Eurogroup: “Είχαμε την πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας”

Κατ’ αρχήν συμφωνία για λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος αποφασίστηκε στο Eurogroup και ταυτόχρονα προκρίθηκε η ελληνική πρόταση, βάση για τον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, με αποτέλεσμα σύντομα να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

“Είχαμε την πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας” ανακοίνωσε συγκεκριμένα μετά την λήξη του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στις 24 του μήνα θα μιλήσουμε εκτενώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο και για όσα αναλύσαμε σήμερα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ γνωστοποίησε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξετάζεται με μηχανισμό κάθε χρόνο.

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.

Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι “θα πρέπει να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε επιλύσει συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018».

Παράλληλα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αποφασίστηκε να είναι σε πλήρη λειτουργία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι επιτεύχθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για συμφωνία με Ελλάδα μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο twitter είχε ανακοινώσει ότι “το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης” σημειώνοντας ότι αναφορικά με το χρέος “θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου”.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.