Αλ. Τσίπρας: Τετραετία ρήξης με βαθιές τομές

UPDATE: Την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την καθιέρωση απλής αναλογικής, αναθεωρητική Βουλή, βαθιές μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση, ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας, μέτρα ενίσχυσης των αγροτών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή και δεσμεύτηκε ότι στο τέλος της τετραετίας «θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». «Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών.»

«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, την οριστική έξοδο από τη κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια «ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το παλαιό, χρεοκοπημένο καθεστώς. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκρουστούμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα θα έχουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο που εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και μίλησε για την αναγκαιότητα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

“Αναγκαία συνθήκη η υλοποίηση της συμφωνίας όχι όμως από μόνη της ικανή” εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε παράλληλα ότι στόχος είναι να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους όσο το δυνατό συντομότερα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

“Η απομείωση του χρέους είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις” τόνισε ενώ μιλώντας για την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ότι οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς, κυρίως για πολιτικούς λόγους και ξεκαθάρισε ότι “οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ”.

“Η περίοδος των εξαρτήσεων από τις τράπεζες και των πελατειακών διευθετήσεων έχει τελειώσει οριστικά”. Μιλώντας για τις επενδύσεις εξήγγειλε ειδικό δημόσιο φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Αναφορικά με τις μάχες που έχει να δώσει η κυβέρνηση, τα ανοικτά σημεία της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι στα μέτωπα αυτά είναι απαραίτητη η ευρύτατη δυνατή συναίνεση ώστε να μην περάσουν οι νεοφιλελεύθεροι δήθεν μονόδρομοι που οδήγησαν στην κρίση.

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τέλος εξήγγειλε την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πρώτιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί επίσης να υλοποιήσει μια μεγάλη και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Επεσήμανε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα από την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές πολιτικές και την πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που θα μεριμνήσουν για τους αγρότες και θα ελαφρύνουν τα μέτρα της συμφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή μίλησε για την αξιοποίηση 20 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη διατήρηση θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον επανακαθορισμό της έννοιας αγρότης κατά κύριο επάγγελμα με στόχο την φοροελάφρυνση των αγροτών. Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μέσα από τον ανοικτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και τους εταίρους, να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της υπαίθρου, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Ύψιστη προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πλευρές τόνισε καθώς έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με μονάδες υγείας γειτονιάς είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στις αλλαγές στον τομέα της Υγείας. «Αξιολογούμε άμεσα το σύνολο των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικαθιστούμε όσες κριθούν αναποτελεσματικές.» Εξήγγειλε 1093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα ενώ θα ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Παράλληλα, «προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ.»

Αναφορικά με το φάρμακο δήλωσε ότι δεσμεύεται η κυβέρνηση για την άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν, την βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στόχος είναι ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα νέο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά και τα ερευνητικά ιδρύματα. Τέλος σημείωσε ότι θα συζητηθούν και οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για την Γ/βάθμια εκπαίδευση.

Πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ. Στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων και παράλληλη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Αντίθετα θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση τις διασταύρωσεις των καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ. Στόχος είναι να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ και να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η ελληνική δικαιοσύνη θα υποστηριχθεί σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Τ.Τ.

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας ότι “στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, κάνουμε πολιτική πράξη την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία των προσφύγων”.

Δεσμεύτηκε για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ενώ τόνισε ότι θα ανοίξει ο διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. “Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς την πολιτική αντιπαράθεση, καμία μεγάλη αλλαγή, καμία ρήξη με το παλιό δεν είναι εφικτή”. “Θέλουμε να είμαστε η κυβέρνηση των ανθρώπων που μας έστειλαν εδώ, αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς θα δίνουμε λογαριασμό. Δίνουμε λογαριασμό στον ελληνικό λαό και όχι στις ολιγαρχίες. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος” με αυτή τη δέσμευση έκλεισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.