Αβραμόπουλος: Αλλοι 100.000 μετανάστες στην Ελλάδα το Μάρτιο

Το μήνυμα ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της” έστειλε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται θα υποδεχθεί άλλους 100.000 μετανάστες.

Αβραμόπουλος

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο “εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται”, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της”, καθώς και ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί”, αλλά “οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν”.

“Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων”, παρατήρησε ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και του Ινστιτούτου “Κόνραντ Αντενάουερ”, στην οποία συμμετείχε. “Πρέπει,επίσης,να διαφυλάξουμε”, συνέχισε, “το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν”. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι “η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν” και στόχος “ως το τέλος του χρόνου να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν”.

«Σήμερα, η Ευρώπη δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της”, σύμφωνα με τον επίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι “η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα”.

Όπως υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, η προσφυγική κρίση αιφνιδίασε “την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό”. Ωστόσο, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς κατήρτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και κάλεσε τα κράτη- μέλη να συνεργαστούν. “Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής,όμως,τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τρόπους για να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι των προσφύγων προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε η επανεγκατάσταση να αφορά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά, “γιατί όλος ο ασφαλής κόσμος πρέπει να είναι φιλόξενος για τους πρόσφυγες”.

Την Τετάρτη η Επιτροπή παρουσίασε μηχανισμό επείγουσας υποστήριξης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ΕΕ, ενώ επεξεργάζεται “με την Ελλάδα και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης”, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως σημείωσε ο επίτροπος, “θα δοκιμαστεί η ηγεσία της Ευρώπης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο για το κατά πόσο αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο τη διαχείριση αυτού του προβλήματος”. Από τις αποφάσεις που θα παρθούν “θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης”, συμπλήρωσε. Σχολίασε δε ότι “το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα, στο οποίο θα κινηθούμε τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής”.

Επίσης, σε λίγες εβδομάδες η ΕΕ θα παρουσιάσει “δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου “για να εξασφαλίσουμε πιο δίκαιη κατανομή βάρους και ευθυνών”.

Στις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι “δεν πρόκειται γι’ αυτό” και ξεκαθάρισε ότι “το ΝΑΤΟ λειτουργεί επικουρικά στη Frontex”. Επίσης, είπε ότι στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο, “αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα κράτη-μέλη”.

«Λειτουργούν όλα τα hotspots σε Ιταλία και Ελλάδα»
«Eίμαστε πολύ ευτυχείς για το ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ολοκλήρωσαν όλα τα hotspots, τα οποία, τώρα, είναι πλήρως λειτουργικά» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος ,στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Skytg24.

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι με το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «υπάρχει η δυνατότητα οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία,αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις» και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς».

Εξηγεί, δε, ότι «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ.Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της».
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.