Απάντηση της Μ. Αντωνιάδου σε Στ.Νικολόπουλο και Σ.Χαϊμαντά

Μαρία Αντωνιάδου

Αγαπητοί συνάδελφοι χάρηκα για την χθεσινή σας επιστολή στην οποία αμέσως και ως μέλη της Παράταξης Ενωμένοι Δημοσιογράφοι απαντήσαμε και οι τέσσερις που συμμετέχουμε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για τη συγκρότηση σε σώμα του Συμβουλίου και βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεση σας για να συνεργαστούμε. Όπως άλλωστε κι εσείς επισημαίνετε, τα προβλήματα είναι πολλά. Και εμείς μαζί σας καθημερινά δίνουμε την μάχη στον Πήγασο, το ΔΟΛ, το Μέγκα, τον Ελεύθερο Τύπο. Και βέβαια για το μεγάλο θέμα του αγγελιοσήμου που σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εχθροί του επιδιώκουν να το χαρακτηρίσουν ως φόρο υπέρ τρίτων και να το καταργήσουν έως το τέλος του μήνα.

Όμως, επειδή θέτετε και μια σειρά άλλων ζητημάτων και επειδή ζούμε σε δύσκολες και περίεργες εποχές και επειδή η σιωπή για λόγους αξιοπρέπειας παρερμηνεύεται,  θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα θέματα που μπορεί να έχουν προκύψει εξαιτίας κακής συνεννόησης ή έλλειψη ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα προσπαθώ να καταλάβω σε ποιες ad hoc γνωμοδοτήσεις αναφέρεστε; Πιθανολογώ ότι μιλάτε για τον τρόπο σύγκλησης του Δ.Σ. από τους πλειοψηφήσαντες συμβούλους. Αν σ’ αυτό αναφέρεστε θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το 2011, όταν για πρώτη φορά εκλέχθηκα στο Δ.Σ., διάβασα την γνωμοδότηση του τότε Νομικού Συμβούλου κ. Λάζαρου Μπελίτση η οποία είχε παραδοθεί και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Δημ. Τρίμης και Αντ. Νταβανέλλος που τότε εκπροσωπούσαν την παράταξη «Συσπείρωση – Δούρειος Τύπος». Σύμφωνα μ’ αυτό το κείμενο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της νομικής υπηρεσίας της Ένωσης και φέρει ημερομηνία 30 Μαίου 2011- και πρόκειται για επικαιροποίηση ίδιας γνωμοδότησης του 2005 – «ο Σύμβουλος που πλειοψήφησε, ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξης της παράταξης από την οποία προέρχεται, συγκαλεί τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. (…). Εάν ο σύμβουλος που πλειοψήφησε κωλύεται ή παραιτείται του παραπάνω δικαιώματος του, τα μέλη του ΔΣ συγκαλεί ο επόμενος σε αριθμό ψήφων σύμβουλος ανεξαρτήτως παρατάξεως (…)». Όπως προκύπτει από τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων από την 1 Ιουνίου έως και την 1 Ιουλίου δηλαδή για έναν μήνα προήδρευε ο κ. Δημ. Τσαλαπάτης ως πρώτος σε ψήφους, ακολούθησαν ο κ. Δημ. Τρίμης, ο κ. Χρ. Κυρίτσης, η κυρία Νανά Νταουντάκη και ακολούθως όλα τα μέλη με την σειρά που είχαν εκλεγεί. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα και είναι αλήθεια ότι μεταξύ των πρώτων πέντε συμβούλων που πλειοψήφησαν σε σταυρό προτίμησης, οι 4 προέρχονται από την παράταξη Ενωμένοι Δημοσιογράφοι. Ενώ ο πρώτος σύμβουλος της δεύτερης Παράταξης είναι έκτος στην γενική κατάταξη.

