H Ρωσία στέλνει αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Κριμαία

Τον έντονο προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει τα «τύμπανα του πολέμου» που έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται από την περιοχή της Κριμαίας, καθώς Ρωσία και Ουκρανία δίνουν νέες, στρατιωτικές διαστάσεις στην αντιπαράθεση.

H Ρωσία στέλνει αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Κριμαία

Σήμερα, η Μόσχα ανέπτυξε στην Κριμαία σύστημα πυραύλων S- 400 ενώ χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίς Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή σε στρατιωτικές μονάδες να τεθούν σε ετοιμότητα μάχης. Σήμερα, τεθωρακισμένα άρματα προωθήθηκαν προς τα σύνορα.

Η Ρωσία ανέπτυξε το προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 στην προσαρτημένη Κριμαία, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα σε αυτό που αποκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και ουκρανών δολιοφθορέων στη βόρεια Κριμαία.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφός της:

“Ο εχθρός προετοιμάζει μαζικές προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία, τις οποίες θα ακολουθήσουν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ”, ανέφερε το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ουκρανία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με την Κριμαία και στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι απέτρεψε “επιθέσεις” που υποκινούνταν, σύμφωνα με την ίδια, από το Κίεβο.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν το Κίεβο ότι οργάνωσε πολλές εφόδους “δολιοφθορέων-τρομοκρατών” που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πράκτορας της FSB (πρώην KGB) και ένας ρώσος στρατιωτικός.

Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες. Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, τους οποίους αμφισβητούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθές ότι έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε σύσκεψη με τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία αφού ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν “επιθέσεις” που ετοίμαζε η Ουκρανία , όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη η FSB δήλωσε ότι απέτρεψε “τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών” της Κριμαίας, που είχαν απώτερο σκοπό “να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση”.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς. Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο.

Διεθνής ανησυχία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εντάσεις στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και καλεί τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση αλλά και τη ρητορική τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένης της ρητορικής, περιλαμβανομένων των δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακώσει μια ήδη πολύ τεταμένη, πολύ επικίνδυνη κατάσταση», είπε η Τριντό

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε χθες από την πλευρά του “τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν, με τον διάλογο, τις πρόσφατες εντάσεις για το θέμα της κατάστασης στην Κριμαία”.

Είναι “ένα βήμα μακριά από τη λογική της πολιτικής διαδικασίας και ένα βήμα προς τη λογική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης”, δήλωσε από την πλευρά του χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνορτ Έρλερ.

“Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά”, πρόσθεσε.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.