Σοκ στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι πρώτες αντιδράσεις

 

Σοκαρισμένη, έκπληκτη, ή στην καλύτερη περίπτωση μουδιασμένη, εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας το μέλλον της ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά.

Τουσκ

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

Για νίκη του παρελθόντος επί του μέλλοντος, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για τη νίκη της γενιάς της Αυτοκρατορίας επί της γενιάς του Erasmus – μια νίκη του παρελθόντος επί του μέλλοντος. Λυπηρό για την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανακοίνωσε το πρωί συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ με θέμα την αποφυγή μία «αλυσιδωτής αντίδρασης», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ZDF πως «η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί».

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε πραγματικό πανικό στη Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ, μετέβη το πρωί της Παρασκευής στην Καγκελαρία και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο είχε σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε. Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε την Ευρώπη «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών».«Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει να καναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον», έγραψε ο Ερό στο Τwitter εκφράζοντας «τη θλίψη του για το Ηνωμένο Βασίλειο»

Στην Ιταλία, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι με τον υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Iνιάτσιο Βίσκο, για την εκτίμηση της όλης κατάστασης που διαμορφώνεται μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας».

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει «μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης. «Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

«Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία», σημείωσε. Ο Ρούτε, οι Φιλελεύθεροι του οποίου έρχονται δεύτεροι μετά το Κόμμα για την Ελευθερία του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μακρά και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα αντιδράσουν οι βρετανικές αρχές στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού.

«Σοκαρισμένος» και «έκπληκτος» από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς. «Οταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά είναι αναγκαίο να αναδιαταχθεί γρήγορα, εάν δεν θέλει ένα τέτοιο δημοψήφισμα να επαναληφθεί σε μία άλλη χώρα-μέλος, όπως επίσης θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ και η ταχύτητα και οι διαστάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι τεράστιες. Για την αναδιάταξη της ΕΕ θα πρέπει κανείς να εργαστεί με νηφαλιότητα, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε άλλες χώρες.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. «Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015. «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε.

Να γίνει «πιο ευέλικτη και λιγότερη γραφειοκρατική» κάλεσε σήμερα την ΕΕ ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα υπογραμμίζοντας πάντως πως η έξοδος της Βρετανίας δεν είναι το τέλος της ΕΕ. «Παρά την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί από εμάς (…) πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου και οπωσδήποτε όχι το τέλος της ΕΕ», ανέφερε ο Σομπότκα στη σελίδα του στο Facebook. «Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι γιατί έφυγε η Βρετανία, αλλά γιατί το ευρωπαϊκό σχέδιο χρειάζεται να υποστηριχθεί πολύ περισσότερο από τους πολίτες», συνέχισε.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.