Ομιλία Παναγιωτάκη στην τελετή υπογραφής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Μανώλης Παναγιωτάκης

 

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Πρόεδρε και Αντιπρόεδρε της ΕΤΕΠ,
Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη χρηματοδότηση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ σε επίπεδο Ομίλου. Ας μας επιτραπεί να θεωρήσουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί  ένδειξη εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προς τη χώρα μας και τη ΔΕΗ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εταίρο της ΔΕΗ από το 1963 με  άριστη συνεργασία και άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης.
Διαχρονικά, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε όλο των φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Από το τέλος Οκτωβρίου 2015, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,4 δις Ευρώ.
Ειδικότερα η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,  είναι  πολύτιμη καθώς  αποτελεί κύρια πηγή άντλησης νέων μακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων για έργα υποδομών ζωτικής στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση  της οικονομικής, της λειτουργικής αλλά και της περιβαλλοντικής απόδοσης του Ομίλου ΔΕΗ.
Σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό !
Με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, ανταποκρινόμενοι στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική αριστεία και στην περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής μας απόδοσης.

Σε αυτές τις επενδύσεις εντάσσονται:

1. οι   νέες   θερμοηλεκτρικές     και υδροηλεκτρικές   μονάδες   στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα  οι οποίες θα αντικαταστήσουν εν μέρει τις παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες που θα αποσυρθούν τα επόμενα έτη,

2. η ανάπτυξη διασυνδέσεων συγκεκριμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα,

3. η    προσθήκη νέας   ισχύος   και   η αναβάθμιση των υποδομών στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά.

Κυρίες και Κύριοι,

Κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας της, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και σε περισσότερα από 50 νησιά – με 36 σταθμούς να λειτουργούν σε αυτά.
Η σημερινή υπογραφή της δεύτερης σύμβασης χρηματοδότησης – 110 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται  σε συνέχεια της υπογραφής της πρώτης σύμβασης χρηματοδότησης  80 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2014, από συνολική γραμμή χρηματοδότησης  190 εκατομμυρίων ευρώ.  H χρηματοδότηση αυτή,  θα υποστηρίξει το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά.  Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στα Ελληνικά νησιά, τόσο για τη ζωή των  κατοίκων τους όσο και για τη στήριξη του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξής τους.
Σημαντική θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό μας για τα μη-Διασυνδεδεμένα νησιά κατέχει ο νέος  Σταθμός  Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW. Η κατασκευή του  είναι επιβεβλημένη με δεδομένο το ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής λόγω του αυξανόμενου τουρισμού.  Έτσι  θα διασφαλίζεται ο  μακροχρόνιος ενεργειακός εφοδιασμός  του νησιού  και μάλιστα με υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις.  Αφετέρου θα  έχει θετική επίπτωση και στον τομέα της απασχόλησης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια  της λειτουργίας.  Η κατασκευή της μονάδας έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να λειτουργήσει πριν από το θέρος του 2016.

Εκτός από την νέα μονάδα στη Ρόδο, η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα διατεθεί και σε άλλα έργα ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού  174 εκατομμυρίων ευρώ σε δεκαεπτά   Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά. Ενδεικτικά αναφέρω τα όμορφα νησιά της Σαντορίνης, της Καλύμνου, της Κω και της Καρπάθου. Είναι, βλέπετε, τόσα πολλά τα όμορφα νησιά του Αιγαίου, που δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να τα αναφέρω όλα.
Στόχος είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος,  όσο και η αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον  και γενικά  η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου εξοπλισμού και των υποδομών.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να τονίσω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες,  στο πλαίσιο της δέσμευσής μας προς τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους  καταναλωτές, υλοποιήσαμε σοβαρές και δύσκολες δράσεις εφαρμόζοντας διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργικής απόδοσης και παραγωγικότητας του ομίλου,  και για την προσαρμογή του στην κοινοτική νομοθεσία, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ διαχωρίστηκε σε 3 εταιρείες.

Τονίζουμε τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2,8 δις ευρώ στο διάστημα 2009 – 2014, από την οποία ωστόσο, εξαιτίας των γνωστών στρεβλώσεων της αγοράς, δεν επωφελήθηκαν ούτε οι καταναλωτές,  ούτε οι μέτοχοι, αλλά ούτε και οι ίδιες οι επιχειρήσεις του Ομίλου.
Σήμερα η ΔΕΗ παραμένει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και παράγοντας σταθερότητας για την οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως απέδειξε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.  Αποτελεί ακόμη εγγύηση για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της χονδρικής αγοράς,  το σωστό και αποδοτικό άνοιγμα της αγοράς της προμήθειας  ΗΕ και τη συγκράτηση, με προοπτική τη μείωση, των τιμών.  Η στρατηγική μας βασίζεται στο τρίπτυχο

– ευελιξία – προσαρμοστικότητα
– επέκταση σε άλλες αγορές
– επιχειρηματικές συνεργασίες

Για την επίτευξη των στόχων μας αξιοποιούμε τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού μας,  τις στέρεες δομές και παραδόσεις μας,  το διαρκή εκσυγχρονισμό μας, και προσβλέπουμε μέσω των  προσλήψεων,   στη    νέα   γνώση   που
παράγουν τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία μας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό  να ευχαριστήσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την εμπιστοσύνη που δείχνει ακόμα μια φορά στις προοπτικές της εταιρείας μας , και για τη συνεισφορά της Τράπεζας στην εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης προς όφελος τόσο του Ομίλου ΔΕΗ όσο και της Χώρας γενικότερα.

Σας ευχαριστώ.

Comments are closed.