Ο Σπίρτζης για το νέο τηλεοπτικό τοπίο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις άδειες

Χρήστος Σπίρτζης

Συνέντευξη του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ στα Παραπολιτικά fm στον Λυγερό

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος  Σπίρτζης, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στο δημοσιογράφο κ. Σταύρο Λυγερό. Κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστράφηκε η συνέντευξη, το νέο  τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής.

ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Σήμερα μαζί μας για να εγκαινιάσει την εκπομπή, είναι ο Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει παρελθόν, επαγγελματικό παρελθόν γιατί πολλοί στην πολιτική δεν έχουν. Έχει σημαντική θητεία στην Προεδρία του ΤΕΕ, είναι Μηχανικός και ελπίζω ν’ αποδειχθεί στέρεος και στις απαντήσεις του.
Θέμα μας, το νέο τηλεοπτικό τοπίο αφού είναι συναρμόδιος με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για ένα νόμο ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αλλά είναι αρμόδιος και για το μάλλον αμαρτωλό χώρο των δημοσίων έργων.
Τέλος, οι προγραμματικές δηλώσεις και η ώρα να πούμε ευθέως στο Χρήστο Σπίρτζη το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται: Ναι, το παλιό τηλεοπτικό τοπίο ήταν γεμάτο προβλήματα, γεμάτο αμαρτίες. Θα μας μιλήσετε και γι’ αυτό, αλλά θα ήθελα ν’ αρχίσω με μια παρατήρηση, με μια κριτική που ακούγεται: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θέλετε να φτιάξετε, θα είναι ένα τοπίο όπου θα υπάρχει μια νέα διαπλοκή; Θέλετε να φτιάξετε ένα νέο καθεστώς το οποίο θα ταιριάζει στις δικές σας πολιτικές επιδιώξεις;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς καλησπέρα σε όλους τους ακροατές, καλή επιτυχία στην εκπομπή, και σ’ εσάς και στους συνεργάτες της και στο ραδιόφωνο.
Όποιος γνωρίζει το τι γίνεται στην αγορά, προφανώς αποκλείεται να κάνει τέτοια ερώτηση.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ακούστηκε αυτή η κριτική από την αντιπολίτευση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστηκε, ακούστηκαν κι άλλες κριτικές από την αντιπολίτευση. Κάτι πρέπει να πουν οι άνθρωποι. Το θέμα είναι αν αυτά που λέει ο καθένας, έχουν ένα μικρό έστω ποσοστό αλήθειας. Εδώ έχει προγραμματιστεί με το νομοσχέδιο που πέρασε να γίνει ένας ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει από το ΕΣΡ. Δε θα γίνει καν από έναν φορέα που είναι υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης. Όποιος θέλει θα συμμετάσχει σ’ αυτό το διαγωνισμό και έχει τα κριτήρια, άρα όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, όποιοι δώσουν τα περισσότερα χρήματα, θα έχουν και τις τηλεοπτικές άδειες.
Για να μπορέσεις να πας σε μια λογική, τού να στήσεις ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο όπως είχε γίνει στο παρελθόν και να επηρεάσεις αυτούς που θα πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες, σημαίνει ότι θα τους έχεις σε κάποια ομηρία. Δηλαδή θα τους παίρνεις την άδεια, θα τους δίνεις την άδεια. Δε θα διευθύνεις διαγωνισμό με διαφάνεια, και όποιος πλειοδοτήσει, να έχει την τηλεοπτική άδεια.
Άρα πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την κριτική που ακούστηκε από ένα μέρος της αντιπολίτευσης, να στήσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ένα ερώτημα που έχει τεθεί είναι γιατί ο Υπουργός Επικρατείας να κρατά για τον εαυτό του την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των αδειών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό απαντήθηκε και στη Βουλή. Ποιος να το καθορίζει;
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Θα μπορούσες σου λένε να έχεις προσδιορίσει εξαρχής τον αριθμό των αδειών, ένας αριθμός που να ταιριάζει και στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στις ανάγκες, αλλά ακόμα αν θέλετε και στη διαφημιστική πίτα. Γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζουν από τη διαφημιστική πίτα και αυτή η πίτα έχει μικρύνει πολύ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στη διαβούλευση ο αρμόδιος φορέας που ήρθε, μας είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι στο 25% απ’ ό,τι ήταν πριν 4-5 χρόνια.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Όλοι το γνωρίζουμε στα media.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επομένως αυτό είναι το θέμα, γι’ αυτό και σωστά ο Υπουργός Επικρατείας κρατάει ως δικαίωμα να μπορεί να καθορίσει τόσο τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, όσο και το ποσό εκκίνησης του διαγωνισμού.
Εδώ πέρα υπάρχουν δυο θεωρήσεις. Η μία θεώρηση είναι, έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες για τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτοί οι σταθμοί μπορούν κατά τη γνώμη π.χ. της Νέας Δημοκρατίας όλοι να έχουν άδεια και να εκπέμπουν, αυτό σημαίνει ότι θα πάμε και θ’ αναπαράγουμε ένα όμοιο μοντέλο μ’ αυτό που έχουμε σήμερα. Και ποιο είναι το μοντέλο που έχουμε σήμερα: Πλήθος τηλεοπτικών σταθμών για πάρα πολλά χρόνια να μπαίνει μέσα, να έχει ελλείμματα και οι ιδιοκτήτες τους να χρηματοδοτούν για άλλους λόγους τη διατήρηση αυτών των καναλιών.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Εγώ θα είμαι σκληρός, όχι προς εσάς γιατί μπαίνουμε στο παλιό τηλεοπτικό τοπίο το οποίο είναι αμαρτωλό, είναι κατά γενική ομολογία αμαρτωλό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το παλιό είναι αμαρτωλό γιατί έχει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας. Και ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας: Υπάρχει μια ασυδοσία και στον αριθμό των καναλιών και στο τι γίνεται.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δεν πλήρωναν ακόμα και τα ελάχιστα τα οποία είχαν προβλεφθεί από το νόμο, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, εκεί υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη και τα ποσοστά διαφήμισης, δεν πλήρωναν πολλά πράγματα..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Προνομιακές δανειοδοτήσεις που δεν εκπληρούσαν τους τραπεζικούς όρους.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί δεν είναι προνομιακές, είναι παράνομες.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Θα μπορούσε, επειδή υπάρχει ένα στοιχείο υποκειμενικότητας, δε θα διαφωνήσω με το χαρακτηρισμό «παράνομες», πάντως σίγουρα ήταν προνομιακές και αυτό αναδεικνύει το μεγάλο ζήτημα του αμαρτωλού τριγώνου, το ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, τις δεκαετίες, στη μία κορυφή είναι το πολιτικό σύστημα στην άλλη είναι τα media και στο τρίτο είναι η ολιγαρχία του χρήματος.
