Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα προς μια δίκαιη ανάπτυξη

Προσφώνηση Τσίπρα και αντιφώνηση Γιούνκερ κατά την υποδοχή στο Μαξίμου

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ελλάδα. Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας. Επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά  και για την Ευρώπη. Αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είναι κρίσιμη στιγμή  για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας  και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό. Ελπίζω, αλλά είμαι και βέβαιος, ταυτόχρονα, ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας επιλογές, σε παρόμοια δύσκολες στιγμές πέρυσι, με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και από εδώ και στο εξής, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας.

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Φυσικά, κύριε Πρωθυπουργέ, την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα. Και στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολύ συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουμε τις γωνίες και να ρυθμίσουμε τα πράγματα.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι βεβαίως ικανοποιητική. Και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι΄ αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου.
Όπως έλεγα και προ ολίγου στον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δεν είναι τίμημα το οποίο καλείται να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και με τον όρο «Βρυξέλλες», μέσα σε αυτό τον όρο, εμπερικλείονται διάφορες έννοιες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο «Βρυξέλλες» με τον όρο «Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Εγώ θα ήθελα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Και φυσικά εργαζόμαστε για τους Έλληνες που είναι εδώ παρόντες.
Όμως, εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, και εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε για τους νέους, γι αυτούς που αποτελούν την ελπίδα, τη μελλοντική γενιά για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό, διότι, εξ ορισμού, και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο, μεγάλο έθνος.
Και θα πρέπει, επομένως, η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα ελληνικό κράτος πιο ισχυρό, πιο καλά οργανωμένο. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ξέρω, όμως, ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Και στη συνέχεια, θα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της μετανάστευσης. Είναι η πρώτη φορά, που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, γιατί όλα έχουν ρυθμιστεί. Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν έχουν όλα γίνει ακόμα. Και συνεπώς, το μεγάλο αυτό θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις μου σήμερα με τον Αλέξη είναι όλο αυτό το πλαίσιο που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.
Και δράττομαι της ευκαιρίας, ενώπιον του Αλέξη, να εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Και κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο τμήμα, το πιο ευπαθές στρώμα της ελληνικής κοινωνίας.
Ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να φανταστεί ή μάλλον δύσκολα φαντάζεται και αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει ο Έλληνας. Και δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους και τη βούλησή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα.
Για μιαν ακόμη φορά ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Άλλωστε, αλλάξαμε τα πράγματα, διότι συζητήσαμε για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων και υπευθύνων. Και έχω πάρα πολλές αναμνήσεις.  Κακές και  πάρα πολύ καλές επίσης!
Σας ευχαριστώ.

Comments are closed.