«Κυβέρνηση σε ένα μήνα» υπόσχεται ο Ραχόι

Αισιόδοξος πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του εμφανίστηκε σήμερα ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μία ημέρα μετά την μεγάλη νίκη του στις εθνικές εκλογές, η οποία ωστόσο δεν του εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Ραχόι

Ο Ραχόι, του οποίου το κόμμα πρώτευσε, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, δεν κατορθώνει με τους 137 βουλευτές του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα στερείται δυνατότητας να κυβερνήσει βασιζόμενος και στους «φυσικούς» πολιτικούς συμμάχους του, καθώς οι μόνοι που θα μπορούσαν να συμπράξουν, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με τους 32 βουλευτές τους, δεν μπορούν να του πορίσουν τον πολυπόθητο αριθμό της πλειοψηφίας των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Πλέον το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή (καίτοι όχι απίθανη), είναι να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα αναγκαία και κρίσιμα νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχυ της πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

«Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», πρόσθεσε ο μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής βραδιάς, η οποία αποτέλεσε ένα ακόμη «Βατερλό» των δημοσκοπήσεων αλλά και των exit polls που ήθελαν τον αριστερό συνασπισμό Unidos Podemos να αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Όμως και ένα μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σε μία αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης των Σοσιαλιστών που απέκλειαν αυτήν την επιλογή.
«Πιστεύω πως, το ταχύτερο δυνατόν, πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ο Γκιγιέρμο Φερντάντες Βάρα, πρόεδρος της περιοχής Εστρεμαδούρα και μια σημαντική φωνή στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Αυτό είναι που μας είπαν οι ψηφοφόροι και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε», είπε.

Οι δηλώσεις Βάρα έρχονται σε αντίθεση με εκείνες άλλων στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι έλεγαν νωρίτερα ότι δεν θα στηρίξουν τον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό, λίγες ώρες μετά τη νίκη του με ποσοστό 33% των ψήφων.

Στον αντίποδα, χαμένοι οι Podemos, που μίλησαν για «κακό αποτέλεσμα που επιβραδύνει την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα», καθώς τελικά μαζί με την Ενωμένη Αριστερά εξασφάλισαν μόλις δύο έδρες περισσότερες απ’ ό,τι είχαν μόνοι τους τον Δεκέμβριο (71 από 69) και ποσοστό 21,1%, αλλά και το νεοφιλελεύθερο κόμμα Πολίτες που έχασε οκτώ έδρες, συγκεντρώνοντας 32 και ποσοστό 12,9%.

Ανακουφισμένος ο επιχειρηματικός κόσμος
Τη λύση αυτού του Γόρδιου Δεσμού που θα οδηγήσει την Ισπανία στον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτεί και ο επιχειρηματικός κόσμος. Μιλώντας στο ΑΠΕ και στον απεσταλμένο του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαβιέρ Βέγα, δήλωσε πως οι οικονομικοί κύκλοι ανακουφίσθηκαν από το αποτέλεσμα.

«Μολονότι δεν έγινε κατορθωτό να επιτύχει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από εκείνη που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο. Το τοπίο ξεκαθάρισε κάπως», τόνισε.

«Η μεγάλη επιτυχία που όλοι προέβλεπαν για τους Unidos Podemos, με γνώμονα τη στάση τους απέναντι στις Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με την συναισθηματική πράξη των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, είχε δημιουργήσει πανικό στους οικονομικούς κύκλους για το τι μέλλει γενέσθαι», πρόσθεσε.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.