Χριστούγεννα με την ΕΡΤ3

Χριστούγεννα με την ΕΡΤ3

Πλούσιο και στο πνεύμα των ημερών θα είναι το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 τα Χριστούγεννα, με κλασικές, εορταστικές ταινίες,  συναυλίες και παραστάσεις, ειδικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, ενώ και οι καθιερωμένες εκπομπές του σταθμού μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα.

Την Παραμονή Χριστουγέννων, Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015, στις 8 το πρωί, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Η Γέννηση» του Νίκου Βεζυργιάννη, που μας μεταφέρει στα χρόνια  της Βιβλικής Βηθλεέμ και την εποχή της γέννησης του Θεανθρώπου. Τα γυρίσματα έγιναν στους πραγματικούς χώρους των μεγάλων θρησκευτικών γεγονότων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο νότιο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006. Η οργάνωση παραγωγής είναι του Βασίλη Κατερινόπουλου.

Ακολουθούν, στις 9, τα «Αληθινά Σενάρια» με τον Νίκο Ασλανίδη με το επεισόδιο: «Χριστούγεννα στον Έβρο». Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μπότσου.

Στις 10, η «Έξυπνη Ζωή» με την Άννα Πρέλεβιτς υποδέχεται τα Χριστούγεννα με γιορτινή διάθεση και με μία εκπομπή αφιερωμένη στα παιδιά.

Στις 15.05 ο «Τόπος και το Τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη παρουσιάζει τραγούδια, χορούς, παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων.

Στις 16:05, τις «Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες», σε επιμέλεια παρουσίαση Λευτέρη Κογκαλίδη, συνθέτουν αποσπάσματα από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές με χριστουγεννιάτικα θέματα.

Στις 17:05, η ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου «Ο Μετανάστης» με τον Τσάρλι Τσάπλιν παραγωγής 1917, η οποία παραμένει ένα από τα αριστουργήματα του κωμικού σινεμά, αναδεικνύει τη δύναμη της προσφοράς και αλληλεγγύης, κινούμενη όχι μόνο στο πνεύμα των εορτών, αλλά και της επικαιρότητας.

Στις 17:30, η εκπομπή «Η κουζίνα της μαμάς» με τον Ευτύχη Μπλέτσα, ετοιμάζει χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Αγιά της Λάρισας.

Στις 20:00, μεταδίδεται η «Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη χορωδία Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Μία από τις πιο γνωστές Χορωδίες της Θεσσαλονίκης σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Αλατζά Ιμαρέτ, παρουσιάζει το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρωτας στα Χιόνια», μελοποιημένο από τον Χρυσόστομο Σταμούλη. Ακούγονται, επίσης, βυζαντινοί ύμνοι και κάλαντα των ημερών. Συμμετέχουν η Χορωδία Νέων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, η Παιδική Χορωδία και ο Ανδρέας Καρακότας.

Στις 21:05, μεταδίδεται η παράσταση «The Slava’s Snowshow». Ο Σλάβα Πολούνιν, ο γνωστότερος κλόουν της εποχής μας και ιδρυτής της «Ακαδημίας των Ανόητων», είναι ένας πραγματικός ποιητής και εραστής των ζωντανών παραστάσεων. Δημιουργικός και γεμάτος αγάπη για τη μιμική τέχνη, δημιούργησε το “Slava’s Snowshow” και το παρουσίασε στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Σκηνή  και ακροατήριο γίνονται κάθε φορά ένα, σε ένα σόου γεμάτο σαπουνόφουσκες, τεράστιες χιονόμπαλες και παιχνιδιάρηδες πιγκουίνους.

Στις 22:05, την τηλεοπτική σκυτάλη παίρνει «Το ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ», μαγνητοσκοπημένη παράσταση μπαλέτου παραγωγής BFMI σε συνεργασία με ZDF/ARTE και το Hamburg Ballet, 2015. Το ορατόριο αποτελείται από 6 μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει τη γέννηση του Ιησού, το δεύτερο την αναγγελία της γέννησης στους βοσκούς, το τρίτο το προσκύνημα των βοσκών, το τέταρτο την περιτομή και ονοματοδοσία του βρέφους, το πέμπτο το ταξίδι των Μάγων και το έκτο το προσκύνημα. Το ορατόριο παρουσιάστηκε το 1734-5 στη Λειψία στους δύο πιο σημαντικούς ναούς της πόλης, τον Άγιο Θωμά και τον Άγιο Νικόλαο. H μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ενέπνευσε τον Τζον  Νόιμαγιερ φημισμένο και πολυβραβευμένο διευθυντή και χορογράφο του μπαλέτου του Αμβούργου να συνθέσει ένα έργο, το οποίο εκφράζοντας βασικές πανανθρώπινες αξίες  μπορεί να συνενώσει για λίγες ώρες ανθρώπους διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων, όπως λέει ο  ίδιος.

