«Στο Παρίσι κρίνεται το μέλλον του πλανήτη – Πρέπει να δράσουμε τώρα»

Η ανάγκη να ξεπεραστούν οι εγωϊσμοί και η αδιαφορία και να υπάρξει άμεση και οικουμενική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το μέλλον του οποίου «κρίνεται» στο Παρίσι, ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τις ομιλίες τους, οι ηγέτες που πήραν το λόγο κατά την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα στην γαλλική πρωτεύουσα στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες.

«Στο Παρίσι κρίνεται το μέλλον του πλανήτη - Πρέπει να δράσουμε τώρα»

Η κρισιμότητα της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, καθώς τα συμπεράσματά της «θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές», ήταν ο κοινός άξονας στις ομιλίες όλων των ηγετών που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής στο βήμα της διάσκεψης.

«Έχουν πλέον καταρριφθεί τα παλιά επιχειρήματα για την αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ήρθα εδώ προσωπικά ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης χώρας παγκοσμίως σε εκπομπές ρύπων, για να πω ότι η Αμερική όχι μόνο αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζει στην κλιματική αλλαγή αλλά και υποστηρίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό» δήλωσε ο Ομπάμα..

«Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα παλιά επιχειρήματα για την αδράνεια. Ένας από τους εχθρούς που πρέπει να πολεμήσουμε είναι ο κυνισμός. Η νοοτροπία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει την κλιματική αλλαγή. Ας δράσουμε τώρα. Δεν υπάρχουν γρήγορες νίκες στην κλιματική αλλαγή, απλώς αποτρέπεται ο πόνος. Η γενιά μας μπορεί να μην προλάβει να δει όλες τις επιπτώσεις όσων επιτευχθούν στο Παρίσι» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ανάγκη να αφήσουν οι σημερινές γενιές στις επόμενες, έναν βιώσιμο πλανήτη, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του.

«Η χρονιά που ζήσαμε ήταν μια χρονιά όλων των ρεκόρ. Ρεκόρ σε θερμοκρασίες, ρεκόρ σε συγκέντρωση εκπομπών C02, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε ξηρασίες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των θαλασσών» σημείωσε ο Φρ. Ολάντ, τονίζοντας ότι «αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή την διάσκεψη είναι η ειρήνη».

«Μέσα σε μερικές μέρες θα λάβουμε αποφάσεις για μερικές δεκαετίες. Εδώ στο Παρίσι θα αποφασιστεί το μέλλον του πλανήτη…όλα εξαρτώνται από εμάς. Στους ώμους σας βρίσκεται η ελπίδα όλης της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αδιαφορία, την ανικανότητα και τους εγωϊσμούς που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ολάντ που έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα την επίτευξη μιας «ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα», επανέλαβε την ανάγκη αυτή η συμφωνία να είναι «δεσμευτική και οικουμενική». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χαραχθεί «μια αξιόπιστη διαδρομή που θα επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης σε επίπεδο κάτω των 2 βαθμών Κλεσίου και ει δυνατόν στο 1,5 με συστηματικούς ελέγχους και επαναθεώρηση της κατάστασης με ραντεβού ανά 5 χρόνια».

«Για να είναι επιτυχημένη μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να  προτείνει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο, να είναι δυναμική και να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές, δίχως να χρειάζεται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση» επεσήμανε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να αξιοποιούν 100 δισ. δολάρια ετησίως».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της διάσκεψης, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι όλη αυτή η εντυπωσιακή κινητοποίηση τω αρχηγών κρατών είναι ήδη μια επιτυχία. «Μέσα σε 11 μόνο μέρες, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια οικουμενική και αισιόδοξη συμφωνία» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Το 2014 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ και το 2015 θα είναι ακόμη χειρότερο. Είναι αναγκαία η επείγουσα δράση. Τα αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, μέχρι που αυτή η συγκέντρωση θα είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα επιλυθούν όλα στο Παρίσι, αλλά δεν θα επιλύσουμε τίποτα δίχως το Παρίσι».

Μιλώντας νωρίτερα, ο πρίγκιπας Κάρολος σημείωσε την ανάγκη άμεσης δράσης, τονίζοντας «περιμέναμε πολύ» και προειδοποίησε: «είμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας καταστροφής» ενώ παρότρυνε τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές «να σκεφτούν τα εγγόνια τους, όπως κάνει και ο ίδιος».

«Σπανίως στην ανθρώπινη ιστορία, τόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο εμπιστεύτηκαν τόσο λίγους. Οι διαβουλεύσεις τις επόμενες δυο εβδομάδες θα αποφασίσουν την μοίρα όχι μόνο όσων ζουν σήμερα, αλλά και των αγέννητων ακόμη γενεών» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ άρχισε σήμερα το πρωί να υποδέχεται τους ξένους ηγέτες στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, καθώς και της υπουργού Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στη γαλλική πρωτεύουσα που έχει μετατραπεί σε φρούριο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων.

Στη μνήμη των νεκρών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.