Νομίζω ότι αυτό το αμαρτωλό τρίγωνο έπαιξε πολύ σημαντικό, θα έλεγα καθοριστικό ρόλο για να πέσει η χώρα στα βράδια. Και μ’ αυτή την έννοια δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον ο οποίος να είναι ένας πολίτης χωρίς προκαταλήψεις που να μη νιώθει την ανάγκη ότι πρέπει αυτό το τοπίο ν’ αλλάξει. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αλλαγή που έχετε δρομολογήσει, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας μετά ιδιαιτέρως και τις πικρές εμπειρίες που έχουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω και πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ισχύει για όλους τους τομείς. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα μας ή οπουδήποτε, δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο. Δεν αρκεί μια κυβέρνηση να έχει μόνη της την πεποίθηση ν’ αλλάξει.
Πρέπει να βοηθήσουν σ’ αυτό λοιπόν οι συντελεστές και όλοι οι συντελεστές είναι και οι δημοσιογράφοι, η κοινωνία, οι επιχειρηματίες και προφανώς και το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως, ένα κρίσιμο θέμα για να μπορεί να διασφαλίζει κάποιος ότι δεν υπάρχει αυτή η «διαπλοκή» ή αυτό το αλισβερίσι μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των τηλεοπτικών καναλιών, είναι να υπάρχουν καθαροί κανόνες, άρα να υπάρχει μόνιμη αδειοδότηση, δεύτερον να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός καναλιών που να διασφαλίζει ότι αυτή η αγορά μπορεί να είναι υγιής..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μπορεί δηλαδή τα κανάλια να συντηρούνται από τη διαθέσιμη διαφημιστική πίτα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, και από τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Αλλά όχι να συντηρούνται από δανειοδοτήσεις με γκρίζους όρους, με χρήματα που δε γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους κτλ.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Σας άκουσα λίγο ρομαντικό πριν, είπατε να συνεργαστούν όλοι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πρέπει να συνεργαστούν όλοι. Αν η κοινωνία δε θέλει..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δε μιλάω για την κοινωνία γιατί η κοινωνία δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης. Εδώ είναι οι βασικοί παίκτες. Ξέρετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και εγώ θα έλεγα ότι είναι και αναπόφευκτες, καθ’ ότι θίγονται κάποια συμφέροντα και μάλιστα ισχυρά. Ήδη έχουν εκδηλωθεί αυτές οι αντιδράσεις και ήδη θα ήθελα να θέσω με τη μορφή ερωτήματος ένα ζήτημα το οποίο εγώ προσωπικά έχω ακούσει και νομίζω ότι κυκλοφορεί στους διαδρόμους.
Σου λέει, ψήφισαν ένα νόμο, να δούμε πώς θα το εφαρμόσουν. Γιατί; Γιατί υπάρχει αυτό που λέγεται ο σταθμός της ανασύνθεσης ή της εκλογής νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να έχουμε συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου πρέπει να έχουμε μια πλειοψηφία 4/5 στην Επιτροπή της Βουλής.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεσμών και Διαφάνειας.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ακριβώς. Αυτό το ποσοστό δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να το εξασφαλίσει. Ακόμα δε μπορεί και αν προστεθούν και κάποια μικρά κόμματα. Το 4/5 είναι εθνική συναίνεση, όλων των κομμάτων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Εάν υπάρξει άρνηση με διάφορα προσχήματα, δε μπλοκάρεται η όλη διαδικασία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Έχει ενδιαφέρον αυτό. Γιατί πολλοί ποντάρουν στο να την τορπιλίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό θα υπήρχε αν δεν είχε περάσει την τελευταία μέρα με πολύ μεγάλη συναίνεση, η λύση που δόθηκε για τη σύνθετη του ΕΣΡ. Από τη στιγμή που έχει λήξει η θητεία όσων έχουν υπηρετήσει τα χρόνια που λέει ο νόμος, άρα το ΕΣΡ δε μπορεί να λειτουργεί πλέον..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και πρέπει να προσθέσω ότι πολλοί είχαν καταντήσει να είναι μόνιμοι λες και επρόκειτο για δημόσιο υπάλληλο..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε κάθε τέτοιο χώρο υπάρχουν τα ιερά τοτέμ, δεν είναι μόνο στο ΕΣΡ. Είναι σε όλες τις Ρυθμιστικές Αρχές τα τοτέμ αυτά.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να το πούμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και των Ρυθμιστικών Αρχών όπως είναι πρέπει να σταματήσει, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, μεγάλη..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ναι, θα το συζητήσουμε ίσως στη συνέχεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ λοιπόν ότι εκεί κανένα κόμμα και ειδικά μετά τη στάση που κράτησαν στη Βουλή προς τιμήν τους όλοι για να δοθεί αυτή η λύση, δε θα έχει το πολιτικό άλλοθι να μη συγκροτείται και να μη λειτουργεί το ΕΣΡ. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει νέα συγκρότηση του ΕΣΡ και πολύ σύντομα θα υπάρχουν και όλες οι κανονιστικές διατάξεις προ το ΕΣΡ να κάνει το διαγωνισμό που πρέπει να κάνει για τις πανελλαδικές άδειες.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ποια είναι η φιλοδοξία σας για τη σύνθεση του ΕΣΡ; Εννοώ, τι ανθρώπους θα θέλατε; Είστε συναρμόδιος Υπουργός.