Συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με το κουαρτέτο

Στην Αθήνα επέστρεψαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλής του κουαρτέτου που συναντώνται αυτή την ώρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. Για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με το κουαρτέτο

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέεται πλέον ανοιχτά με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το θέμα πάντως δείχνει να βρίσκεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε τροχιά σύγκλισης με τους εταίρους ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης και να εκταμιευτούν τα 10+2 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup της Δευτέρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι για να αποδεσμεύσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει η Αθήνα να ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι δεν υποχώρησε στο νόμο Κατσέλη, στις 100 δόσεις και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το ότι πέτυχε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση φέρεται να κατέθεσε νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την οποία προστατεύεται το 55%-65% των δανειοληπτών και υποστηρίζει ότι βρίσκεται πολύ κοντά με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στο εισοδηματικό όριο των 32 με 35 χιλιάδων ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μετά από φόρους.

Παράλληλα, προσέγγιση, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, επτεύχθη και στο όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας στα 180-200.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 100.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.