Στην συνέχεια θέτετε ζητήματα με αφορμή την μη έγκριση του προϋπολογισμού και απολογισμού της ΕΣΗΕΑ από την Γενική Συνέλευση. Πρόκειται για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί . Είχε παρουσιαστεί και το 2011 όταν η παράταξη που εκπροσωπείτε σήμερα στο ΔΣ είχε κερδίσει τις εκλογές. Τότε με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κύριου Λάζαρου Μπελίτση (δείτε σχετικό σημείωμα που υπάρχει στο αρχείο) και του ταμία της εποχής εκείνης κ. Γιάννη Αγγέλη  η υλοποίηση του προϋπολογισμού τελικά εγκρίθηκε από το Δ.Σ. αμέσως μετά την συγκρότηση του σε σώμα και μάλιστα με τις ψήφους των κ.κ. «Αγγέλη, Αντωνιάδου, Ηλ. Κανέλλη, Στ. Νικολόπουλου, Δ. Τρίμη και Γ. Φιλιππάκη», δηλαδή με τις ψήφους και της «Συσπείρωσης – Δούρειος Τύπος- και του Στ. Νικολόπουλου ο οποίος αντικατέστησε – μετά από παραίτηση του – τον κ. Αντ. Νταβανέλλο.
Μπορείτε και πάλι να ανατρέξετε στο αρχείο προκειμένου να βρείτε το απόσπασμα του Πρακτικού Αριθμός 32 στις 11 Οκτωβρίου του 2011.

Αγαπητοί συνάδελφοι αναφερθήκατε στα ζητήματα της στήριξης της ανέργων συναδέλφων μας με τα πακέτα τροφίμων. Ειλικρινά ποτέ δεν περίμενα ότι από τις «κατηγορίες» «περί φιλανθρωπίας και ληγμένων» που αντιμετώπισα επί δύο χρόνια, θα έπρεπε σήμερα να δώσω διευκρινήσεις και για τα πως αυτά διανέμονται.
Το 2013 με απόφαση του Δ.Σ. μαζί με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΠΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ και την ΕΤΗΠΤΑ υπογράψαμε Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Οργάνωση Αποστολή παρουσία και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για ένα έτος, το οποίο και ανανεώθηκε και για το 2014 – 2015 (δείτε σχετικές αποφάσεις Δ.Σ. στο αρχείο της Ένωσης ) και η ισχύς του λήγει στις αρχές Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι ορίστηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έθεσε το Δ.Σ.. Αρχικά μας διατέθηκαν 300 κιβώτια κάθε μήνα και το επόμενο έτος, όταν και οι ανάγκες αυξήθηκαν, λάβαμε 350. Στις αρχές του 2015 και μετά από σχετική εισήγηση του τότε αντιπροέδρου κ. Γ. Γιουκάκη η ΕΣΗΕΑ προσέθεσε και απορρυπαντικά στις συσκευασίες της «Αποστολής» σε συνεργασία με την ΒΙΟΜΕ, ως μια πράξη επιπλέον στήριξης των ανέργων μας αλλά και των εργαζομένων μιας εταιρείας που έκλεισε και σήμερα είναι αυτοδιαχειριζόμενη.
Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε με παρέμβαση της συναδέλφου κ. Αγγ. Γυπάκη χορηγία των ΕΛΤΑ προκειμένου να φτάνουν τα κιβώτια των τροφίμων στους συναδέλφους μας με απόλυτη διακριτικότητα και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΗΕΑ. Και σας ενημερώνω ότι στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συμμετείχαν και τα ΕΛΤΑ δια του Προέδρου τους και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Κ. Μελαχρινού.
Ο συνάδελφος κ. Γ. Φιλιππάκης άφησε αιχμές για το πώς διανέμονται τα τρόφιμα μεταξύ των Ενώσεων. Όπως είχα την ευκαιρία να σας πω και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. υπήρξε μείωση της παροχής πακέτων τροφίμων προς τις άλλες Ενώσεις γιατί διπλασιάστηκαν οι ανάγκες των δικών μας ανέργων. Μπορείτε μάλιστα να δείτε στον «Πίνακα Καταμερισμού Δεμάτων» του «Τμήματος Στήριξης Ανέργων» της Ένωσης ότι το 2014 η ΕΣΗΕΑ λάμβανε: 104 κιβώτια, η ΕΠΗΕΑ 62, η ΕΣΠΗΤ 42 και η ΕΤΗΠΤΑ 55. Το 2015: η ΕΣΗΕΑ 203, η ΕΠΗΕΑ 59, η ΕΣΠΗΤ 40 και η ΕΤΗΠΤΑ 25. Μπορείτε να πάρετε όλα τα σχετικά έγγραφα από το αρμόδιο τμήμα. Όσο για τα σχόλια των συναδέλφων για την ποιότητα των τροφίμων αλλά και την στήριξη που τους προσφέρουν στις καθημερινές τους ανάγκες, σας καλώ να δείτε τα σχετικά email που έχουν αποστείλει οι ίδιοι οι συνάδελφοι στο αρμόδιο τμήμα.
Η επιστολή των συναδέλφων κ.κ. Δ. Κοτταρίδη και Χρ. Μαζανίτη την οποία επικαλείστε, αναφέρεται στο γεγονός ότι τον μήνα Αύγουστο δεν διατέθηκαν τα τρόφιμα στους ανέργους. Εξήγησα στους συναδέλφους και εξηγώ και σε σας – επειδή από την πρώτη στιγμή χειρίστηκα το όλο θέμα – ότι   η «Αποστολή» είχε πρόβλημα κατά τον μήνα Αύγουστο εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται με τις εισροές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Η «Αποστολή» είναι αυτή που συγκεντρώνει, διαλέγει, συσκευάζει και μας παραδίδει τα κιβώτια. Στη συνέχεια δύο υπάλληλοι της Ένωσης πηγαίνουν στις αποθήκες της «Αποστολής» τοποθετούν τα ονόματα και της διευθύνσεις των δικαιούχων όλων των Ενώσεων και επιβλέπουν και βοηθούν στην φόρτωση τους σε φορτηγά, τα οποία και συνοδεύουν στις αποθήκες των ΕΛΤΑ για την τελική φάση αποστολής στα σπίτια των συναδέλφων. Και ήδη οι δικαιούχοι έχουν λάβει τα τρόφιμα για τον μήνα Σεπτέμβριο μαζί με την συμπληρωματική στήριξη της ΕΣΗΕΑ μόνο για τα μέλη της, με τα απορρυπαντικά από τη ΒΙΟΜΕ.