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είμαι σ’ αυτό συναρμόδιος..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ναι, δεν είστε συναρμόδιος σ’ αυτό αλλά ήσαστε σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αλλά δε μιλάω στον Υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, μιλάω σ’ έναν πολίτη ο οποίος έχει μια δράση, ήσαστε Πρόεδρος του ΤΕΕ.. Ποιοι θα θέλατε, δεν εννοώ ονομαστικά, εννοώ τι πρόσωπα θα θέλατε να είναι σε μια τόσο κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχω πρόβλημα να πάω και σε ονόματα και θα κάνω και αναφορές. Σ’ αυτά τουλάχιστον που έχω κι εγώ αρμοδιότητα και τα ξέρω από πρώτο χέρι. Στη Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών, μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Με πολύ κρίσιμο ρόλο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως με πολύ κρίσιμο ρόλο και με πάρα πολλά προβλήματα γιατί είναι μια νέα Ρυθμιστική Αρχή, δεν έχει τη στελέχωση που πρέπει, το προσωπικό κτλ., εκεί έχει τοποθετηθεί ο κ. Σίμος Σιμόπουλος. Είναι πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, ανήκει στη συντηρητική παράταξη.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ορίστηκε από σας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, ορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στις Ρυθμιστικές Αρχές και στις Ανεξάρτητες Αρχές, προφανώς θα ήμαστε σε άλλη κατεύθυνση και σα χώρα. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία διάθεση, τέτοιοι άνθρωποι ν’ αλλαχθούν ή να φύγουν από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Ίσα-ίσα, μακάρι να βρούμε αντίστοιχους ανθρώπους εκεί που έχουμε κενά στις Ρυθμιστικές Αρχές, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση που έχει ο καθένας, να κοσμήσουν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους αυτές τις Αρχές.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Άρα ζητάτε ανθρώπους οι οποίοι να έχουν ένα κύρος στην κοινωνία και μια ικανότητα αναγνωρισμένη να παίξουν το ρόλο τους με πραγματικά ανεξάρτητο τρόπο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι και να έχουν δείξει με τη στάση ζωής τους την καθαρότητά τους.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Να μην είναι μέρος συστημάτων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Εξουσίας και συμφερόντων. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Γιατί συχνά είδαμε σε Ανεξάρτητες Αρχές να είναι Ανεξάρτητες από την κυβέρνηση αλλά να είναι πολύ εξαρτημένες από συμφέροντα, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΕΕΤΤ, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι μόνο, είναι το παράδειγμα γι’ αυτό που λέτε. Είναι πιο εξαρτημένη, έχω πει εγώ, κι από την εξάρτηση. Με τις αποφάσεις που έχει πάρει, όχι μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, γενικότερα.
Και δε μπορώ να καταλάβω γιατί όταν έχουμε Ρυθμιστικές Αρχές για να ρυθμίζουν την αγορά ανεξάρτητα, σ’ αυτές τις Αρχές οι προηγούμενες κυβερνήσεις να τους έχουν αναθέσει να κάνουν διαγωνισμούς, να κάνουν αδειοδοτήσεις, δε μπορεί λοιπόν οποιαδήποτε Αρχή, γι’ αυτό έγιναν οι Ανεξάρτητες Αρχές, να είναι ελέγχων και ελεγχόμενος.
Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι για να βάζουν τους κανόνες, να ρυθμίζουν και να βλέπουν αν οι δημόσιες Υπηρεσίες, το κράτος, οι Υπουργοί, η κυβέρνηση κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και δε δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ή στρεβλώσεις άλλες.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Εγώ θέλω να κλείσουμε αυτό το κομμάτι της συζήτησής μας με μια παρατήρηση που θέλω να κάνω: Πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός ως δημοσιογράφος και ως πολίτης απέναντι σ’ αυτό το θεσμό που στην Ελλάδα έγινε με πολύ γρήγορο ρυθμό, έγινε μόδα. Κι έχουμε τις περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές σε όλη την Ευρώπη. Φοβάμαι ότι επειδή υπήρχαν παθογένειες στην εκτελεστική εξουσία λόγω των πελατειακών σχέσεων, πάμε σ’ ένα άλλο άκρο και πάμε σε μορφές εξουσίας, γιατί είναι μορφές εξουσίας οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες δεν έχουν την αντίστοιχη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Την κυβέρνηση μπορείς να την αλλάξεις όταν έρχεται η ώρα της κάλπης, αλλά τις Ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά όταν μπαίνουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους, όπως είδαμε τώρα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που είναι ό,τι πιο σκληρό υπάρχει για το κράτος, να μην είναι στον έλεγχο της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης αλλά στον έλεγχο κάποιων άλλων συμφερόντων και σίγουρα στη συγκεκριμένη περίπτωση της τρόικας.
Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ μεγάλο και είναι ζήτημα δημοκρατίας. Θέλω να σταματήσουμε σ’ αυτό το σημείο και να γυρίσουμε στο κυρίως θέμα. Η κρίση έχει πλήξει το χώρο των media συνολικά και αυξάνει αυτό ακριβώς τον κίνδυνο εξαρτήσεων, περίεργων εξαρτήσεων ορισμένες φορές, αλλά όταν μία επιχείρηση βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, οι πειρασμοί γίνονται μεγάλοι, πρέπει να το πούμε αυτό.
