Το ΝΑΤΟ εξετάζει την πρόταση για εμπλοκή στο προσφυγικό

Τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανάμειξης του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ - Τσίπρας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση των παράνομων δικτύων λαθρομεταναστών θα πρέπει να περιοριστούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τόνισε δε, ότι δεν θα πρέπει να θίγεται με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν «πολύ σοβαρά» το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε «Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης», ανέφερε ο κ.  Στόλτενμπεργκ την προηγουμένη μιας συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι την Τρίτη επικοινώνησε με τους υπουργούς Αμύνης Τουρκίας και Γερμανίας για να συζητήσει το ζήτημα. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλους. «Αναμένω τους υπουργούς να συζητήσουν το αίτημα της Τουρκίας και μετά να συμφωνήσουμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, που δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Πρόταση-έκπληξη

Η πρόταση για εμπλοκή Νατοϊκών δυνάμεων στο προσφυγικό συζητήθηκε μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και Τούρκων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται νατοϊκές πηγές που δεν κατονομάζει, αποκαλύπτει ότι η γερμανο-τουρκική πρόταση εξέπληξε τους αξιωματούχους της συμμαχίας, που τώρα αναμένουν λεπτομέρειες.

«Η Ελλάδα, η σχέσεις της οποίας με την Τουρκία είναι τεταμένες για σειρά ζητημάτων, επικοινώνησε με το Βερολίνο την Τρίτη για να ζητήσει εγγυήσεις σε περίπτωση που η αποστολή αυτή προχωρήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το Γαλλικό πρακτορείο.

Χαιρετίζει την πρόταση η Κομισιόν

Την γερμανο-τουρκική πρόταση χαιρέτισε σήμερα, δια στόματος Μαργαρίτη Σχοινά, και η Κομισιόν. «Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα 10χλμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι «παράδεισος για διακινητές» και ξεκαθάρισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.