ΔΝΤ: Νέα απειλή για την Ελλάδα η γήρανση του εργατικού δυναμικού

Ανησυχούν αυτοί που έχουν φροντίσει να μην υπάρχει καν εργατικό δυναμικό για να γεράσει!

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα είκοσι χρόνια το εργατικό δυναμικό θα είναι εξαιρετικά … γερασμένο, μια παράμετρος που κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας σε περιβάλλον υψηλού χρέους και περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Διαψεύδει το ΔΝΤ τις αναφορές των Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μελέτη που αναρτήθηκε στο blog του το ΔΝΤ αναφέρεται στη γήρανση του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, αναμένεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι αυτές οι χώρες καταγράφουν ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους και πενιχρά δημοσιονομικά περιθώρια, και χρειάζονται ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί η ανεργία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ταμείου, τις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται σημαντική γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα:

Πρώτον, ο αριθμός των συνταξιούχων να αυξηθεί, συγκριτικά με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 – 64 ετών) και δεύτερον, ο μέσος όρος της ηλικίας του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί (συγκεκριμένα, μέσε στην επόμενη 20ετία, οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, από 15% στο 20%), εξέλιξη η οποία πλήττει την παραγωγικότητα.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τις επιπτώσεις γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην παραγωγικότητα» αναφέρεται στη μελέτη και αναλύονται δύο πτυχές. Από τη μία πλευρά, τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς. Από την άλλη πλευρά, η πιο ευαίσθητη υγεία των εργαζομένων και οι παρωχημένες δεξιότητές τους θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγικότητά τους, κάτω από ένα κατώφλι.

«Παρ’ ότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50. Μετά μειώνεται».

Παίρνοντας ένα δείγμα ευρωπαϊκών χωρών (από το 1950 έως και το 2014) οι ερευνητές του ΔΝΤ επιχειρούν να συνδέσουν την παραγωγικότητα και τη γήρανση του εργατικού δυναμικού. Διαπιστώνουν, ότι μια αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού κατά 5% συνδέεται με πτώση της παραγωγικότητας κατά 3%. Και η παραγωγικότητα είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης…

Το βάρος της γήρανσης του εργατικού δυναμικού θα πέσει άνισα μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, εκτιμάται στην μελέτη με την παράλληλη επισήμανση ότι στο ίδιο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο δεν αναμένεται αύξηση της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, αλλά το αντίστροφο.

Η μελέτη κλείνει πάντως με την επισήμανση ότι υπάρχουν και καλά νέα, δεδομένου ότι μια σειρά από πολιτικές μπορούν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πρώτη εξ αυτών, η βελτίωση των συνθηκών υγείας. Μια άλλη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης ενώ ένας τρίτος ενισχυτικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η μείωση του φορολογικού βάρους της περιστασιακής απασχόλησης σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην έρευνα.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.