Θα ήθελα λοιπόν και με αφορμή αυτό που λέμε τώρα, να πάμε σ’ αυτό που εσείς περιμένετε με το νόμο που ψηφίσατε, για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Πώς εσείς το οραματίζεστε, με δεδομένη τη συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας, άρα της βασικής πηγής εσόδων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με λιγότερα κατά τη γνώμη μου πανελλαδικά κανάλια..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Πόσα περίπου υπολογίζετε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το ξέρω.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Είναι ανοιχτό αυτό, αλλά θα έλεγα μια εκτίμηση, χωρίς να είναι δεσμευτική.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το ξέρω και δε θέλω να μπω στο αν θα είναι τόσα ή περισσότερα ή λιγότερα. Αυτό πρέπει πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Επικρατείας να μετρηθεί η διαφημιστική πίτα, να δούμε τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχουμε βάλει, γιατί υπάρχουν υποχρεωτικά 400 εργαζόμενοι, να εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις και ναι γίνουν τα μητρώα για τις διάφορες ειδικότητες των ανθρώπων που εργάζονται στα κανάλια..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Να εξασφαλιστεί ο επαγγελματισμός..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Γιατί δε μπορεί ένα κανάλι να έχει ανειδίκευτους σε θέση κρίσιμων ειδικοτήτων και για την ποιότητα της λειτουργίας των καναλιών αλλά και για την ασφάλεια. Υπάρχουν κανάλια, έχετε επισκεφθεί κι εσείς κι εγώ και πολλοί, που φοβάσαι να πατήσεις μέσα, είναι πιο επικίνδυνα κι από εργοτάξιο. Οπότε δε γίνεται οι άνθρωποι που ασχολούνται με συγκεκριμένες δραστηριότητες μέσα στα κανάλια να μην είναι αδειοδοτημένοι..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Αυτό είναι κατανοητό..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να προτείνω, επειδή είστε και φίλος και έγκριτος δημοσιογράφος, να προτείνετε κι εσείς στο συνδικαλιστικό σας φορέα να υπάρχουν για τους δημοσιογράφους άδεια άσκησης επαγγέλματος ώστε να μην επιχειρεί να ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το επαγγελματικό έργο όποιος να’ ναι. Δηλαδή εγώ αύριο μπορεί ας πούμε να το παίζω δημοσιογράφος. Δε γίνεται έτσι.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Θ’ απαντούσα ότι αυτό το επάγγελμα κρίνεται κυρίως όχι από σπουδές αλλά από τις εξετάσεις που δίνει κάθε φορά ο δημοσιογράφος και στο μέσο που εργάζεται και στους ακροατές, αναγνώστες, τηλεθεατές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ίδιο ισχύει για όλους. Για τους δικηγόρους ισχύει το ίδιο, για τους μηχανικούς..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Εντάξει, οι δικηγόροι χρειάζονται κάποια προηγούμενα και οι μηχανικοί το ίδιο, πρέπει να έχετε κάποια πτυχία. Εδώ μπορεί να κάνει το δημοσιογραφικό κάποιος ο οποίος έχει ντοκτορά ή κάποιος ο οποίος έχει τελειώσει απλώς το Λύκειο. Θέλω να πω, είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορεί να πρέπει να ξέρει ο δημοσιογράφος τη δεοντολογία που πρέπει να τηρεί. Και δεν τη ξέρει παραδείγματος χάρη.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα κι εκεί πρέπει να δούμε τη ζούγκλα και του δικού μας επαγγέλματος. Δεν είναι το θέμα μας όμως. Θα ήθελα να ρωτήσω, έχουμε κάποια κανάλια τα οποία έχουν εδραιωθεί..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε έχουν εδραιωθεί;
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Υπάρχει μια συνήθεια. Δηλαδή στα 9 κουμπιά που έχει το τηλεκοντρόλ βάζουν συνήθως την ΕΡΤ αρχικά και μετά ακολουθούν αυτά. Κάποια άλλα είναι μετά, που δε φτάνουν, το 12, το 13..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά υπάρχουν, αυτά είναι στα κοντρόλ των τηλεοράσεων.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δεν εννοώ ότι έχουν κερδίσει την αξιοπιστία, θα έσπευδα δε να πω ότι στο επίπεδο της πολιτικής ενημέρωσης, υπάρχει μια μεγάλη αμφισβήτηση, πάρα πολύ μεγάλη αμφισβήτηση για τον τρόπο που διακονούν αυτό το λειτούργημα.. Δηλαδή εάν τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες, δε θα έλεγα ανεξαρτησίας, γιατί ανεξαρτησία είναι πολύ δύσκολο, θα έλεγα όμως σεβασμός του πλουραλισμού. Και θέλω να φέρω κι ένα παράδειγμα που θα σας διευκολύνει, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, σκοπός αυτής της συζήτησης δεν είναι να παίρνουμε τη θέση υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.
Στο δημοψήφισμα είδαμε ένα μπαράζ από το σύνολο σχεδόν των Μέσων και θα έλεγε όχι τη δικαιολογημένη θέση που μπορεί να πάρει ένα τηλεοπτικό κανάλι ή μια εφημερίδα, ένα ραδιόφωνο, αλλά ένα μπαράζ υπέρ του «ναι» και μάλιστα σχεδόν με όρους αποκλεισμού του «όχι».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ως άποψη.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δεν ήταν μόνο ως άποψη, ήταν ποιους έφερναν στα στούντιο και όλα τα συναφή. Και είδαμε ένα 61,3% να είναι στην άλλη πλευρά. Κι αυτό δείχνει κάτι. Δεν είναι ότι ξαφνικά αυτό το τεράστιο ποσοστό αγάπησε τον Τσίπρα. Είναι ότι είπε ένα μεγάλο «όχι» στο παλιό σύστημα που έριξε τη χώρα στα βράχια. Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση. Και θα έλεγα ότι μέρος αυτού του παλιού συστήματος εξουσίας ήταν και τα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία αποτελούν και μέρος του αμαρτωλού τριγώνου για το οποίο μιλήσαμε πριν.
