Γαλλία: Στο βιβλιοπωλείο του μέλλοντος ο πελάτης θα εκτυπώνει το βιβλίο του

Το πρώτο “βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ” στην Ευρώπη, θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού. Σε αυτό, οι πελάτες του θα μπορούν να επιλέξουν το βιβλίο που επιθυμούν να το τυπώνουν και να το “δένουν’ επί τόπου, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η εκδοτική εταιρεία Presses Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF).

Στο βιβλιοπωλείο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Σορβόνη χάρη σε ένα ρομπότ-εκτυπωτή οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν έναν από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ’ όλον τον κόσμο. Μοναδική προϋπόθεση όμως αποτελεί το όριο στις σελίδες. Το κάθε βιβλίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 850 σελίδες, ενώ θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα “κλασικά” βιβλιοπωλεία. .

Ο γενικός διευθυντής των PUF, ο Φρεντερίκ Μεριό παρουσιάζοντας το εκτυπωτικό μηχάνημα στο τελευταίο Σαλόνι Βιβλίου στο Παρίσι δήλωσε ότι “νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή”, προέβλεψε.

Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xerox, εκτιμάται ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.