Ερώτηση Άδωνι για ατασθαλίες με κρατικά αυτοκίνητα

Άδωνις

Ερώτηση προς τους Υπουργούς κ.κ. Κουρουμπλή και Παρασκευόπουλο με θέμα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για σειρά σοβαρών παραπτωμάτων με κρατικά οχήματα, κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Το πόρισμα του κλιμακίου ελεγκτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται σε ανυπόγραφα δελτία κίνησης των μετακινήσεων, πολλαπλές διελεύσεις Δ.Χ. οχημάτων από σταθμούς διοδίων, μετακινήσεις οχημάτων χωρίς να καταγράφονται στα ημερολόγια, ελλείψεις σε διαταγές πορείας αυτοκινήτων, υπέρογκες υπερωρίες οδηγών, οχήματα Δ.Χ. που ενώ αποσύρθηκαν δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Στην ερώτηση του ο κ. Γεωργιάδης ερωτά τους Υπουργούς αν έχουν λάβει γνώση του παραπάνω πορίσματος, πότε θα ολοκληρωθεί το Γενικό Μητρώο Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων ώστε να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των οχημάτων Δ.Χ., αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου στην απόδοση ευθυνών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Βουλευτής Β΄ Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                                   Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2015

Προς: τους Αξιότιμους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Θέμα: Αποκαλυπτικές ατασθαλίες με τα κρατικά αυτοκίνητα εντόπισε κλιμάκιο ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, της 14-15ης Νοεμβρίου 2015 (του δημοσιογράφου Στέργιου Ζιαμπάκα), αναφορικά με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για σειρά σοβαρών παραπτωμάτων με κρατικά οχήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πόρισμα βρίσκεται ήδη στον Εισαγγελέα των Εφετών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι καταχωρημένα 201 οχήματα: 180 επιβατικά, 10 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 8 δίκυκλα. Όμως, οι πρωτότυπες άδειες που φυλάσσονται στο αρχείο του τμήματος αντιστοιχούν σε 125 επιβατικά, 7 φορτηγά, 1 λεωφορείο και 6 δίκυκλα. Επιπλέον, γίνεται αναφορά για αυτοκίνητα που ενώ έχουν αποσυρθεί δεν έχουν, ακόμη, επιστραφεί, ενώ η εφημερίδα επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι αγνοείται και η τύχη των αλεξίσφαιρων BMW.  Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ότι το Τμήμα Πολιτικής και Εποπτείας Κρατικών Αυτοκινήτων και Τηλεπικοινωνιών, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν επικαιροποίησε τα έγγραφα με τα οποία θα ενημέρωνε την ΕΛ.ΑΣ ποια αυτοκίνητα δικαιούνται εφοδιασμό με αποτέλεσμα δεκαπέντε (15) οχήματα Δ.Χ που δεν άνηκαν στην υπηρεσία ή άνηκαν αλλά είχαν διατεθεί σε άλλα Υπουργεία, να προμηθεύονται καύσιμα από τα υπηρεσιακά πρατήρια της ΕΛ.ΑΣ, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το πόρισμα του κλιμακίου ελεγκτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται και σε ανυπόγραφα δελτία κίνησης των μετακινήσεων, πολλαπλές διελεύσεις Δ.Χ. οχημάτων από σταθμούς διοδίων, μετακινήσεις οχημάτων χωρίς να καταγράφονται στα ημερολόγια, ελλείψεις σε διαταγές πορείας αυτοκινήτων, υπέρογκες υπερωρίες οδηγών.

Συνεπώς, ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Έχετε λάβει γνώση του παραπάνω πορίσματος;
2. Πότε θα ολοκληρωθεί το Γενικό Μητρώο Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων, ώστε να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των οχημάτων Δ.Χ.;
3. Επιβεβαιώνετε ότι το Τμήμα Πολιτικής και Εποπτείας Κρατικών Αυτοκινήτων και Τηλεπικοινωνιών δεν επικαιροποίησε τα έγγραφα με τα οποία θα ενημέρωνε την ΕΛ.ΑΣ ποια αυτοκίνητα δικαιούνται εφοδιασμό με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών; Αν ναι, ποιο είναι το ακριβές ποσό επιβάρυνσης;
4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου στην απόδοση ευθυνών;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών Νέα Δημοκρατία

Comments are closed.