Στα άκρα για τη Βενεζουέλα

Κι άλλα μέτρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, επεκτείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με καταλήψεις των ανενεργών εργοστασίων, φυλάκιση των ιδιοκτητών τους, αλλά και στρατιωτικές ασκήσεις για να αντιμετωπιστεί όπως είπε πιθανή ξένη απειλή.

 

Νίκολας Μαδούρο

Η αντιπολίτευση πιέζει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε, να ανακληθεί το διάταγμα που του δίνει εκτεταμένες εξουσίες.

Το πολιτικό χάος συνεχίζεται ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα και ο Νίκολας Μαδούρο, το Σάββατο, δήλωσε ότι, στο πλαίσιο του διατάγματος που του δίνει εκτεταμένες εξουσίες, επεξεργάζεται ένα σχέδιο κατάληψης των εργοστασίων που είναι ανενεργά, αλλά και φυλάκισης των ιδιοκτητών τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, μιλώντας σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του, κατηγόρησε την αστική τάξη και τους επιχειρηματίες πως σαμποτάρουν τη χώρα σταματώντας την παραγωγή στα εργοστάσιά τους.

Απείλησε, ακόμη, με κατάληψη των εργοστασίων που έχουν σταματήσει την παραγωγή και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες τους πως κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Τον περασμένο μήνα ο μεγαλύτερος διανομέας φαγητών και ποτών, Empresas Polar, έκλεισε το τελευταίο σε λειτουργία εργοστάσιο με την αιτιολογία πως δεν είχε κεφάλαια για να αγοράσει πρώτες ύλες.

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Polar και άλλες εταιρείες πως προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα επιδεινώνοντας τις ελλείψεις σε αγαθά από τρόφιμα έως φάρμακα, αλλά και χαρτί τουαλέτας.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση οργάνωσε μια προσπάθεια να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να ανακληθεί το διάταγμα που δίνει περισσότερες εξουσίες στον Μαδούρο.

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας απαιτούν να επικυρωθούν οι 1,8 εκατ. υπογραφές που έχουν μαζευτεί και να διεξαχθεί το δημοψήφισμα κανονικά.

Ο Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν εμποδίσετε τη δημοκρατική οδό δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη χώρα. Η Βενεζουέλα είναι μια βόμβα που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή».

Σύμμαχοι του Νικολάς Μαδούρο, πάντως, αναφέρουν ότι οι υπογραφές που έχουν μαζευτεί προέρχονται από νεκρούς, ανήλικους και παράτυπος μετανάστες με την αντιπολίτευση να αρνείται τις κατηγορίες.
Πηγή efsyn.gr

Comments are closed.