Η Ισπανία γυρίζει σελίδα: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σάντσεθ

Η Ισπανία γυρίζει σελίδα: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σάντσεθ

Ο Ραχόι ακολούθησε το Σαμαρά και τον Πάσος Κοέλιο στο… σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Ο βασιλιάς Φελίπε διαμέσου του προέδρου της βουλής Πάτσι Λόπεθ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλιστή Σάντσεθ, που σε συνέντευξή Τύπου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα για να θέσει το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι στην αντιπολίτευση, στοχεύοντας σε μια δημοκρατική, προοδευτική και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας. H νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή το αργότερο μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Ή κυβέρνηση με την Αριστερά ή εκλογές. Αυτή είναι η πραγματική επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, εάν θέλει να επιβιώσει ως γενικός γραμματέας του κόμματός του στο 39ο Συνέδριο του PSOE που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο.

Ο Σάντσεθ φαίνεται πως το ξέρει καλά. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στη βουλή μετά την ανακοίνωση του προέδρου του σώματος Πάτσι Λόπεθ ότι ο βασιλιάς Φελίπε διαμέσου του κοινοβουλίου δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των σοσιαλιστών.

Μια εντολή που έβαλε ταφόπετρα στην εποχή της λιτότητας του Ραχόι και του δεξιού Λαϊκού Κόμματος. Ο Λόπεθ έδωσε το πολύ τέσσερις εβδομάδες καιρό στο Σάντσεθ για να ολοκληρώσει τις επαφές του με τα άλλα κόμματα και να παρουσιαστεί στη βουλή για την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης που δίνεται σε δύο… φάσεις. Η πρώτη αφορά τη ψήφο που θα δίνει πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, ενώ η δεύτερη προβλέπει ότι μέσα σε 48 ώρες η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τη πλειοψηφία πρέπει να παρουσιαστεί για να διεκδικήσει το σχηματισμό της ως μειοψηφική διαμέσου της… αποχής.

Οι δηλώσεις του Σάντσεθ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης, που θα αντιμετωπίσει όμως ένα μεγάλο σημείο τριβής με τον υπόλοιπο προοδευτικό και κυρίως τον αριστερό κόσμο της χώρας με άξονα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε όλα τα υπόλοιπα ο Σάντσεθ φαίνεται να στοιχηματίζει στη συνεργασία του με τους φυσικούς συμμάχους του παλιότερου ισπανικού κόμματος, την Αριστερά. Τώρα με υπομονή και επιμονή θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και ο χρόνος.

«Δεν πρόκειται για τις καρέκλες, αλλά για τις λύσεις», τόνισε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου τείνοντας «το χέρι τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά» για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως τις ανισότητες, τη συμβίωση ανάμεσα στους ίδιους τους Ισπανούς, τη διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους και μια νέα οικονομική και εργασιακή πολιτική, κατηγορώντας το Ραχόι ότι φοβήθηκε και δραπέτευσε.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι θα αρχίσει ένα διάλογο με «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα ωθήσουν για μια κυβέρνηση της αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική» καθιστώντας σαφές ότι «όλες οι δυνάμεις της αλλαγής καλούμαστε να συνεννοηθούμε» και ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα πρέπει να βρεθεί στην… αντιπολίτευση.

«Έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε ένα δρόμο σοβαρό, υπεύθυνο και γενναιόδωρο», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ δημιουργώντας μια γέφυρα προς το Podemos.

«Είμαστε η εναλλακτική λύση έναντι του Λαϊκού Κόμματος και νομιμοποιούμαστε για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την αλλαγή» χωρίς το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, τόνισε ο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα «θα δει το Λαϊκό Κόμμα στην αντιπολίτευση», γεγονός που πρέπει να οδηγήσει σε ένα διάλογο με «τις προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» που βγήκαν από τις πρόσφατες εκλογές για να ανοίξει «μια νέα πολιτική περίοδος».

Ο Ραχόι είχε συναντηθεί προηγούμενα με το βασιλιά υποστηρίζοντας την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» με πρωθυπουργό τον ίδιο, προτιμώντας εμμέσως πρόωρες εκλογές και προειδοποιώντας τη συντηρητική Ισπανία μπροστά στη πιθανότητα σχηματισμού «ετερογενούς, αντιφατικής και πειραματικής κυβέρνησης» σοσιαλιστών και Podemos, ή μάλλον καλύτερα «αποσχιστών, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας, την Ευρώπη, το ευρώ, τις μεταρρυθμίσεις και το σύνταγμα», όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση. Ο Ραχόι αρνήθηκε για δεύτερη φορά μπροστά στο βασιλιά να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γνωρίζοντας ότι δεν έχει καμία προοπτική να παρουσιαστεί στη βουλή για να διασφαλίσει μόνο τη ψήφο των λαϊκιστών «Πολιτών».

Ο Σάντσεθ στη συνάντηση που είχε προηγούμενα με το βασιλιά είχε τονίσει ήδη ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει την εντολή σχηματισμού «διαγώνιας, προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης», εάν αρνηθεί ο Ραχόι, εκτιμώντας ότι «δεν είναι στιγμή για να θέτουμε βέτο» και ότι «θα ανοίξει διάλογο με όλα τα κόμματα», ενώ αρκετά στελέχη της αριστεράς του κόμματος ανησυχούν για πιθανή «πασοκοποίησή» του, εάν σχηματιστεί κυβέρνηση σοσιαλιστών και «Πολιτών» με την ανοχή ή στήριξη του Λαϊκού Κόμματος.

Για τον Ιγκλέσιας ο Σάντσεθ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα συνεργαστεί με τους «Πολίτες» ή με το Podemos, που ανέλαβε την προεδρία τριών Επιτροπών της βουλής, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και των εργασιακών σχέσεων με την επωνυμία «Σύμφωνο του Τολέδο».

«Δεν θα κυβερνήσουμε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους «Πολίτες». Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Ιγκλέσιας λίγο πριν ο βασιλιάς δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των σοσιαλιστών.

«Ο Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε να πουλήσει μια κυβερνητική συμφωνία με το Podemos τους «Πολίτες» και αυτό είναι αδύνατο», τόνισε ο Ιγκλέσιας, κατηγορώντας το Σάντσεθ για διφορούμενη και υποκριτική στάση, αλλά και πως «έχω απλωμένο το χέρι» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο ηγέτης του Podemos κάλεσε το Σάντσεθ και το Ραχόι «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο» και προειδοποίησε ότι υπάρχουν δύο λύσεις στο τραπέζι: «Ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συμφωνήσει με το Λαϊκό Κόμμα και τους «Πολίτες», γεγονός που προεξοφλεί μια συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα ακόμη και για την αποχή του στη βουλή, «ή θα συμμετέχει σε μια προοδευτική κυβέρνηση», επιλογή που βρίσκεται κοντά σε αυτή του Podemos που προβλέπει ότι ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει χώρος και για την Ενωμένη Αριστερά.

«Κατά τη γνώμη μας εάν γίνει μια συμφωνία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους «Πολίτες» και τους σοσιαλιστές θα διασπαστεί η Ισπανία γιατί θα συνεισφέρει στην αύξηση των ανισοτήτων», προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.