Από τον ταξίαρχο Νίκο Τόσκα, διοικητή της ΧΧΙ ταξιαρχίας τεθωρακισμένων Κομοτηνής…

Τόσκας

…στον ίδιο Τόσκα σήμερα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη…

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

Ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας, που δεν είναι άλλος από το σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη δεύτερη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μπορούσε πιθανόν να είχε καλύτερη εξέλιξη στην ιεραρχική πυραμίδα του Στρατού Ξηράς, εάν δεν είχε αποστρατευθεί από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ως προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, στις γραμμές του οποίου ενεργοποιήθηκε μετά την αποστρατεία του, στον Τομέα Εθνικής Άμυνας και υπό την εποπτεία της Βάσως Παπανδρέου, με εισήγηση της οποίας και επελέγη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Πάνο Μπεγλίτη, ως διευθυντής της Πολιτικού του Γραφείου, με Υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όταν ο τελευταίος μετεκόμισε στο Υπ. Οικονομικών και ο Μπεγλίτης ανέλαβε ΥΕΘΑ, ο Τόσκας απεχώρησε λόγω «διαφωνιών» τους, για τις οποίες γνωρίζουν επακριβώς αρκετοί, για να ακολουθήσει αλλαγή πορείας του προς την…Ανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Κίνησης «Πράττω» του νυν ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.

Το αποτέλεσμα αυτής της πορείας αποτυπώθηκε χθες στη Βουλή στις «ευγένειες» του Τόσκα προς τον πρώην ΥΕΘΑ, σε βαθμό ζηλευτό, με τις απαράδεκτες αιχμές εναντίον του επί του θέματος των Υ/Β και όχι μόνον. Ένα θέμα για το οποίο εάν υπήρχαν «ευθύνες Βενιζέλου», θα υπήρχαν εξ ίσου και στην πλευρά Μπεγλίτη, αρμοδίου για την αμυντική βιομηχανία, με τον Τόσκα αντ’ αυτού στο ΥΠΕΘΑ.

Εις ό,τι αφορά την πολιτεία του στο σημερινό του Υπουργείο, με κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» ο Τόσκας φρόντισε να ξηλώσει ταχέως τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Ταξίαρχο Σταύρο Σταυρόπουλο, ικανότατο μεν Αξιωματικό, πλην όμως τοποθετηθέντα στη θέση αυτή επί ημερών της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «δεξιό» πράγμα ασυγχώρητο, όπως ασυγχώρητο εκρίθη και για αυτόν, ως «ΠΑΣΟΚτζή», όταν υπηρετούσε ως Ανώτατος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Κάπως έτσι ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρεί προφανώς ότι «πήρε το αίμα του πίσω» για την τότε αποστράτευσή του, σε έναν αντεστραμμένο κομματισμό.

Θλιβερά φαινόμενα, που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος, όπου ο κομματισμός προηγείται των πάντων. Κρίμα…

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Comments are closed.