Σόιμπλε: Η Ελλάδα ευθύνεται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

 

Αν δεν μας λιώσει, αυτός δεν θα ησυχάσει…

Επιστροφή στο «σκληρό» προφίλ του έκανε λίγες ώρες μετά από δηλώσεις περί ευελιξίας της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέρριψε την ευθύνη για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Ελλάδα και αποσύνδεσε το προσφυγικό από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σόιμπλε

«Η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Λονδίνο, και συνέχισε: «Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιπρόσθετης προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά (η Ελλάδα) έχει συμφέρον να μην (…) χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρήσει τις συμφωνίες για την αξιολόγηση».

Για το Grexit

Ερωτηθείς εάν το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει πλέον απομακρυνθεί και αν η Γερμανία έχει «μαλακώσει» την στάση της απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα και τον όρο της ανταποδοτικότητας» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, και συνέχισε: «Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα».

Για άλλη μια φορά, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία» και όλοι πρέπει την τηρήσουν. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση λόγω του προσφυγικού. «Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό – έχει ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Για το προσφυγικό

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση. Αναφέρθηκε δε, σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) – δεν θα το κάνουμε». Όχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της. «Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ.

«Ως υπουργός Οικονομικών – ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε – είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: Ό,τι χρειαστείς για την χρηματοδότηση περιοχών προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν’ το. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», κατέληξε.

Ευέλικτες (;) μεταρρυθμίσεις

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο, πάντα πάνω στο άξονα όσων έχουν συμφωνηθεί.

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» τόνισε ότι με μία τέτοια κίνηση, η Αθήνα «αποδεσμεύεται» στην πράξη από την υποχρέωση να υλοποιήσει την αμφιλεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη.

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Μάλιστα, σε ομιλία του στην ολλανδική βουλή, τόνισε ότι η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά το «μυστικό δείπνο» μεταξύ των θεσμών στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε προσπάθεια να «γεφυρωθούν» οι μεταξύ τους διαφορές.

«Υπάρχουν τομείς στους οποίους παρατηρείται καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών.

Όπως τόνισε ακόμη, αναμένει και άλλη δουλειά από τα τεχνικά κλιμάκια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αλλά και των περικοπών δαπανών πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Δεν έκρυψε ότι το βασικό αγκάθι παραμένει το «συνταξιοδοτικό», επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει αρκετές περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμα μπορούν να συνεχιστούν».

Αν και παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελεί «διαπραγματευτικό χαρτί» στην προκειμένη.

«Αισιόδοξος» ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

«Αισιόδοξος» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, αλλά και με τις ελληνικές αρχές, και σημειώνεται πρόοδος. Σύμφωνα με το ίδιο, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς.

«Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.