Κουβέλης: Αν μου προταθεί να μπω στην κυβέρνηση, το συζητάω

Κουβέλης

Συνέντευξη στον Κοτρώτσο στα Παραπολιτικά 90.1 Fm

 

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας του με την κυβέρνηση  

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν έχω κάνει απολύτως καμία συζήτηση. Εκείνο το οποίο πράττω εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι θέλω να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου για αυτό και με ένα δημόσιο λόγο λέω τις απόψεις μου, προωθώ προτάσεις οι οποίες πρέπει να υπάρξουν αλλά σε ότι αφορά τη συμμετοχή μου ή τη μη συμμετοχή μου σε νέο κυβερνητικό πιθανόν σχήμα, δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Δεν έχω κάνει καμία τέτοια συζήτηση.

 

Ερωτηθείς αν είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό

 

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με τον πρωθυπουργό είχα μια επικοινωνία πριν από 25 ημέρες με ένα μήνα η δε συζήτησή μας αφορούσε όλα εκείνα τα οποία έχουν σχέση με την πορεία των πραγμάτων αναφορικά και με το τότε πρώτο Eurogroup και εν συνεχεία βέβαια το Eurogroup το οποίο θα γίνει στις 24 του μηνός. Τα ζητήματα της αξιολόγησης, τα ζητήματα της πορείας της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα απετέλεσαν, όσες φορές μίλησα με τον πρωθυπουργό, το περιεχόμενο της συζήτησής μας. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.

 

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την εξέλιξη στο θέμα της αξιολόγησης και του χρέους

 

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχω την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 24ης  θα πάει καλά και θα υπάρξει και η πρώτη αξιολόγηση. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση του καταλόγου για τα πρόσθετα μέτρα τα οποία θα υπάρξουν κυρίως αναφορικά με τον ΦΠΑ. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, για την ελάφρυνση του χρέους, για την αναθεώρηση του χρέους- δεν είναι τυχαία η αναφορά μου σε όρους που χρησιμοποιούνται- πιστεύω ότι θα αρχίσει αμέσως μετά. Και θα αρχίσει αμέσως μετά γιατί είναι πια κοινός τόπος μεταξύ των δανειστών και ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο χρώμα που μπορεί να έχει η άποψη κάποιων από αυτούς ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Πολλές απόψεις έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι αναφορικά με την αναθεώρηση ή την αναδιάρθρωση ή την ελάφρυνση του χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζεται έντονα πια και μέσα στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να πάρει η Κεντρική τράπεζα τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ προκειμένου να τα εντάξει στο χαμηλότερο επιτόκιο. Έντονα συζητείται και αυτό και κάθε περίπτωση είναι πολλοί, μα πάρα πολλοί περισσότεροι σήμερα μέσα στην Ευρώπη που συζητάνε την αναθεώρηση και την ελάφρυνση του χρέους και πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει άμεσα. Βεβαίως δεν θα τελειώσει το θέμα από τη μια μέρα στην άλλη αλλά έχω την εκτίμηση ότι μέσα στο 2016 είναι δυνατόν να βρεθούμε πάρα πολύ κοντά στην αναθεώρηση του χρέους.

 

ΔΗΜ: Πως βλέπετε τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ. Φαίνεται ότι η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ στεγάζονται πλέον κάτω από μια λογική πιο κοντά στο Σημιτικό εκσυγχρονισμό.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι ότι έχει απομείνει από τη ΔΗΜΑΡ γιατί η πλειονότητα των παλαιών μελών και των στελεχών δεν βρίσκεται στη ΔΗΜΑΡ, είναι όλα ενταγμένα στην ενωτική κίνηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά το εναπομείναν κομμάτι πράγματι ουσιαστικά έχει αφομοιωθεί από το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο χώρος του Κέντρου, ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν είναι γεωγραφικός χώρος και πολιτικά δεν έχει προσδιοριστεί από όλους εκείνους που προωθούν την συμπαράταξη και στο βαθμό που η λεγόμενη Κεντροαριστερά παραμένει σταθερά το άρμα ενός ιδιότυπου νεοφιλελευθερισμού διανθισμένο με έναν ασαφή μεταρρυθμισμό δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί και να εκφράσει πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι εδώ και καιρό έχει στη χώρα μας αρχίσει να διαμορφώνεται ένας διπολισμός.

Από τη μια μεριά η φιλελεύθερη εκδοχή και από την άλλη ο άλλος πόλος της προοδευτικής πορείας, εξέλιξης και διακυβέρνησης του τόπου και εκεί ο καθένας πρέπει να προσδιορίσει τη θέση του. Στο πλαίσιο αυτού του προωθούμενου από τα πράγματα διπολισμού και όχι κομματισμού δεν μπορεί κανείς να μένει ουδέτερος. Και στο βαθμό που αυτή την ώρα η προωθούμενη λεγόμενη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην καλύτερη περίπτωση θέλει να έχει μια ουδετερότητα απέναντι στα πράγματα νομίζω ότι δεν αντιστοιχείται στις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις της χώρας και της κοινωνίας.

 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να έρθει πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είπα για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα διαμορφωθεί στην πορεία την εξελικτική με μεγαλύτερη ένταση. Δεν μπορεί ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ο χώρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παραμένει και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.

ΔΗΜ: Ναι αλλά ακούσατε πόσο καταγγελτικός και σκληρός ήταν ο λόγος πχτου κ. Βενιζέλου εναντίον του Τσίπρα και της κυβέρνησης άρα κάποιοι καίνε τις γέφυρες

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς γιατί ο προσδιορισμός του τι είναι Κεντροαριστερά, ποια σοσιαλδημοκρατία θέλει να υπηρετήσει είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και για όλους εκείνους οι οποίοι αναφέρονται και θέλουν να προωθηθεί και να συγκροτηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ερωτηθείς ποια θα ήταν η απάντησή του στο πιθανό αίτημα του πρωθυπουργού για συστράτευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα το συζητήσω..

Comments are closed.