2011 οι καρδιακοί παλμοί στα ΜΜΕ

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ εισέρχονται στη νέα χρονιά γνωρίζοντας ότι θα είναι η χειρότερη για τον κλάδο τα τελευταία 25 χρόνια. Μετά από ένα κύκλο απίστευτης διόγκωσης της εγχώριας mediaκης βιομηχανίας με χιλιάδες τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και έντυπα να στριμώχνονται στην μικρομεσαία ελληνική αγορά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που κάνει την επιβεβλημένη μεν διόρθωση και εξομάλυνση να γίνεται δυστυχώς με πολύ μεγάλες ταχύτητες και πολύ άγρια.
Το δεύτερο εξάμηνο το 2010 μαζικοποιήθηκαν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών αλλά και το κλείσιμο πολλών Μέσων ενημέρωσης κυρίως στον έντυπο τομέα. Στον τηλεοπτικό στίβο όλα τα κανάλια περιόρισαν στο ελάχιστο το κόστος του προγράμματος, ενώ το Alter παλεύει να παραμείνει on air, αλλά αν τελικά τα καταφέρει θα πρέπει να απολυθούν τα 2/3 του προσωπικού.
Στις εφημερίδες γίνεται η μεγάλη σφαγή αφού ακόμη και τα μεγάλα και κραταιά μέχρι πρότινος μαγαζιά κλείνουν εφημερίδες, περιοδικά και ένθετα απολύοντας μαζικά προσωπικό. Δυστυχώς η κατάσταση όχι μόνο δεν αναμένεται να μεταβληθεί τη νέα χρονιά αλλά αντίθετα θα ενταθούν τα προβλήματα αφού οι τραπεζικές κάνουλες δείχνουν να έχουν κλείσει για τα καλά και για όλους. Η ΕΣΗΕΑ προσπαθεί με εξαιρετικά ανεδαφική στρατηγική να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση εργασίας, φυσικά δεν τα καταφέρνει και τελευταία ευκαιρία είναι στις 12 Ιανουαρίου. Ακόμη όμως και αν τελικά επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τους εκδότες τόσο η τραγική κατάσταση όλων των επιχειρήσεων Τύπου όσο και το ευνοϊκό πλέον για τους επιχειρηματίες νομικό και πολιτικό περιβάλλον για περικοπές μισθών και απολύσεις μάλλον θα ακυρώσει επί του πρακτέου όποια συμφωνία και αν υπογραφεί. Πολύ φοβόμαστε ότι από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς η mediakη ειδησεογραφία θα κυριαρχείται από αποφάσεις για απολύσεις ή για κλείσιμο επιχειρήσεων.

Comments are closed.