Α. Τσίπρας: Δεν θα μας επιβάλλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα

Τσίπρας - Νταβούτογλου

Στην υπογραφή της επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών στάθηκε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντας την σημαντική εξέλιξη καθώς «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις” τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη.

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν καθώς “τόσα χρόνια επιδοθήκαμε σε κούρσα εξοπλισμών” και είναι απαράδεκτο να μην τα χρησιμοποιούμε.

Στην αρχή των δηλώσεων του αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της πόλης της Σμύρνης που θυμίζει “πόλεμο και προσφυγιά”.

Τέλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα πάγια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών όπως είναι το Κυπριακό “που πρέπει να λυθεί στη βάση των διεθνών κανόνων” αλλά και τα προβλήματα στο Αιγαίο όπου “οι αυξανόμενες παραβιάσεις προκαλούν ανησυχία κάτι που δεν συνάδει με το κλίμα φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε”.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνηθήκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου,  έκανε λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.

Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “σήμερα απαντάμε και συμφωνούμε με κοινό προσχέδιο συνεργασίας μεταξύ μας για αποτελεσματικότητα στο Αιγαίο και για να μειώσουμε τις δραματικές καταστάσεις”.

Πρόσθεσε και εκείνος ότι Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων “σε πολύ φιλικό κλίμα και ο Α. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε κλίμα ειρήνης”.

Όπως τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.