Πώς βλέπετε εσείς αυτό; Είπατε όποιος δώσει τα περισσότερα, καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας. Πώς βλέπετε εσείς δεδομένου ότι μιλάμε για κανάλι που είναι υπερχρεωμένα και που ορισμένα κάνουν αλλεπάλληλες μειώσεις και δεν πληρώνουν..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να τα πιάσουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχάς εγώ θεωρώ ότι αυτά τα κανάλια δεν είναι εδραιωμένα ως τα κανάλια που θα επιθυμούσε η ελληνική κοινωνία να έχει και να παρακολουθεί.  Είτε αυτό αφορά την ενημέρωσή του για το τι συμβαίνει, γιατί δεν είναι ειδησεογραφικά, παίρνουν θέση σε όλα, ακόμη και σε τελείως ουδέτερα γεγονότα, χωρίς να παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως είναι, και μετά να παίρνουν θέση. Δεν είναι τα κανάλια εκείνα που φημίζονται για την προώθηση του πολιτισμού..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μας πλημμύρισαν τούρκικα σήριαλ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.. Δε φημίζονται για την ποιότητα της ψυχαγωγίας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, επομένως και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές μετά και σε πολλές δραστηριότητες, η κοινωνία έχει απορρίψει, ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει αυτή τη λειτουργία των καναλιών και το τι επιχειρούν να κάνουν. Πράγμα που δε γινόταν στο παρελθόν, υπήρχαν πολλά χρόνια που αυτά τα κανάλια διαμόρφωναν την κοινή γνώμη, ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, άλλαζαν Υπουργούς ή υποδείκνυαν Υπουργούς.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ακόμα και τώρα ασκούν επιρροή και σημαντική. Διότι μέσω αυτών περνά στη μεγάλη μάζα..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, απλά δεν είναι η επιρροή που ασκούσαν..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Υπάρχει αμφισβήτηση, είναι αλήθεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ λοιπόν ότι αν κόψεις εκείνους τους όρους που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχουν και στο αμαρτωλό τρίγωνο και σε άλλα, γι’ αυτό είπα ότι χρειάζονται όλοι να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό τον κλάδο, και δεν είναι ρομαντικό, πιστεύω ότι και οι δημοσιογράφοι έχουν ανάγκη να δουλεύουν σε σταθμούς που δε θα τους υποδεικνύουν οι ιδιοκτήτες τη γραμμή θα έχουν σε όλα τα θέματα ή ποιον θα καλέσουν..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μην έχετε ψευδαισθήσεις Υπουργέ, οι δημοσιογράφοι έχουν τεράστιο ποσοστό ανεργίας και το να βρουν μια δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, πράμα που σημαίνει ότι η δύναμη αντίστασης είναι εκ των πραγμάτων από περιορισμένης έως ανύπαρκτη, για να πούμε ωμά τα πράγματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Μερικά πράγματα είναι μετρήσιμα. Εγώ δε θέλω να μιλήσω για κάποιον άλλον, για να μην παρεξηγηθούμε, να μιλήσω για τον εαυτό μου. Προεκλογικά με κάλεσαν σ’ ένα από τα 6 μεγάλα πανελλαδικά κανάλια. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω, σ’ ένα κανάλι και μόνο, εκτός από την ΕΡΤ.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ενώ είχατε και μια αρμοδιότητα που θα σας έκανε ελκυστικό ας πούμε..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και πολλούς άλλους, δεν το λέω μόνο για μένα, και για πολλούς άλλους. Επομένως καλό θα είναι να μπουν κάποιες αρχές, καλό θα είναι το ΕΣΡ σε θέματα δεοντολογίας και συμπεριφορών να λειτουργεί. Έχει πολλά χρόνια να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ορισμένες φορές λειτούργησε υπεραυστηρά, όπου υπήρχαν λόγοι και σε ορισμένες φορές έκλεισε τα μάτια. Αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να το πούμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Επομένως, να ξεκινήσουμε από κει και να προσπαθήσουμε να εξορθολογήσουμε αυτό το χώρο βήμα-βήμα και σιγά-σιγά. Δε νομίζω ότι γίνονται όλα με μαγικό ραβδάκι ούτε γίνονται όλα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Περιμένετε να μπουν οι παίκτες;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ή περιμένετε οι παλιοί απλώς να ξανατοποθετηθούν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Περιμένουμε και οι παλιοί να ξανατοποθετηθούν, αλλά και καινούργιοι παίκτες και επενδυτές να εμφανιστούν. Και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Είναι απόλυτα λογικό, η Ελλάδα είναι μια πολύ ελκυστική χώρα. Μπορεί να είναι μικρή χώρα αλλά έχει τη δυνατότητα να περνάει και θέσεις και προτάσεις, δεν είναι μια τυχαία χώρα, έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Άρα πιστεύετε ότι όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι πραγματικά νέο. Δηλαδή δε θα έχουμε μια αναπαραγωγή του υφισταμένου με μικροαλλαγές. Θα είναι ριζικά νέο δηλαδή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε νομίζω, πιστεύω ότι θα είναι ένα νέο τοπίο που θα συμμετέχει και ένα μέρος των παλιών καναλιών, όσοι μπορέσουν δηλαδή και ανταπεξέλθουν.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Απλώς λέτε ότι θα λειτουργούν με κανόνες πια και άρα αυτό θα μικρύνει ή θα συρρικνώσει τις αμαρτίες που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και θα λείψει κι από την πολιτική εξουσία ένα εργαλείο που είχε, και αυτό το εργαλείο ήταν οι αδειοδοτήσεις, για να μπαίνουν σε όλο αυτό το αλισβερίσι. Μετά το διαγωνισμό κανένας Υπουργός Επικρατείας ή Μεταφορών δε θα μπορεί να μην ανανεώσει ή ν’ ανανεώσει την προσωρινή άδεια ενός τηλεοπτικού σταθμού.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα κ. Υπουργέ: Είναι αλήθεια ότι τα ιδιωτικά κανάλια μετά από μια περίοδο παντοδυναμίας και θα έλεγα και οικονομικής ευμάρειας, γιατί απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος της διαφημιστικής πίτας που πήγαινε στα τηλεοπτικά δίκτυα, έχουν βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση και από οικονομικής απόψεως αλλά και στο επίπεδο της αμφισβήτησης από τους ίδιους τους τηλεθεατές για την αντικειμενικότητά τους.
