Τερέζα Μέι: «Θα ενέκρινα επίθεση με πυρηνικά όπλα»

Τερίζα Μέι

Συγχαρητήρια…

 

Υπέρ της ανανέωσης του πυρηνικού εξοπλισμού Trident ψήφισε η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Όταν η Τερίζα Μέι, που μίλαγε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στην Βουλή των Κοινοτήτων, ρωτήθηκε εάν θα ενέκρινε επίθεση που θα σκότωνε δυνητικά μέχρι και 100.000 ανθρώπους απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Πρόσθεσε ότι η ουσία των αποτρεπτικών μέτρων, όπως η ύπαρξη πυρηνικού εξοπλισμού είναι ότι «οι εχθροί μας πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε».

Μετά από σύσκεψη πέντε ωρών, η απόφαση πάρθηκε υπέρ με πλειοψηφία 355 ψήφων (472 υπέρ και 117 κατά). Με εξαίρεση έναν μονάχα βουλευτή, το σύνολο των Σκωτσέζων ψήφισαν κατά του προγράμματος, πράγμα που ενισχύει τις φωνές που μιλούν για ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Εργατικοί εμφανίσθηκαν διασπασμένοι.

Η Τερίζα Μέι είπε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, καθώς πιστεύει ότι η πυρηνική απειλή όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά έχει ενισχυθεί. Δήλωσε επίσης ότι η εναντίωση των Σκωτσέζων βουλευτών στο πρόγραμμα θα στοίχιζε τις δουλειές πολλών συμπατριωτών τους που στηρίζονται στο πρόγραμμα αυτό.

Τα υποβρύχια τύπου Βάνγκαρντ βρίσκονται στη ναυτική βάση στον ποταμό Κλάιντ της Σκωτίας. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ζήτησε την απομάκρυνση των πυραύλων από τη Σκωτία, λέγοντας ότι τα όπλα αυτά είναι «ανήθικα» και η παραμονή τους στον ποταμό Κλάιντ εναντιώνεται στις επιθυμίες των Σκωτσέζων και αποτελεί ένδειξη δημοκρατικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών 140 βουλευτές στήριξαν την ανανέωση του πυρηνικού προγράμματος, ενώ 47 ψήφισαν εναντίον του, ανάμεσά τους και ο αρχηγός του κόμματός Τζέρεμι Κόρμπιν. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγόρησε αυτά τα μέλη των Εργατικών ότι σπεύδουν να υπερασπιστούν τους εχθρούς της χώρας.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.