Το Λονδίνο γίνεται μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ

 

Λονδίνο

Το νυχτερινό μετρό στο Λονδίνο ξεκινά τη λειτουργία του την Παρασκευή 19 Αυγούστου και οι συρμοί θα κυκλοφορούν επί 24ώρου βάσεως κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν, αναφέρεται στο πώς το Λονδίνο θα γίνει μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται…

Το 24ωρης λειτουργίας μετρό επεκτείνεται και τις Παρασκευές. Οι συρμοί κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα περνούν κάθε 15 με 20 λεπτά από τους σταθμούς στις γραμμές Central και Victoria (θα ακολουθήσουν από Σεπτέμβριο οι γραμμές Jubilee, Northern και Piccadilly).

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα δημιουργήσει άλλες 2.000 θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την οικονομία με 360 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ θα διευκολύνει τόσο τους τουρίστες, όσο και τους μόνιμους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους δουλεύουν βράδυ.

«Πρόκειται για μία κατάσταση win – win. Το Λονδίνο είναι η θεατρική πρωτεύουσα του πλανήτη, έχουμε φανταστικές συναυλίες, έχουμε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία, επομένως το ζήτημα είναι να ενώσουμε αυτές τις τελείες. Τέσσερις στους πέντε τουρίστες έρχονται στο Λονδίνο για αυτά που προσφέρει από άποψη πολιτισμού και δεν μπορούν να ανησυχούν για το πώς θα γυρίσουν σπίτι» σημειώνει, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία διαφορετικών ειδών δραστηριοτήτων: μπουτίκ, γιόγκα, γυμναστήρια, καφέ, βιβλιοπωλεία, βραδιές ποίησης που θα ενισχύσουν την κίνηση στη διάρκεια της νύχτας.

Ο πρόεδρος του think tank Centre for London σημειώνει ότι για να μπορέσει η βρετανική πρωτεύουσα να εκμεταλλευτεί τον «νυχτερινό τουρισμό» θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με τρόπο πρωτότυπο διάφορα κτίριά της. «Περπατάς στην οδό Όξφορντ, ίσως τον πιο διάσημο εμπορικό δρόμο του κόσμου, στις 21:30 το βράδυ και είναι νεκρός. Δεν υπάρχει καμία προσφορά, δεν μπορείς να πιεις ένα ποτό» σημειώνει. […] Εάν εξετάζουμε το ζήτημα σοβαρά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να γίνουν τα πράγματα με τρόπο πρωτότυπο και ενδιαφέροντα» σημειώνει.

Η νυχτερινή οικονομία, σημειώνει ο Guardian, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη βιομηχανία της Βρετανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έσοδα από τις παμπ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τους χώρους συναυλιών ξεπερνούν τις 66 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως (το 6% των συνολικών εσόδων της Βρετανίας), ενώ 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη νυχτερινή οικονομία.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, είχε συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία διερευνά τη διαχείριση της νυχτερινής οικονομίας και η οποία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της το φθινόπωρο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι, σύμφωνα με τον Τζο Νεγκρίνι του συμβουλίου του Κρόιντον «να θέλεις ο κόσμος να απολαμβάνει την πόλη 24 ώρες το 24ωρο, αλλά να γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι άνθρωποι κάνουν και άλλα πράγματα: ζουν, εργάζονται, απολαμβάνουν τους υπαίθριους χώρους, χρησιμοποιούν την πόλη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

Ένα άλλο ζήτημα είναι η ασφάλεια. Ο Σαντίκ Καν επέμεινε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρξει φύλαξη των νυχτερινών σταθμών του μετρό.

Οι προσδοκίες υψηλές, αλλά η νυχτερινή οικονομία του Λονδίνου δεν θα μεταμορφωθεί εν μία νυκτί, τονίζει ο Guardian.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.