Εδώ παρεμβαίνει ο παράγοντας δημόσια τηλεόραση. Είχαμε δει τι συνέβη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, είδαμε και τι συνέβη με το άνοιγμα της ΕΡΤ, με την επαναπρόσληψη. Η νέα ΕΡΤ, παρ’ ότι είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες, δε φαίνεται να λειτουργεί με τρόπου που θα δικαιώσει, αυτό που θα έπρεπε ειδικά σε μια τέτοια κρίση να είναι η δημόσια τηλεόραση. Θα έπρεπε να είναι leader. Θα έπρεπε δηλαδή να διαμορφώνει τους όρους και στο επίπεδο της ενημέρωσης και στο επίπεδο της ψυχαγωγίας που θα βάζει τον πήχη ψηλά και για τα ιδιωτικά κανάλια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Συμφωνώ, απλά θέλω να είμαι δίκαιος. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι την επανεκκίνησή της μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που διαλύθηκαν και δομές και υπηρεσίες και προσωπικό. Αυτό είναι το ένα. Να δώσω ένα παράδειγμα: Στη διαβούλευση που έγινε στη Βουλή μάθαμε από τον κ. Μιχαλίτση ότι στους υπολογιστές..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ο κ. Μιχαλίτσης είναι ο αρμόδιος Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ, πολύ σοβαρό πρόσωπο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και πολύ άξιος μηχανικός.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Σας βλέπω ότι δεν έχετε ξεχάσει τη «συντεχνιακή» σε εισαγωγικά ή χωρίς..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι συντεχνιακό, είναι καλό να ξέρεις από το χώρο που προέρχεσαι ποιοι είναι καλοί συνάδελφοι, έτσι κι αλλιώς και τ’ αντικείμενα που έχω αρμοδιότητες με τους μηχανικούς σχετίζονται, όχι μόνο, αλλά κυρίως με τους μηχανικούς. Μας ενημέρωσε ότι στους υπολογιστές που υπήρχαν τα συστήματα για τους πολίτες, για τους ανθρώπους μας που έχουν προβλήματα με την όραση και την ακοή, πλέον δεν υπάρχουν στην ΕΡΤ και δεν υπάρχουν γιατί έγινε format σε όλους τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών.
Αυτά ήταν προγράμματα που ήταν αγορασμένα από τον ελληνικό λαό, που ήταν σε συγκεκριμένους υπολογιστές και υπήρχε μια μανία καταστροφής αυτού που είχε αποκτηθεί στην ΕΡΤ σαν τεχνογνωσία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι εύκολο λοιπόν, το πρώτο είναι αυτό, σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα ν’ ανακτηθούν όλα αυτά.
Το δεύτερο είναι και αυτό το έχετε ζήσει κι εσείς κ. Λυγερέ και όλοι όσοι είναι στο χώρο αυτό, ότι δεν έχουμε αν θέλετε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τους δέκα κορυφαίους δημοσιογράφους, να τους πληρώσουμε και να έρθουν στην ΕΡΤ, ιδιαίτερα όταν δε θέλαμε να ασκήσουμε εμείς μια πολιτική που θα λέει επιλέγουμε αυτούς από την παλιά ΕΡΤ, δεν παίρνουμε αυτούς που ήταν στη ΝΕΡΙΤ με μια διάθεση ρεβανσισμού που είχαν οι προηγούμενες όλες οι κυβερνήσεις. Αρα έχεις να διαχειριστείς αρκετούς χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στην ΕΡΤ και εργάζονταν στη ΝΕΡΙΤ, να τους βάλεις σε μια σειρά, να δεις πού θ’ απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσεις..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μήπως θα ήταν πιο σκόπιμο κ. Υπουργέ μετά το κακό χειρισμό που έγινε, γιατί κανείς δε μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένας άθλιος χειρισμός, μια άθλια απόφαση, να οικοδομηθεί η ΕΡΤ λίγο από την αρχή. Όχι να μην αξιοποιήσει παλιούς εργαζομένους που απολύθηκαν ή και κάποιους νέους απ’ αυτούς οι οποίοι ήταν στη ΝΕΡΙΤ, αλλά να μη γίνει αυτή η μαζική επάνοδος.
