Το Ποτάμι σε κρίση

Λυκούδης - Σταύρος - Θεοχάρης

Πηγή tvxs.gr

Για ένα τόσο προσωποκεντρικό κόμμα όσο το Ποτάμι αποτελούν είδηση οι εσωκομματικές διαφωνίες, παρόλο που τηρούνται αυστηροί κανόνες εχεμύθειας. Οπως όλα δείχνουν, ο Σταύρος Θεοδωράκης χάνει τον πλήρη έλεγχο και δέχεται σοβαρή αμφισβήτηση από κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Σπύρος Λυκούδης απέρριψαν την εισήγησή του για ψήφο “παρών” επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και, παρόλο που έδειξαν κομματική πειθαρχία στην κάλπη, κατέγραψαν με ηχηρό τρόπο τη διαφωνία τους στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δυο τους εκφράζουν διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του Ποταμιού (τη φιλελεύθερη ο Θεοχάρης, την κεντροαριστερή ο Λυκούδης), ενώ ο Γρ. Ψαριανός που, τυπικά, βρίσκεται κοντά στον Λυκούδη συντάχθηκε με το “παρών”, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν ομαδοποιήσεις.

Η πρώτη φορά που ο Σταύρος Θεοδωράκης δυσκολεύτηκε να πείσει την ΚΟ για τη “γραμμή” ήταν όταν συζήτησαν τη στάση τους στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε εισηγηθεί αρχικά να υπερψηφίσουν επί της αρχής και βρέθηκε αντιμέτωπος με την αντίθεση σχεδόν όλων των βουλευτών του Ποταμιού. Την επόμενη μέρα μετακινήθηκε στο “παρών” και κατέληξε στην καταψήφιση.

Δική του πρόθεση είναι να μην ταυτίζεται το Ποτάμι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με το “παλιό”, ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Ομως, οι περισσότεροι στο Ποτάμι δεν ενδιαφέρονται για τη διαφοροποίηση με δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά για το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογικό άγχος

Στο βάθος υπάρχει η αγωνία για το πολιτικό μέλλον του κόμματος. Ποια θα είναι η τύχη τους στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν; Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται, παρόλο που στο παρασκήνιο υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων.

Στη Χ. Τρικούπη θεωρούν ότι τρεις-τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού είναι σχεδόν έτοιμοι για μετακίνηση, εφόσον υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Από την άλλη, και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο απορρόφησης προσώπων που σήμερα ανήκουν στο Ποτάμι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει δημόσια ότι απευθύνεται σ αυτό το ακροατήριο, ενώ, αντικειμενικά, τίποτα δεν τον χωρίζει από την Αντιγόνη Λυμπεράκη, για παράδειγμα, όχι απλώς επειδή είναι συγγενείς.

Η αναβολή του συνεδρίου για τον Φεβρουάριο δίνει κάποιο χρόνο στον Στ. Θεοδωράκη να οργανωθεί. Εφυγαν από δίπλα του δυο στενοί του συνεργάτες, ο Θ. Σκόκος και ο Ν. Γιατρομανωλάκης. Συγκρότησε μια νέα ομάδα πολιτικού σχεδιασμού αλλά και πάλι προκάλεσε ενόχληση ακόμη και σε μέλη της επιτροπής ότι αποφάσισε μόνος του χωρίς να συζητήσει με κανέναν. Το Ποτάμι, πάντως, διαφοροποιήθηκε από τη στάση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Φίλη και ως προς αυτό δεν υπήρξαν σοβαρές εσωκομματικές αντιθέσεις, έγινε άνετα αποδεκτή η θέση του Στ. Θεοδωράκη.

Comments are closed.