Δραματικές ώρες στα Δερβενοχώρια

Φωτιά

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

 

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ είχαν σταματήσει  να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης λόγω της νύχτας.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχε εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις.

Το ένα μέτωπο εξελισσόταν προς την πλευρά των οικισμών Πάνακτο, Πράσινο και Λεύκα, ένα νότια της Στεφάνης και ένα ακόμα προς τα ανατολικά, προς τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια Φράγκου.

Αξιωματικοί του Π.Σ. διευκρίνιζαν ότι δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στην περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα άνοιγαν δρόμους προς τις εστίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν και να ανακόψουν την πορεία τους, μέχρι το πρωί που θα αρχίσουν πάλι να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Το θετικό είναι ότι μαζί με το σκοτάδι κόπασαν και οι άνεμοι και έτσι είναι λίγο πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, όμως το απόγευμα η αλλαγή των ανέμων σε νοτιάδες ενίσχυσε τη φωτιά το βορειοδυτικό μέτωπο προς Οινόη.

Το βράδυ, μάλιστα, οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, από αποθήκες πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται στην περιοχή.

Επί τόπου παρέμεναν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 113 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες και 16 οχήματα των δήμων.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης συντόνιζαν επιτόπου οι δύο υπαρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγοι Βασίλειος Καπέλιος και Αθανάσιος Σερεντέλλος.

Η φωτιά καίει την περιοχή εδώ και τρεις ημέρες

Το βράδυ της Κυριακής εκτυλίχθηκε θρίλερ με καναντέρ που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Την ώρα που το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 βρισκόταν στον αέρα, έκανε απότομο ελιγμό αδειάζοντας τα νερά που είχε φορτώσει σε σημείο που δεν καιγόταν από τη φωτιά. Οι δύο χειριστές, πιθανότατα εντόπισαν κάποιο πρόβλημα στο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μία απότομη αναγκαστική προσγείωση.

Ευτυχώς, απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.