Ορκίστηκε η νέα Βουλή (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών του νέου κοινοβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Η νέα σύνθεση είναι οχτακομματική, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής.

Τη θέση του προέδρου έλαβε για την σημερινή ορκωμοσία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς τόσο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και οι υπόλοιποι τρεις αντιπρόεδροι της προηγούμενης περιόδου, είτε δεν εξελέγησαν όπως ο Αλ. Μητρόπουλος και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είτε υπουργοποιήθηκαν όπως ο Γ. Μπαλάφας.

Στην οκτακομματική Βουλή, που περιλαμβάνει και το κόμμα Ένωση Κεντρώων που εισέρχεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, υπάρχουν 59 γυναίκες – 10 λιγότερες από την προηγούμενη περίοδο – από τις οποίες οι περισσότερες (32) αποτελούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλες 11 έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές εκπροσωπείται από 145 βουλευτές και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 75, η Χρυσή Αυγή με 18, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 17, το ΚΚΕ με 15, το Ποτάμι με 11, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10 και η Ένωση Κεντρώων με 9.

Αρκετοί είναι όμως και οι νεοεισερόχμενοι στο κοινοβούλιο. Εξ αυτών 42 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 στη Νέα Δημοκρατία, 5 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 2 στο ΚΚΕ, 1 στο Ποτάμι, 2 στους ΑΝΕΛ, 6 στη Χρυσή Αυγή και 9 στην Ένωση Κεντρώων.

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς έφεραν και εννέα βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί τον Ιανουάριο πίσω στα έδρανά τους. Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα και Κώστα Κοντογεώργο από την Νέα Δημοκρατία, Γιάννη Μανιάτη, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλη Τζελέπη από το ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ (εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ), και Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι (παλαιότερα είχε εκλεγεί με τη ΝΔ). Επίσης από τη Χρυσή Αυγή επανεξελέγησαν οι Δ. Κουκούτσης και Π. Ηλιόπουλος.

Δηλώσεις βουλευτών πριν την ορκωμοσία
Με ευχές για την καλή λειτουργία του κοινοβουλίου προσέρχονται οι βουλευτές πριν την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ενώ από τα μέλη της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψαν και οι αναφορές στα εσωκομματικά.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς ο μόνος που έκανε δηλώσεις μπαίνοντας στο κοινοβούλιο ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είπε:

«Μέχρι τώρα η Βουλή δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι θέατρο υποκρισίας. Η παρουσία του Βασίλη Λεβέντη σηματοδοτεί μια ουσιώδη αλλαγή προς τα επιχειρήματα και πρέπει η εξουσία να κάνει θυσίες και όχι να ζητάει από τον λαό θυσίες. Η εξουσία να κάνει θυσίες».

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για τιτάνιο έργο που καλείται να παράξει η Βουλή, ενώ αναφερόμενη στο θέμα του κ. Γεωργιάδη και πριν γίνει τελικά δεκτή η υποψηφιότητά του υποστήριξε:

«Η ένσταση του κ. Γεωργιάδη πρέπει να γίνει αποδεκτή διότι δεν μπορεί σοβαρά κανένας να ισχυριστεί ότι για έξι λεπτά μπορεί ένας υποψήφιος να χάσει το δικαίωμά του να κριθεί από τα μέλη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας».

Λίγο αργότερα ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που έγινε δεκτή η ένσταση του κ. Γεωργιάδη. Ήταν υπερβολική η προσκόλληση της ΚΕΦΕ στον τύπο και προσβλέπω σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους τρεις υποψήφιους από τον οποίο η ΝΔ θα βγει πιο ισχυρή και πιο ενωμένη».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και πρόσθεσε:

«Η ευχή είναι να μπορέσουμε να έχουμε σταθερότητα για να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας».

Από την πλευρά του βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, που φέρεται να είναι ενοχλημένος από το γεγονός πως δεν ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα δήλωσε πως «δεν θα βάλει τη γλώσσα του στον γύψο».
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.