Πόλεμο κατά του ΙΚ κήρυξε ο Ολάντ

Πόλεμο κατά του ΙΚ κήρυξε ο Ολάντ

Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ σε μία κρίσιμη ομιλία του προς την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, ανακοίνωνε ότι πλέον η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, σμήνη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, πετούσαν πάνω από την Ράκα της Συρίας, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών.

Για τον Ολάντ, που το απόγευμα της Δευτέρας, κήρυξε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι επιδρομές των γαλλικών μαχητικών που έπληξαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών, ήταν μία πρώτη γεύση ενός σφοδρότερου κύματος επιθέσεων που θα εντείνεται μέρα με τη μέρα.

«Η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε πόλεμο πολιτισμών, καθώς αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό», είπε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είχαν στόχο να σπείρουν τον φόβο και να μας διαιρέσουν. Ήταν επιθέσεις που αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία».

Για τον Ολάντ η Συρία αποτελεί «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών», και ήδη, η επικείμενη αναχώρηση του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ, προς τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, υποδηλώνει την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε βαθύ πόλεμο με τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν συμφωνήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Kράτος ετοιμάζει και άλλες επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

«Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η μόνη επιχείρηση που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει ετοιμάσει, σίγουρα δεν θεωρώ τις επιθέσεις αυτές ένα μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε ο Μπρέναν μιλώντας σε κέντρο έρευνας στην Ουάσινγκτον.

«Η οργάνωση ΙΚ δεν αρκείται στο να περιορίζει τη φονική δράση της στο Ιράκ και τη Συρία και να εγκαθιστά κατά τόπους παρακλάδια στη Μέση Ανατολή, τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, αλλά κατάρτισε ένα πρόγραμμα εξωτερικών επιχειρήσεων το οποίο εφαρμόζει τώρα με αιματηρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.