Όσο για τα ονόματα των δικαιούχων ουδέποτε ασχολήθηκα μ’ αυτά, θεωρώντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Εάν όμως επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο Τμήμα της Ένωσης και να διαβάσετε τα ονόματα.

Ακόμη αναφέρεστε στις καταγγελίες του κ. Δημ. Τσαλαπάτη – προφορικές και τις γραπτές -, όπως οι ίδιοι επισημαίνετε. Αλήθεια  τι πρέπει ν απαντήσω στα «περί ληγμένων κοτόπουλων;». Αν μοίραζε η Ένωση κοτόπουλα, θα μπορούσα και να απαντήσω.

Όσο για την «παράγκα στην ταράτσα» δεν καταλαβαίνω τι υπονοεί ο συνάδελφος. Μήπως αναφέρεται στις 25 φιάλες προπανίου που απομακρύναμε από την ταράτσα, μαζί με τόνους σκουπιδιών;

Πάντως, για να μην υπάρχουν σκιές και επειδή διάβασα μια αποστροφή του συναδέλφου περί εξόδων πριν από τις εκλογές, σας δίνω ενδεικτικά στοιχεία από το 2005 έως σήμερα:
2005 επί προεδρίας Μανώλη Μαθιουδάκη 48.664,67. 2007: 63.99. 200, Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος.
2009: 106.206,25 Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος:
2011: 102.783,75 Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος.
2013: 25.187.00 Πρόεδρος Δημήτρης Τρίμης.
2015: 24.901,44 Πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου.

Ταυτόχρονα σας δίνω στοιχεία για τις υπερωρίες του προσωπικού από το 2005 έως το 2015.
2005 – 2007: 162.084,62.
2007 – 2009: 155.799,64.
2009 – 2011: 101.012,48.
2011 – 2013: 138.239,11 (όταν μεταξύ άλλων έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το προσωπικό της ΕΣΗΕΑ δούλευε 15 ώρες την ημέρα.
2013 – 2015 36.940,72

Παραμένω πάντοτε στη διάθεση σας για να βοηθήσω όπου και όπως μπορώ. Δυστυχώς από αύριο το πρωί και έως το μεσημέρι της Τρίτης θα απουσιάσω για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με στόχο τα πραγματικά προβλήματα.
Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ.
Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι επιθυμείτε να συγκροτήσετε συμμαχικό Προεδρείο. Συνάδελφοι προχωρήστε. Εάν όμως δεν μπορεί να συγκροτηθεί «συμμαχικό Προεδρείο», δεν είναι δυνατόν να παραμένει ακέφαλη η Ένωση και χωρίς εκπροσώπηση οι συνάδελφοι. Για το λόγο αυτό η μόνη δίκαιη και εφικτή λύση είναι η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού και αναλογικού Προεδρείου, όπως προτείναμε αμέσως μετά τις εκλογές, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η βούληση των συναδέλφων που εκφράστηκε στις αρχαιρεσίες του Ιουνίου  και να αρθεί το αδιέξοδο.

Με συναδελφικούς  χαιρετισμούς,

Μαρία Αντωνιάδου

Comments are closed.