Το ματωμένο Παρίσι στο επίκεντρο της συνόδου της G20 στην Τουρκία

Το ματωμένο Παρίσι στο επίκεντρο της συνόδου της G20 στην Τουρκία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) συμφώνησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνοδου που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Ρόιτερς.

Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται, ακόμη, πως όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης προσφύγων.

Οι επικεφαλής της G20, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης.

Η διήμερη σύνοδος στην Αττάλεια της Τουρκιάς ξεκίνησε υπό την σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Συνεπώς και παρά το γεγονός ότι η G20 συνήθως εστιάζει σε οικονομικά ζητήματα, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας τέθηκε ψηλά στην ατζέντα.

Ο  πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποτελούν επίσης μείζονα θέματα.

Σημειώνεται, ότι οι ηγέτες των 20 κρατών συναντώνται δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, 15 ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά -που εκτιμάται πως προκλήθηκε από βομβιστική επίθεση- και έναν μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην πορεία ειρήνης στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πιέσει στις διμερείες συναντήσεις του με ηγέτες -και με τον Ομπάμα- για πιο αποφασιστική και συντονισμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο θα τονίσει την αντίθεση της Τουρκίας στην αμερικανική στήριξη των Κούρδων ανταρτών που πολεμούν του Σουνίτες αντάρτες. Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτοί οι αντάρτες έχουν στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.