Ακολουθεί στη 1:30 τα μεσάνυχτα το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα: «Χριστούγεννα στη Σμύρνη των Ονείρων» με αυθεντικά σμυρναϊκά τραγούδια, που τραγουδιούνται, χορεύονται και συγκινούν έως σήμερα. Τραγουδούν ο Αγάθωνας, η Μαριώ και η Σοφία Παπάζογλου. Ευγενικά συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη. Το πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα οι Έλληνες της Σμύρνης έως το ’22 αφηγούνται με μικρές παρεμβάσεις λόγου στο μουσικό πρόγραμμα ο Νίκος Βολωνάκης και ο Πάνος Σαββόπουλος.
Την  ημέρα των Χριστουγέννων, Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015, στις 6, η ΕΡΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση την Αρχιερατική Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία από τον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Στις 11 το πρωί, μεταδίδεται η  «Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Χορωδία Κρατικού Ωδείου Β. Ελλάδος». Η καθιερωμένη συναυλία στον Ιερό Ναό Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, φέτος περιλαμβάνει έργα των Μ. Καλομοίρη, J.S.Bach, A.Corelli, M.Bruch, S.Mercadante, G.F.Händel και L.Anderson Συμμετέχει η Xορωδία “Γ.Μάντακας” του Α.Π.Θ. σε διδασκαλία Πέτρου Μπεκιαρίδη. Διευθύνουν οι Β.Συμεωνίδης , Θ.Σουργκούνης και Δ.Φωτιάδης.

Στις 12 το μεσημέρι, στα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3 παρουσιάζονται οι «Φύλακες της Πίνδου». Η εκπομπή παρουσιάζει τα έθιμα και τις συνήθειες των κατοίκων στα ορεινά χωριά τις Πίνδου τις ημέρες των γιορτών.

Στις 14:00,  η εκπομπή «Ταξιδεύοντας …με την Κυριακή στο Χωριό» «αφηγείται» ένα «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι στον Μύλο των Ξωτικών». Η εκπομπή, με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, φιλοξενείται στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα σε έναν παλιό μήλο που έχει μεταμορφωθεί σε «Μύλο των Ξωτικών». Μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό τις χριστουγεννιάτικες ευχές συνοδεύουν οι μελωδίες από την ορχήστρα «Βασίλη Τσιτσάνη», τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικάλων, το θεατρικό δρώμενο  «Χριστούγεννα στο πάρκο». Η αρχισυνταξία είναι του Γρηγόρη Γκίνου, η σκηνοθεσία του Σήφη Νανάκη και του Δημήτρη Καραθανάση και η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή.

Στις 17:00, μεταδίδεται το πρώτο μέρος της «Χριστουγεννιάτικης συναυλίας με τις χορωδίες Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και του  Ψυχαγωγικού Κέντρου για άτομα με αναπηρία του δήμου Θεσσαλονίκης». H Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος έχει οργανώσει τη χορωδία της, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιωσηφίδη, πρώην μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για 35 χρόνια και εθελοντή για συνεχόμενα 27 χρόνια στην αναπηρία. Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων της πόλης μας, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ χορωδιών. Το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης συμβάλλει άμεσα στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες. Η Χορωδία- αναπόσπαστο κομμάτι του Κέντρου ΑμεΑ- έχει αποσπάσει, σε όλες του τις εμφανίσεις, εξαιρετικές κριτικές. Στη συναυλία ακούγονται ύμνοι και κάλαντα των ημερών.

Στις 17:30, ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Άγια Νύχτα: Ένα μήνυμα Ειρήνης» παραγωγής ORF. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί βήμα προς βήμα την ιστορία πίσω από το πιο γνωστό τραγούδι όλων των εποχών. Η Άγια Νύχτα δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ το 1816 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, δύο χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα του 1818.
Στις 18:00, το «Κοντραπούντο» με τον Γιάννη  Τσολακίδη και τον Πάρι Παρασχόπουλο «αφηγείται» μια χριστουγεννιάτικη παραμυθοϊστορία  με την Ανθή Θάνου (αφήγηση) και τον Αλέξανδρο Μακρή (κιθάρα). Επίσης, παρουσιάζει κάλαντα και επιλογές από το ελληνικό τραγούδι με τον Κώστα Πρατσινάκη και τον Φώτη Θεοδωρίδη, πλαισιωμένους από δεξιοτέχνες μουσικούς. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μπότσου και η παραγωγή της Βίλλυς Κουτσουφλιανιώτη.

Στις 20:00, μεταδίδεται η αυστριακή τηλεταινία: «Ω, Άγια Νύχτα». Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα για τη Σάρα. Μετά από έναν δύσκολο χωρισμό, νιώθει πια, έτοιμη να μείνει μόνη και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Όμως τα οικονομικά της είναι σε άθλια κατάσταση, γι’ αυτό αποφασίζει να πιάσει και δεύτερη δουλειά, ως ξεναγός στο Σάλτσμπουργκ. Οι εκπλήξεις των Χριστουγέννων διαδέχονται η μία την άλλη.

Στις 21:30, μεταδίδεται το πρώτο μέρος της «Χριστουγεννιάτικης συναυλίας με τη χορωδία ‘‘Οι Θαμυριάδες’’». Το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με συμμετοχές σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με Χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 22:00, μεταδίδεται η βρετανική ταινία «Το μερίδιο των Αγγέλων» του Κεν Λόουτς, παραγωγής 2012. Μία ξεκαρδιστική κοινωνική κωμωδία γεμάτη ρεαλισμό και πλούσια σε μηνύματα, η οποία διακρίθηκε με βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και κοινού στο Σαν Σεμπαστιάν.

Στις 23:45, η «Ονείρου Ελλάς» του Κώστα Φέρρη σε μία εορταστική εκπομπή με ρεμπέτικα τραγούδια.

Comments are closed.