Συμφωνία στο Eurogroup για το πρώτο πακέτο των δύο δισ. ευρώ

Ντάισελμπλουμ

Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο ενδιάμεσων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των δύο δισ., από τα τρία που εκκρεμούν, κατέληξε το Eurogroup.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοέμβρη.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε πρέπει να γίνει πολύ δουλειά καθώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.

Η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων, υπογράμμισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εν συνεχεία, ότι οι νέες εκταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.