελεσματική κυβέρνηση, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι. Ο εκλογικός μας στόχος είναι το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης» δήλωσε κατά την διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του συνέντευξης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, θέτοντας ξεκάθαρα τον εκλογικό στόχο του Κινήματος. Στη συνέχεια τόνισε «Δεν αισθάνομαι άνετα σε κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και για τον πρόεδρο τη ΝΔ λέγοντας «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ και έπαιρνε αποφάσεις». Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «Η κατάσταση της χώρας οφείλεται και στον κ. Τσίπρα και στη ΝΔ. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι δική τους. Είναι του παλιού πολιτικού συστήματος. H λύση όμως είναι δική μας».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Υπήρξαν βουλευτές που με υπευθυνότητα τάχθηκαν με τις αποφάσεις που είχε πάρει ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους μας. Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι: η πρότασή μας ήταν να μην κάνουμε εκλογές, να συνεχίσουμε στη Βουλή, να δούμε τις ανάγκες της κοινωνίας κι όταν φτάναμε σε αδιέξοδο, όταν δηλαδή δεν θα είχε ο κ. Τσίπρας τη στήριξη της αντιπολίτευσης, τότε να πηγαίναμε σε εκλογές. Είναι χειρότερο το να στηρίζεσαι στις ψήφους άλλων κομμάτων, από το να πηγαίνεις ξανά τη χώρα σε εκλογές, δίνοντας τον τελευταίο χαστούκι στην Οικονομία; Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να είναι το τελικό χτύπημα στην Οικονομία της χώρας. Αυτή η ανασφάλεια με την οποία διαποτίζει ο κ. Τσίπρας την ελληνική κοινωνία δεν θα του συγχωρεθεί.

-Σε ό,τι αφορά την άποψη των ευρωπαίων για τα δρώμενα στην Ελλάδα θα πω ότι δεν προέχει η γνώμη των ανθρώπων που δεν ζουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξέρουν τι τραβούν από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα και τα μνημόνια. Εμείς δεν τον εγκαλούμε σε σχέση με τις δεσμεύσεις του στο εξωτερικού, αλλά για εκείνες στο εσωτερικό, καθώς ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις εκλογές.

-Υπάρχουν κάποια στελέχη που νομίζουν ότι η πολιτική είναι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Πολιτική είναι να παίρνεις αποφάσεις. Αυτό καλούσαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει. Φοβάμαι όμως ότι θα βρει πάλι κάποια αφορμή και θα κάνουμε νέες εκλογές, ακόμα και μέσα στο 2016.

-Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Εμείς εκτιμούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση. Η λογική του να μείνω κλεισμένος στο καβούκι μου δεν είναι λύση για τον ελληνικό λαό.

-Δεν αισθάνομαι άνετα σε κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου. Μιλώ για τα μικρά πράγματα που έμειναν όλα ασυντόνιστα. Από την άλλη ούτε η ΝΔ δεν είναι αθώα. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ και έπαιρνε αποφάσεις. Η κατάσταση της χώρας οφείλεται και στον κ. Τσίπρα και στη ΝΔ. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι δική τους. Είναι του παλιού πολιτικού συστήματος. H λύση όμως είναι δική μας. Όχι ο Θεοδωράκης, αλλά η μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που λέει πρέπει να έρθουν στα πράγματα και να κυβερνήσουν αυτοί που έχουν δουλέψει, που έχουν βασανιστεί, που έχουν ανέβει τη ζωή σκαλοπάτι-σκαλοπάτι.

-Το Ποτάμι είπε πρώτο στη Βουλή ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι δικτατορίσκος. Δεν καταθέσαμε την πρόταση μομφής γιατί δεν είχαμε τις 50 υπογραφές. Δεν ανέχομαι να υπάρχει στη Βουλή ένας άνθρωπος που παραβιάζει το Σύνταγμα και ασκεί κυβερνητική πολιτική, ακόμη κι αν αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στο Ποτάμι, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήθελε να σέρνει δική της εξωτερική πολιτική, δική της οικονομική πολιτική κ.ο.κ.

-Μίλησα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξήγησα ότι θέση μας είναι μετά την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Λαφαζάνη να προχωρήσουμε σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Το Σύνταγμα δε μπορεί να παραβιάζεται ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός.

-Οι πολίτες θέλουν καθαρές προτάσεις και αποφάσεις. Δε συμφωνώ με τις πρόσκαιρες συνεργασίες μόνο και μόνο για να διασωθούν κάποιοι πολιτικά. Δεν μπήκα στην πολιτική για να δώσω χείρα βοηθείας σε παλιούς πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους θα έπρεπε να είναι ήδη συνταξιούχοι. Είμαστε υπέρ των μεγάλων συνεργασιών, αλλά στην κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς ταμπού συνεργαστήκαμε εκεί που έπρεπε με την κυβέρνηση κι όπου δεν έπρεπε συγκρουστήκαμε. Υπάρχει η ανάγκη να συνεργαζόμαστε.

-Το Ποτάμι απέδειξε ότι είναι το καινούριο. Απέδειξε ότι δεν έχει τις ασθένειες του παλιού συστήματος. Σε άλλα πράγματα είπε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα «ναι» στη ΝΔ. Η συνεργασία ήταν ότι το λιβάνι για το διάολο για το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά εμείς συνεργαστήκαμε για το καλό της χώρας.

-Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Σε όλα τα ζητήματα προβάλλουμε μεταρρυθμιστικές λύσεις. Πιστεύουμε ότι θα γίνει συνείδηση και στον ελληνικό λαό ότι αποτελεσματική κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι. Ο εκλογικός στόχος είναι το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης.

Comments are closed.