Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

ΕΡΤ3

…από την ΕΡΤ3

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η ΕΡΤ3 αφιερώνει το βράδυ της Τρίτης, 21ης Ιουνίου 2016, στη μουσική με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπομπή, ντοκιμαντέρ και μαγνητοσκοπημένη συναυλία συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Στις 20:00, μεταδίδεται το «Balkan Express» του Θόδωρου Καλέση με το επεισόδιο με τίτλο: «Από τα χάλκινα στη ροκ – Φεστιβάλ μουσικής και μπύρας Vranje Νότιας Σερβίας». Η εκπομπή ανακαλύπτει μουσικά μονοπάτια των Βαλκανίων. Ξεκινώντας από τον τσιγγάνικο μαχαλά στo Vranje της νότιας Σερβίας και ακολουθώντας τη φημισμένη ορχήστρα του Εκρέμ Μαμούτοβιτς, η τηλεοπτική «ταχεία» της ΕΡΤ3 φτάνει στο 50ο Φεστιβάλ Μουσικής της Γκούτσα.  Η Γκούτσα  είναι ένα μικρό χωριό της κεντρικής Σερβίας που για λίγες μέρες το χρόνο μεταμορφώνεται σε ‘‘Woodstock’’ της βαλκανικής μουσικής, συγκεντρώνοντας περίπου 1 εκατομμύριο κόσμο από όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, στο Βελιγράδι διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας, όπου στη σκηνή κυριαρχεί η ροκ μουσική, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή των βαλκανικών ακουσμάτων.

Στις 22:00, μεταδίδεται το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Το Έβδομο Σουίνγκ» (The Seventh Swing) του Yves Billon παραγωγής Les Films du Village (1997). Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ομάδα Lubat, μια ομάδα σουίνγκ που θέλει να φτάσει τα άστρα έχοντας τα πόδια στη γη. Τα μέλη της δεν μπορούν να μείνουν ήσυχα. Θέλουν να ακουστούν. Τα πάντα είναι οργανωμένα από τους κατοίκους της Uzeste και διευθύνονται από έναν από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς της τζαζ που έχει το χάρισμα να κάνει τις εικόνες ήχους, λέξεις και κινήσεις.

Στις 23:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» σε έρευνα –σενάριο Γιώργου Σκαμπαρδώνη και σκηνοθεσία Γιάννη Σανιώτη. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται η βαθιά και μοιραία σχέση του Βασίλη Τσιτσάνη και του έργου του με την πόλη. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε τροφός και μούσα του Βασίλη Τσιτσάνη. Το ντοκιμαντέρ με παλαιά και νεότερα, άγνωστα στοιχεία και συνεντεύξεις, καταγράφει τη διαδρομή του λαϊκού συνθέτη στα σοκάκια και μέσα στην ψυχή της: από το Τάγμα Τηλεγραφητών στον εφιάλτη της Κατοχής, στη γνωριμία της γυναίκας του, στο γάμο, και στην αέναη επιστροφή του στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, όπου, όπως δήλωσε και ο ίδιος, στα δύσκολα χρόνια, έβγαλε τον καλύτερο μουσικό κόσμο του. Ο Τσιτσάνης εμπνεύστηκε από τη Θεσσαλονίκη και την τραγούδησε με πάθος. Εδώ έγραψε το πιο σημαντικό μέρος του έργου του, που έδωσε ισχυρή ώθηση και νέα τροπή στο λαϊκό τραγούδι, εξευγενίζοντάς το και  κάνοντάς το αγαπητό σε όλο τον κόσμο, για πάντα.

Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, μεταδίδεται η συναυλία κλασικής μουσικής «Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Κύκλος Μπετόβεν – Ημέρα της Ευρώπης», που μαγνητοσκοπήθηκε στις 9 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ο.Θ με διευθυντή ορχήστρας τον Γεώργιο Βράνο παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125 του Μπετόβεν. Η τηλεσκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μπότσου και η παραγωγή του Θεόδωρου Τσέπου.

Comments are closed.