Καταλαβαίνω την πολιτική σκοπιμότητα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαγγελθεί την επαναπρόσληψη όλων, αλλά σ’ αυτούς τους καιρούς μην ξεχνάμε, γιατί πρέπει να τα πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ότι οι περισσότεροι και πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν ρουσφέτια. Δε λέω για όλους, αλλά οι περισσότεροι ήταν ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, δεν είναι όμως μόνο της ΕΡΤ έτσι, είναι σε όλο το Ελληνικό Δημόσιο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα ή θα πάμε σε μια λογική ότι απολύονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δε γίνονται αυτά. Το καταλαβαίνω ότι είναι κάπως ισοπεδωτική η λογική να λες ότι εγώ θα πάω με τους υφιστάμενους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ να κάνω τη νέα ΕΡΤ, δε σου δίνει πολλές δυνατότητες που θα μπορούσες να έχεις αν ξεκινούσες από μηδενική βάση. (…)
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ναι, γιατί έχεις πολλούς που περισσεύουν και κάποιες άλλες ειδικότητες ή ανθρώπους που χρειάζεσαι δε μπορείς να τους πάρεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: (…) Αυτούς που περισσεύουν λοιπόν μπορείς να βρεις τις βέλτιστες λύσεις για ν’ αξιοποιηθούν ή σε κάποιο άλλο τομέα ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, είτε της ΕΡΤ είτε κάποιου άλλου δημόσιου φορέα.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Πάντως ήταν μοναδική ευκαιρία για τη δημόσια τηλεόραση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, να είναι leader, να είναι δηλαδή ο φορέας ο οποίος θα βάζει τα standards και για την ιδιωτική τηλεόραση και να μη συμβαίνει αυτό που συνέβαινε γιατί ήταν φτωχός συγγενής για πολλά χρόνια, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν αμφισβητώ αυτό που λέτε, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τον παίξει στο μέλλον αυτό το ρόλο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και λεηλατήθηκε η ΕΡΤ από τα ιδιωτικά κανάλια, ειδικά τα πρώτα χρόνια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Μα και τώρα που έκλεισε, βρέθηκε και το αρχείο της κάπου.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ακριβώς. Εσείς όμως κάνατε και κάτι ακόμα, σας έχω ακούσει να λέτε ότι η ΕΡΤ δε θα περιοριστεί μόνο στην παραγωγή του τηλεοπτικού υλικού, αλλά θα παρέμβει και στη διαδικασία της ψηφιακής εκπομπής.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και όχι μόνο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Κάτι ετοιμάζεται. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή το μονοπώλιο το έχει η Digea η οποία είναι μια εταιρεία που έχουν συστήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μέτοχοι τα 6 μεγάλα πανελλαδικά κανάλια. Κατά παράβαση του νόμου, κατά τη γνώμη μου, αλλά θα τα δουν οι αρμόδιοι δικαστικοί φορείς αυτά.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και τι ετοιμάζεστε εσείς να κάνετε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς ετοιμαζόμαστε να κάνουμε την ΕΡΤ ΝΕΤ η οποία θα είναι μια διασυνδεδεμένη εταιρεία με την ΕΡΤ, θα χρησιμοποιεί το τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ, επί της ουσίας θα κάνει ένα νέο δίκτυο που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας και όχι τη μισή χώρα..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δεν είχε υποχρέωση η Digea να καλύπτει όλη τη χώρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είχε.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δεν είχε νομική υποχρέωση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είχε γιατί οι αρμόδιοι Υπουργοί έβγαλαν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που αντί για να καλύπτουμε όλη τη χώρα με 275 σημεία εκπομπής, έβγαλαν μια Υπουργική Απόφαση, το χάρτη των συχνοτήτων δηλαδή, που έπρεπε να εκπέμπεται το πρόγραμμα σε 156 σημεία. Εκεί υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Προφανώς οι Υπουργοί δεν είναι ειδικοί για να βγάλουν αυτή την Υπουργική Απόφαση. Την πολιτική ευθύνη έχουν. Οι υπεύθυνοι όμως είναι παρόντες σ’ αυτό το χώρο.
Ένας υπεύθυνος  ήταν ο σημερινός Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ που τότε ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και έκανε όλες αυτές τις αλλαγές.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Άρα λέτε ουσιαστικά ότι έχουμε μία περίπτωση διαπλοκής, δηλαδή εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Digea, άρα των ιδιωτικών καναλαρχών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς, το έχω πει πεντακάθαρα. Δηλαδή όταν βγαίνει μια Υπουργική Απόφαση που ρίχνει το κόστος της επένδυσης της Digea..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και πρέπει να πούμε ότι αφήνει κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού εκτός, γιατί αυτό σημαίνει πρακτικά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε, δεν είναι μόνο τα κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ότι δεν κατοχυρώνεις σε επίπεδο συχνοτήτων τη χώρα στις παραμεθόριες περιοχές που είναι και θέμα συνόρων. Δηλαδή πριν λίγο καιρό ζήσαμε εκείνο το επικοινωνιακό, αν έχουμε σύνορα στη θάλασσα. Έχουμε σύνορα και στις συχνότητες.
