Η τουρκική Βουλή θα αποφασίσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN

«Θα χρειαστεί μια κοινοβουλευτική απόφαση για να αναληφθεί δράση. Ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από το κοινοβούλιο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN παρά τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν στην Άγκυρα, ΕΕ και ΗΠΑ.

Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι επαφίεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει σε ισχύ τη θανατική ποινή στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι εάν προχωρήσει στην έγκριση ενός νομοσχεδίου για αυτό, ο ίδιος θα κυρώσει τον νόμο, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.

«Θα χρειαστεί μια απόφαση του κοινοβουλίου για να αναληφθεί δράση (…). Ως πρόεδρος θα εγκρίνω όποια απόφαση λάβει το κοινοβούλιο», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN.

Σε σχόλιο για τους «εγκέφαλους» του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός πιστεύει ότι «αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν». «Γιατί να τους κρατάω και να τους ταϊζωστη φυλακή για χρόνια;» πρόσθεσε.

Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι τα επίσημα έγγραφα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία καταγγέλλει ότι ο Γκιουλέν οργάνωσε το πραξικόπημα. Εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία,  επισημαίνοντας σε κοινή ανακοίνωση την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και οι ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει ότι  «αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι’ αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα».

«Καμπανάκι» και από τον ΟΗΕ

O σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η διασφάλιση της διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης είναι κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση της Δημοκρατίας στην Τουρκία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα κι ενώ οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, έχουν τεθεί υπό κράτηση και σχεδόν 9.000 αστυνομικοί, στελέχη της στρατοχωροφυλακής και δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

«Η συνταγματική τάξη πρέπει να προστατεύεται απόλυτα σε συμφωνία με τις αξίες της Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ αυτών τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και την διασφάλιση διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης» επισήμανε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ.

«Αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμης σημασίας για την διαφύλαξη της δημοκρατίας στην Τουρκία και την σταθερότητά της στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παραμένουν σθεναρά στο πλευρό της Τουρκίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου» συνέχισε ο Χακ.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή της θανατικής ποινής, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που την έχουν καταργήσει δεν μπορούν να την επαναφέρουν.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.