Κινδυνολογικά σενάρια Πόποσκι ενώ η Ειδομένη «βουλιάζει»

Την ώρα που η Ειδομένη «βράζει» και οι περίπου 8.000 πρόσφυγες στοιβάζονται σε καταυλισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι κινδυνολογεί, κάνοντας λόγο για συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων.

Ειδομένη «βουλιάζει»

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Πόποσκι αναφέρει ότι «μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην πΓΔΜ κλπ» δήλωσε ο κ. Πόποσκι, και συνέχισε: «Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανική Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια».

Σε χτεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της απόφασης των Σκοπίων να απωθήσουν βιαίως τους πρόσφυγες που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα. Υποστήριξε δε, ότι οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα εφαρμόζονται για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Βουλιάζει» η Ελλάδα

Την ώρα που Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά λύση στο προσφυγικό αδιέξοδο, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δραματική. Στην Ειδομένη, η απελπισία ξεχειλίζει. Τελευταία απόδειξη αυτού, η προσπάθεια μιας γυναίκας από τη Συρία να αυτοπυρποληθεί, μόλις είδε τα παιδιά της να περνούν τα σύνορα προς την πΓΔΜ χωρίς αυτήν.

Νωρίτερα, και για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, προκλήθηκε ένταση όταν πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση κοντά στα συρματοπλέγματα, φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Μυτιλήνη: Περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά του βόρειου Αιγαίου

Περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρείς επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρίες –μετά την παρότρυνση του υπουργείου Ναυτιλίας- αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ πλαφόν στη διάθεση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε πρόσφυγες. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να διαμορφωθούν οι νέοι χώροι προσωρινής παραμονής των προσφύγων σε διάφορα σημεία της χώρας.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.