Άρα, το να μην έχουμε εκπομπές τηλεοπτικού σήματος στη Θράκη, στα νησιά μας, ακόμη και στα σύνορα με την Ιταλία σας λέω εγώ, στα Επτάνησα, είναι θέμα πραγματικά πολύ μεγάλο, χάνει η χώρα με τις προφανείς συνέπειες που υπάρχουν και σε όλους τους χώρους.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είμαστε και σε μια χώρα η οποία οφείλει να είναι προσεκτική ιδιαίτερα. Δεν είναι τυχαία χώρα, έχει προβλήματα εθνικής ασφαλείας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι κάνουμε όμως, δε σας απάντησα σ’ αυτό. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μην υπάρχει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, να υπάρχει η ΕΡΤ ΝΕΤ Αρα κάθε σταθμός να μπορεί να επιλέγει πού θα πάει και με τι κόστος θα πάει. Και το δεύτερο, και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι παρ’ ότι η χώρα πούλησε τον ΟΤΕ που είχε το δορυφόρο, της ανήκουν αρκετοί αναμεταδότες σ’ αυτό το δορυφόρο. Και αυτοί δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο ένας είναι τελείως άδειος, ο δεύτερος, ο τρίτος δεν έχει δοθεί, επομένως η κατεύθυνση που εγώ έχω είναι ο ένας αναμεταδότης να δοθεί στην ΕΡΤ ΝΕΤ ώστε η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση να εκπέμπεται και σε όλο τον κόσμο δορυφορικά και στις περιοχές που είναι ακριτικές.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ομογενείς σε πολλές χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη να έχουν επαφή με την πατρίδα, επικοινωνία και παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό είναι νομίζω προφανές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά είναι επίσης προφανές ότι αυτός ο αναμεταδότης όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί, ποτέ..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Πώς γίνεται αυτό; Προκαλεί εντύπωση αυτό που μου λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν προκαλεί απλά εντύπωση, έχει προκαλέσει και πολλές απώλειες εσόδων. Διότι η ΕΡΤ ή η ΝΕΡΙΤ, δεν ξέρω η ΝΕΡΙΤ, αλλά η ΕΡΤ σίγουρα, πλήρωνε. Και πληρώναμε κι άλλες υπηρεσίες δορυφόρων σαν χώρα, όταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε έναν αναμεταδότη κενό, αναξιοποίητο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Αυτό δεν το έχω ακούσει. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, δεν ξέρω αν είναι γνωστό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι γνωστό.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μάλιστα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα θα βγουν αυτά, γιατί πρέπει να βγουν και γιατί πρέπει ν’ αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού λαού με τέτοιον τρόπο που να φέρνει τα βέλτιστα…
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μιλάμε για σοβαρές απώλειες εσόδων κι ένα κόστος καθόλου ευκαταφρόνητο φαντάζομαι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο για κάθε αναμεταδότη. Δε μιλάμε για την απώλεια που έχεις σήμερα που δεν εκπέμπει πουθενά η Ελληνική Τηλεόραση στον κόσμο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Δηλαδή αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για πολλά εκατομμύρια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, που κάποιοι άλλοι τα έπαιρναν. Δεν είναι ότι δεν τα γλιτώναμε μόνο, αλλά κάποιοι τα έπαιρναν αυτά τα χρήματα, κάποιοι άλλοι δορυφόροι δηλαδή ή αναμεταδότες πλούτιζαν απ’ αυτή την ιστορία, επειδή δεν είχαμε την αξιοποίηση των δικών μας αναμεταδοτών.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Τέτοια φαινόμενα τα οποία αν τα αθροίσουμε καταλαβαίνουμε γιατί η χώρα έφτασε εκεί που έφτασε. Άρα εσείς είστε αποφασισμένος απ’ ό,τι καταλαβαίνω να πάτε σε μια εξυγίανση όλου του καθεστώτος και σ’ αυτό το τεχνικό αλλά καθόλου ασήμαντο επίπεδο, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, γιατί σ’ αυτό το χώρο δεν είναι μόνο οι συχνότητες, είναι ο έλεγχος που έχεις αν έχεις συχνότητες μονοπωλιακά.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Καταλαβαίνω. Δυο κουβέντες για το ραδιόφωνο, αν έχετε κάτι να πείτε και δυο κουβέντες, για το χώρο των δημοσίων έργων, επιγραμματικά. Αλλά το ραδιόφωνο προηγείται.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ολοκληρώνουμε το χάρτη συχνοτήτων του ραδιοφώνου, άρα θα έχουμε σε λίγο και ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου, με άλλους όρους και με άλλους διαγωνισμούς, όχι αυτούς που έγιναν με τη Digea. Και προφανώς πρέπει να μπει και στο ραδιόφωνο μια τάξη και στα FM, γιατί δε θα σταματήσουμε με την αναλογική εκπομπή, αλλά και στο ψηφιακό ραδιόφωνο που είναι η νέα εποχή. Και αξιοποιώντας βέβαια και την τεχνολογία του δορυφόρου πλέον..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Και το οποίο πρέπει να πούμε ότι το ραδιόφωνο είναι από τη φύση του και πιο δημοκρατικό, πιο πλουραλιστικό, πιο ανοιχτό σε σύγκριση με τα τηλεοπτικά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Και σε κάνει και σκέφτεσαι περισσότερο.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ναι, ο ραδιοφωνικός λόγος είναι εκτός από το πιο φιλικός, μπορεί να γίνει και πιο ουσιαστικός. Ο τηλεοπτικός λόγος εκ των πραγμάτων είναι πιο ατακαδόρικος. Δημόσια έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δημόσια έργα ήταν ο ένας χώρος τροφοδότησης των καναλιών.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Μέρος του αμαρτωλού τριγώνου δηλαδή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέρος του αμαρτωλού τριγώνου και όχι μόνο βέβαια ο χώρος των δημοσίων έργων. Και άλλοι χώροι, αλλά στα δημόσια έργα βασίζεται η χώρα, βασιζόμαστε προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
Αυτός είναι ο χώρος που αν τρέξουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών δημόσιων και ιδιωτικών μπορούμε άμεσα να χτυπήσουμε την ανεργία, μπορούμε άμεσα να έχουμε έσοδα για το Δημόσιο και για το ασφαλιστικό σύστημα. Επομένως δεν πρέπει να επαναλάβουμε ιστορικά λάθη του παρελθόντος που αφήσαμε αυτό το χώρο να μην έχει διαφάνεια, να μην έχει σοβαρές διαδικασίες, να μην έχει μητρώα όπως δεν είχαν και τα κανάλια, να μην έχει όλα αυτά..
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Να γίνει αμαρτωλός δηλαδή με άλλα λόγια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε αναλυτικά, να είναι θέμα ας αυτό αργότερα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο τέλος της άλλης εβδομάδας, για να έχετε κι άλλη μια είδηση, βγαίνει επίσημα σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Θαυμάσια. Είναι κι αυτό μια είδηση, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά. Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Σπίρτζη, νομίζω ότι εγκαινιάσατε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εκπομπή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με το αριστερό.
ΣΤ. ΛΥΓΕΡΟΣ: Ναι, συνήθως το δεξί κέρδιζε πάντα τις εντυπώσεις, πάντα με το δεξί λέμε, τώρα εσείς με το αριστερό. Θέλω να σας ευχαριστήσω και θέλω να ευχαριστήσω όσους με υπομονή μας άκουσαν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Comments are closed.