Πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία

Διαζύγιο – εξπρές θέλουν οι ευρωπαίοι

 

Μια άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την παρουσία του Βρετανού προέδρου Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε για την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για να συζητηθεί το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από το πρώτο «μούδιασμα» οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνουν ότι το «διαζύγιο» πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό.

Πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Τουσκ στην εν λόγω σύνοδο θα συζητηθεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύνοδος κορυφής των «28» αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον θα ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ομολόγους του κατά τη διάρκεια του δείπνου, ανέφερε ο Τουσκ σε επιστολή του στην οποία αναλύει την ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου αυτής.

Οι «κορυφαίοι» αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και ημέρες ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τη Βρετανία και ότι το «έξω σημαίνει έξω».
Μετά την συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για γρήγορη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχο σχόλιο έκανε σε γερμανικό δίκτυο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέροντας ότι θα ήθελε η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως. «Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μια ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα του Brexit. Στο πλαίσιο των… έντονων διπλωματικών επαφών, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Παρίσι.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Η Κομισιόν παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό την δραματική καταμέτρηση των ψήφων του βρετανικού δημοψηφίσματος και τα φώτα στο κτίριο των Βρυξελλών ήταν αναμμένα, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι, μέχρι το πρωί.

Μετά από τη συνάντηση του «κουαρτέτου» των προέδρων της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σούλτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν μήνυμα ενότητας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «λυπηρό αλλά σεβαστό».

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο Βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε γι αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.

Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο αλλά είμαστε ενωμένοι, θα παραμείνουμε ισχυροί και θα υπερασπιστούμε τις αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η ένωση με τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσει, είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας επ’ αυτής της βάσης. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει αποτελεσματική την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει, χωρίς λόγο, την αβεβαιότητα. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης, αναφέρεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ομαλά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά «όχι» και αποχώρησε απο την αίθουσα Τυπου χειροκροτούμενος.

Νωρίτερα, «σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία είχε αποκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο, πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

«Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.