Συνάντηση Κουρουμπλή με τις ΜΚΟ για το προσφυγικό

Συνάντηση Κουρουμπλή με τις ΜΚΟ για το προσφυγικό

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες, ιδίως στο σκέλος της μέριμνας για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταναστών-προσφύγων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Δημήτρης Καρέλας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός, η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας κυρία Ζέφη Θανάσουλα, η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κυρία Λώρα Παππά, η διευθύντρια προγραμμάτων της PRAXIS κυρία Νατάσα Φιλιππούση, ο συντονιστής στεγαστικών προγραμμάτων της ίδιας ΜΚΟ κ. Άλκης Σουλιώτης, η υπεύθυνη Ξενώνα Ασυνόδευτων παιδιών της ”Αποστολής” κυρία Βασιλική Γιαμαλή, η διευθύντρια προγραμμάτων της ”Αποστολής” κυρία Βάσι Λεοντάρη, η υπεύθυνη επικοινωνίας της ”ΝΟΣΤΟΣ” κυρία Σίσσυ Ανδριτσοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του ”Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας”κ. Γεώργιος Πρωτόπαππας, η εκπρόσωπος της παιδικής υπηρεσίας από τα ”Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας κυρία Δήμητρα Ντζούρα”, το μέλος του ”Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων” κ. Φώτης Παρθενίδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ”Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, η συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου του ”Χαμόγελου του Παιδιού” κυρία Πηγή Πρωτοψάλτη, η εκπρόσωπος της κοινωνικής οργάνωσης ”ΑΡΣΙΣ” κυρία Κατερίνα Πούτου, το στέλεχος της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων κυρία Μαρία Καλδάνη και άλλα στελέχη των αναφερθέντων Οργανώσεων.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημερώθηκε για την πλήρη δράση κάθε οργάνωσης και ακολούθησε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για όλα τα ανοικτά πρακτικά αλλά και θεσμικά ζητήματα όπως του θεσμού της Επιτροπείας.
Ο Υπουργός ΕΣΔΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την προκαταρκτική αυτή συνάντηση. Όπως τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, «πρέπει να είμαστε πρακτικοί. Εγώ είμαι της λογικής του Μ. Αλεξάνδρου με τον γόρδιο δεσμό, να δίνουμε πρακτικές λύσεις» και κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ να φέρουν γραπτώς προτάσεις για την βελτίωση τόσο του θεσμικού πλαισίου, όσο και του καλύτερου συντονισμού ώστε να επιτευχθεί η ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη κοινωνική παρέμβαση.

Ο Υπουργός ΕΣΔΑ μεταξύ άλλων τόνισε:
“Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Πρέπει να γίνει καταγραφή των δομών που υπάρχουν.
Ζήτησε την καλύτερη συνεργασία των ΜΚΟ μεταξύ τους, τονίζοντας ότι είναι πολυτέλεια να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ανθρώπους που καταθέτουν την ψυχή τους χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος οικονομικού συμφέροντος.
Κάλεσε τις ΜΚΟ να υπογράψουν ένα “σύμφωνο συνεργασίας”, όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός και συνεργασία.
Αποδέχθηκε τις προτάσεις των παρευρισκομένων, να οριστούν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανά τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός Κράτους-ΜΚΟ. Όπως είπε θα υπάρξει και συμμετοχή εκπροσώπου τόσο από το Υπ. Εσωτερικών όσο και από το Υπ. Εργασίας, όπως και από την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα στις 19:00 σε νέα ευρεία σύσκεψη, όπου οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΚΟ θα φέρουν και γραπτώς τις προτάσεις τους για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Comments are closed.