Όταν η Μαρία Χούκλη «συνομίλησε» με τον Σεφέρη

Χούκλη

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της δημοσιογράφου

Η σχέση της Μαρίας Χούκλη με τα βιβλία και το διάβασμα δεν εξαντλείται στις δύο εξαιρετικές εκπομπές που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν «Ομιλείτε ελληνικά» και «Για μια θέση στο ράφι»… Η πορεία της στη δημοσιογραφία και η στάση ζωής που έχει επιλέξει προδίδουν άνθρωπο που ζει και αναπνέει με τα βιβλία και το διάβασμα… Κάτι σαν οξυγόνο! Ωστόσο για πρώτη φορά περνάει στην… απέναντι όχθη και υπογράφει το δικό της βιβλίο με τίτλο «Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ τον Ιούλιο.

 

Ακόμα όμως και σε αυτή την πρώτη της συγγραφική απόπειρα όπως προδίδει ο τίτλος, αλλά και ένα απόσπασμα που δημοσιεύει η εκδότρια Αναστασία Λαμπρία (διαβάστε στη συνέχεια), η Μαρία Χούκλη «επιφυλάσσει» για τον εαυτόν της ρόλο δημοσιογράφου, υποβάλλοντας τις ερωτήσεις στη φανταστική συνέντευξη με τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη!

 

Ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου της Μαρίας Χούκλη που ανάρτησε στο Facebook η συνεκδότρια του ΠΟΤΑΜΟΥ, Αναστασία Λαμπρία:

Πρώτη μικρή (αλλά πυκνή) γεύση από το βιβλίο της Μαρίας Χούκλη «Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη» που θα κυκλοφορήσει από τον Ποταμό τον Ιούλιο και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Μαρία Χούκλη / Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη

 

-Κύριε Σεφέρη ξαφνιαστήκατε που σας απέδωσαν την ιδιότητα του χορηγού αισιοδοξίας; Μπορείτε να αισιοδοξείτε στις μέρες μας;

 

Γ.Σ: Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας. Το σπουδαίο δεν είναι ν’αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει.

 

-Στους πολιτικούς πιστεύετε;

 

Γ.Σ: Είναι πιό εύκολο να περάσει καμήλα απο την τρύπα βελόνας, παρά Έλληνας πολιτικός να καταλάβει την Ελλάδα .Στη βάση κάθε συζήτησης εξυπακούεται ένα σιωπηρό συμβόλαιο. Χωρίς αυτό έχουμε ίσως πολλούς παράλληλους μονολόγους, αλλά δεν έχουμε διάλογο. Για την ώρα, είμαστε η χώρα των παράλληλων μονολόγων.

 

-Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, αναφερόμενος στην αγάπη σας για τη μουσική, χρησιμοποίησε την έκφραση “δεύτερη παιδεία”. Συμφωνείτε;

 

-Γ.Σ: Αν ήμουν ελεύθερος θα πήγαινα στο Παρίσι να σπουδάσω μουσική. Αν ήμουν μουσικός θα’ γραφα μια μουσική που θα λεγότανε Το ρολόι και η αργοναυτική εκστρατεία: πέντε έξι πνευστά, το σιδερένιο τρίγωνο και τα κύμβαλα (δεν ξέρω τα σωστά τους ονόματα). Θα ’ταν η θάλασσα, τα κουπιά, και ο ήχος του ρολογιού θα ’ρχότανε a contrattempo να τα χαλάσει όλα…

Το κείμενο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Ποταμός».

 

Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο της Μαρίας Χούκλη «Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη»… Και για έναν επιπλέον λόγο, διότι φέρνει στη μνήμη έντονο άρωμα από έναν μεγάλο – πλην άγνωστο στο ευρύ κοινό, πεζογράφο της Θεσσαλονίκης τον Στέλιο Ξεφλούδα που «δίδαξε» στην ελληνική λογοτεχνία τον εσωτερικό μονόλογο!

Comments are closed.