Η παρέμβαση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή

Θεοχαρόπουλος…για την τροπολογία για το ΕΚΑΣ και για το σημείωμα της κυβέρνησης για τη “χορηγία” του ταξιδιού

 

Η πρώτη παρέμβαση για την τροπολογία του ΕΚΑΣ, 2 ώρες πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και ενώ δεν είχε κατατεθεί η τροπολογία:
«Ακούσαμε πριν από λίγο τον κ. Κατρούγκαλο να λέει πως η τροπολογία για το ΕΚΑΣ κατατίθεται. Σε λίγο τελειώνουμε και ο υπουργός λέει ακόμη κατατίθεται, είμαστε ακόμα σε τέτοιο χρόνο. Δεν την έχουμε την τροπολογία. Ακούσαμε τον υπουργό να λέει ότι το 40 με 70% των απωλειών του ΕΚΑΣ καλύπτονται με αυτή την τροπολογία. Να θυμίσω, 158.000 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, και συνολικά 400.000 θα το χάσουν στα επόμενα δύο χρόνια. Μας είπε δηλαδή ότι με αυτές τις ρυθμίσεις περίπου 200.000 δικαιούχοι δεν θα το χάσουν. Δεν είναι αλήθεια! Κάτι συμβαίνει με τους υπολογισμούς σας! Μας είπε ο Υπουργός ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στη συνέχεια μας είπε ότι ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου. Μα η ασφαλιστική αλλαγή που έγινε –αντιμεταρρύθμιση σύμφωνα με εμάς- ήταν για να βρεθούν 1,8 δις ευρώ τα οποία συμφωνήθηκαν στην διαπραγμάτευση του Ιουλίου. Στη ίδια διαπραγμάτευση μας είπε πως συμφωνήθηκε να καταργηθεί και το ΕΚΑΣ, συνεπώς είναι ακριβώς προϊόν αυτή της αλλαγής της οποίας έκανε στο ασφαλιστικό ο κ Κατρούγκαλος. Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ. Και όλα τα άλλα που ακούσαμε στο συγκεκριμένο θέμα και από τον πρωθυπουργό και σήμερα από τον υπουργό είναι σκόρπιες σκέψεις! Είναι σαν να πας να σβήσεις την φωτιά της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα ποτήρι νερό! Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η δεύτερη παρέμβαση για την τροπολογία του ΕΚΑΣ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση όταν κατατέθηκαν 5 τροπολογίες:
«Ήρθατε σήμερα και παρουσιάσατε μία τροπολογία το μεσημέρι η οποία δεν είχε κατατεθεί. Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, όχι μόνο δεν έχει σχέση με τις τροπολογίες που κατατίθενται τη νύχτα, αυτή δεν κατατέθηκε ούτε καν χθες τη νύχτα. Κατατέθηκε την ώρα της τελικής δευτερολογίας του κ. Παρασκευόπουλου, λίγο πριν τελειώσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μία τροπολογία στην οποία εμείς έχουμε ασκήσει συγκεκριμένη κριτική όχι με την ουσία των διευκολύνσεων, αλλά για την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και επειδή σας άκουσα να μιλάτε για την ουσία, την κατάργηση του ΕΚΑΣ την αποφασίσατε τον Ιούλιο στη διαπραγμάτευση. Δεν θυμάμαι βέβαια τον Σεπτέμβριο να ανακοινώσατε προεκλογικά ότι θα καταργήσετε το ΕΚΑΣ, να είναι στο πρόγραμμά σας ότι με βάση τις αποφάσεις του Ιουλίου ότι θα το καταργήσετε. Και κατηγορήσατε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι ψήφισε τη συμφωνία του Αυγούστου όταν τη φέρατε εδώ και δεν είχατε την πλειοψηφία και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρωζώνης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, χθες, είπε ο πρωθυπουργός στο δημόσιο διάλογο ορισμένα πράγματα και εσείς καταθέσατε μία τροπολογία την ώρα της τελικής δευτερολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση. Αυτό που θέλω να σας πω και σε εσάς κ. Παρασκευόπουλε, και το ζητάμε και τώρα, είναι να μην γίνει δεκτή. Να μην γίνουν δεκτές όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν την ώρα της δευτερολογίας λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση, και οι 5, και μπορούν να μην γίνουν δεκτές από τον Υπουργό. Και βεβαίως την Τρίτη να συζητηθούν αναλυτικά. Διότι υπάρχει ολομέλεια. Αναδρομικά μπορεί να ισχύσει από τη Δευτέρα, γιατί ακούσαμε ότι το πρόβλημά σας είναι η 1η Αυγούστου. Και για να είμαι σαφής απέναντί σας και με αυτές τις ελάχιστες διευκολύνσεις που φέρνετε εμείς σκοπό έχουμε να την ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία με αυτό που συζητάμε να προστατέψουμε όλοι μας και αναφέρομαι και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προστατεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Κανονικά θα έπρεπε αγαπητοί συνάδελφοι να το ζητήσετε και εσείς. Να ζητήσετε από τον υπουργό να το καταθέσει την Τρίτη στην ολομέλεια να κατατεθούν αυτές οι πέντε τροπολογίες. Και σας λέμε ότι ακόμα και αυτήν –σας έχουμε αναλύσει το σκεπτικό μας –εμείς θα την ψηφίσουμε την τροπολογία. Αλλά δεν πρέπει να ευτελίσουμε τη διαδικασία αυτή τη στιγμή. Γιατί μπορεί να θέλαμε να σας κάνουμε και αντιπροτάσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Να μελετηθούν. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που έχετε πράξει σήμερα. Πραγματικά θεωρώ δεν σας τιμά κ. Κατρούγκαλε. Τελειώνοντας να σας πως σε σχέση με το σημερινό νομοσχέδιο για το οποίο υπήρχε μια συναινετική διάθεση από όλους, εμείς μάλιστα το ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και όπως σας λέμε έχουμε θετική διάθεση για την τροπολογία, έστω και την ύστατη στιγμή διαφυλάξτε την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου. Μην προχωρήσετε στη συζήτηση σήμερα φέρτε την Τρίτη. Πραγματικά μην το κάνετε δεν τιμά ούτε εσάς ούτε τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί».

Η παρέμβαση για το σημείωμα της κυβέρνησης για την χορηγία του ταξιδιού
Θα αναφερθώ και σε κάτι ακόμα κυρία πρόεδρε το οποίο ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκανα αναφορά σήμερα αλλά θα το κάνω γιατί αναφέρθηκε στην τελική του ομιλία. Το θέμα πήρε διαστάσεις χθες σε σχέση με τα έξοδα των 54 ανθρώπων της συνοδείας, το ανέδειξε και ο Γιάννη ο Κουτσούκος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν χρειάζεται να πω πολλά πάνω σε αυτό το ζήτημα Αυτό το οποίο έχει υπάρξει σήμερα είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο λέει ότι το ταξίδι έγινε με «χορηγία» της Aegean. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά δύο στοιχεία: Πρώτον τον Κώδικα δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης, άρθρο 8. “Τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δώρα ,φιλοξενία ,ή άλλα ωφελήματα εκτός αν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία ή δώρα μικρής αξίας που δίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας όταν εκπροσωπούν την Ελληνική κυβέρνηση υπό επίσημη ιδιότητα. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται σε κατάλογο που τηρείται στο γραφείο τύπου του υπουργού”. Δεύτερον: Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αποφάσεις ολομέλειας της Βουλής 18 Απριλίου του 2016. Αρθρο 4 “Δώρα σχετικές παροχές και ωφελήματα. Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα των οποίων η φύση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων ευρώ θεωρείτε κατά τεκμήριο και σύμφωνα με την διεθνή πρακτική ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας. Σε περίπτωση έγγραφης και επώνυμης αναφοράς όπως και στην περίπτωση κατά την οποία βουλευτής αμφιβάλει κατά του πρακτέου το ζήτημα ελέγχεται από την ειδική μόνιμη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.” Κατατίθενται στα πρακτικά και τα δύο έγγραφα. Καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό που έχει ανακύψει σήμερα με την «χορηγία» και εδώ χρειάζεται πλέον η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Comments are closed.